Şeftali Üreticileri Kredi Borçlarının Ertelenmesini İstiyor

Şeftali Üreticileri Kredi Borçlarının Ertelenmesini İstiyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde hava şartları sebebiyle bu sene şeftalinin az olmasından yakınan İsaörenli üreticiler, dolu sebebiyle borcu ertelenen Çeltikçi, Edebey köyleri ile Cerrah ve Yenice beldelerindeki üreticiler gibi mağdur durumda olan kendilerinin de borçlarının ertelenmesini talep ediyor.

Geçen yıl İsaören köyünde 3-4 bin ton şeftali üretildiğini belirten İsaören Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ertürk, "Bu yıl mahsul az. Köyümüzün tamamından 1,5 ton civarında mahsul alındı. Mahsulün az olması iklim şartlarından kaynaklanıyor. Sonbaharda havalar çok sıcak giderse meyvelerin gözleri kurulama yapıyor. Sıcaktan dökülüyorlar. Haliyle kış da biraz uzun olursa bunun da tesiri oluyor. Ürünün iyi bakılması gerekiyor. Çiftçimizin imkanları az olduğu için yapamıyor. Üretici şeftaliyi tarladan topladıktan sonra bir daha tarlaya gitmeye imkanı yok. Gitse zaten mazot lazım, tarlayı sürmesi lazım, yeniden ilaçlaması lazım” dedi.

Şeftali fiyatlarının bu yıl üreticilerin istediği gibi olduğunu, ancak verimin düşük olduğunu vurgulayan Hüseyin Ertürk, “Tonu bin ile bin 200 lira arasında. Fiyattan memnun olan üreticimiz, mahsulün az olmasından dolayı memnun değil. Geçen yılın 3'te biri kadar ürün var. Bazı cinsler de hiç ürün olmadı. Köyümüzde 9-10 çeşit şeftali üretiliyor. Bu çeşitlerin toplanması birbirini takip ediyor. Hava şartlarında bazı senelerde bütün çeşitler aynı zamanda ürün veriyor. Bu da üreticinin zararına oluyor. Çünkü biri bitmeden biri başlıyor. Bu yüzden piyasa ölü oluyor. Masraf da çok olduğu için üretici para kazanamadı. Bu yüzden üreticilerimiz kooperatie ve bankalara olan borçlarını nasıl ödeyecek? Çiftçiler borçların ertelenmesini bekliyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile