Şehir Tiyatrolarında Bu Hafta

Şehir Tiyatrolarında Bu Hafta

Şehir Tiyatroları, 8-11 Ekim tarihleri arasında 3’ü yeni 8 oyunla seyircisiyle buluşuyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 100. yıl coşkusunu yaşadığı 2014-2015 sezonunda 8 sahnede 5’i yeni 30 oyunla perdelerini açtı. Ekim ayının ilk haftasında 3’ü yeni 8 oyunla seyircisinin karşısına çıkan Şehir Tiyatroları’nda bu hafta ‘Çürük Temel, Lillian ve Cibali Karakolu’ adlı yeni oyunların yanı sıra ‘İstanbul Efendisi, Çin Kahvesi, Yolcu, Hıdrellez ve Ocak’da sahnelenecek. Ekim ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunların konuları şöyle:

ÇÜRÜK TEMEL
Darulbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olan Çürük Temel, Engin Alkan’ın çağdaş yaklaşımıyla 100. yıl anısına yeniden sahnede. Oyun, iflas etmekte olan bir fabrikanın ekseninde bir diğerinin hakkını hiçe sayıp kendi hakkını diğerlerine dayatan uzlaşmaz aile bireylerinin çatışkılarını modern bir tragedya formunda seyirciye sunuyor. Emile Fabre’nin yazdığı, Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarlayarak çevirdiği, Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş’ın günümüz Türkçesi’ne aktardığı oyunda; Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Mustafa Barış Koçkar, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür rol alıyor. Oyun; 8-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

LILLIAN
Amerikan Edebiyatı’nın önde gelen ismi Lillian Hellman, usta oyuncu Aliye Uzunatağan yorumuyla sahnede. William Luce’un yazdığı, Orhan Alkaya’nın yönetmenliğini yaptığı Lillian, McCarty döneminin baskıcı fonu önünde yazarın çok renkli kişiliğini bir oyunculuk resitaline dönüştürüyor. Kapının hemen ardında, otuz yılını paylaştığı acımasız eleştirmeninin hayranı olduğu yazarının, içki arkadaşının, ama en çok da aşık olduğu adamın ölümden dönüp gelmesini bekleyen bir kadın. "Yılın modasına uyacağım diye vicdanımı kısa kestiremeyeceğim" diyerek McCarthy'nin sorguçlarına hınzırca kafa tutan, Amerikan edebiyatının önde gelen ismi Lillian Hellman, polisiye edebiyatın seçkin yazarı Dashiell Hammet'ın komada geçirdiği son saatlerinde, Renkli dadısıyla birlikte oturmak için bir tramvay dolusu adama meydan okuyan çocukluğunu, sınırları zorlayan bohem hayatını, küsen, hırslanan, ustalaşan yazarlığını hızla hatırlıyor. Bu hatırlamalar resmi geçidinde, ölümden daha güçlü olan belki sadece "Aşk." Oyun 9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

CİBALİ KARAKOLU
Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri olan Muammer Karaca’nın Cibali Karakolu, Zihni Göktay ustanın ellerinde yeniden İstanbul seyircisiyle buluşuyor. Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getirmektedir.
Henri Keroul ile Albert Barre’den Muammer Karaca ve Refik Kordağ’ın uyarladığı, Nedret Denizhan’ın yönettiği oyunda; Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Derya Kurtuluş, Zihni Göktay, Cem Uras, Müge Çiçek, Eylül Soğukçay, Şehnaz Bölen Taftalı, Hülya Arslan, Doğan Altınel, Murat Bavli, Naci Taşdöğen, Cem Karakaya, Tuğçe Açıkgöz, Betül Kızılok Bavli, Müge Çiçek, Deniz Yeşil Mavi, İbrahim Ulutaş, Seza Güneş, Ertan Kılıç, Hüseyin Kefeli, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor. Oyun; 8-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun, 8-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Derya Çetinel, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.

ÇİN KAHVESİ
Çin Kahvesi, New York’ta yaşayan ve orta yaş bunalımıyla boğuşan Harry ve Jake’in hikâyesini anlatıyor. Her iki adamın da yarım kalan hayalleri, kurtulamadıkları geçmişleri vardır. İkisi de hayata karşı öfkeli ve huzursuzdur. İçlerinden biri bu döngüyü kıracak ve arkadaşının hayatını çalmak pahasına da olsa özgür benliğine kavuşacaktır. Ira Lewis’in yazdığı, Can Doğan’ın yönettiği oyunda; Aziz Sarvan ve Can Başak rol alıyor. Oyun, 8-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

YOLCU
Yolcu adlı oyunda olay, 1921 yılında, Kurtuluş Savaşı’nın yoğun biçimde sürdüğü günlerde, Anadolu’nun ücra bir köşesindeki tren istasyonunda geçmektedir. Kar ve buzla kaplı istasyonda çok seyrek duran trenler artık hiç durmadan yollarına devam etmektedir. İstasyon şefi, karısı ve makasçı, devrilen telgraf direğiyle birlikte tamamen dış dünya ile bağlantılarını kaybetmişler ve kendi yalnızlıkları içinde birbirleriyle de iletişimlerini koparmışlardır. İstasyona gelen Atlı onlara hem dış dünyadan haber hem de umut getirir. Hatta yaşama yeniden bakmalarını sağlayan bir Kurtuluş. Nazım Hikmet’in yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda; Bahtiyar Engin, Gün Koper, Mehmet Avdan, Aslıhan Kandemir rol alıyor. Oyun 9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HIDRELLEZ
Hıdrellez, Meriç nehri kıyısında yaşayan coşkulu Romanlar’dan hüzünlü bir aşk öyküsü. Firuze Engin’in yazdığı Ali Yaylı’nın yönettiği “Hıdrellez”, ruhu ne kadar özgür olursa olsun, sevdiğinin gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliğini ve yalnızlığını konu alırken, bir dönemin siyasi acılarına da tanıklık ediyor. Kanı kaynatan aksak ritimleri ve özgün müzikleriyle dikkat çeken oyunda; Melahat Abbasova, Engin Akpınar, Melike Altınbaran, Ceysu Aygen, Şenay Bağ, Radife Baltaoğlu, Esra Ülger, Gürol Güngör, Fahri Kıncır, Elçin Atamgüç, Emrah Can Yaylı, Elyesa Çağlar Evkaya, Ozan Tura, Merve Keleş, Özgür Dağ, Hüsnü Demiralay, Vildan Türkbaş rol alıyor. Oyun 9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

OCAK
Ocak, 1960’lı yıllarda emekçi bir ailenin ekonomik güçlüklere ve geçim sıkıntısının getirdiği zorluklara rağmen bir arada durma çabasını anlatır. Anne, baba, çocuklar ve büyükanneden oluşan aile bireylerinin her biri farklı karakterlere ve hayallere sahiptir. Tüm sıkışmışlıklarına rağmen birbirlerine duydukları sevgi, diğer tüm yoksunluklarını unutturmaktadır. Sahnede bir yandan aileyi izlerken, diğer yandan 1960'ların İstanbul'unu, hayallerini, müziğini ve radyosunu hatırlarız. Turgut Özakman’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda, Aslı İçözü, Hakan Güner, Mahperi Mertoğlu, Cengiz Tangör, Erkan Sever, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç rol alıyor. Oyun, 9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile