Sehirlerin Basina Dert Olan Çöp, Sivas'ta Bereket Oldu

Sehirlerin Basina Dert Olan Çöp, Sivas'ta Bereket Oldu

Sehrin çöpünü elektrik enerjisine dönüstürmeyi basaran Sivas Belediyesi bu kez çöpten elde edilen elektrik enerjisiyle-20 derecede bile domates üretmeyi planliyor.

Bir çok belediyenin basina bela olan sehirlerin çöpleri Sivas’ta belediyenin çevreci bakisiyla önce elektrik enerjisine dönüstürüldü simdide çöpten elde edilen enerjiyle, Sivas’ta sert geçen kis aylarinda bile domates yetistirilmesi planlaniyor.

Sivas Belediyesi çevre dostu projeleriyle dikkat çekiyor. Geçtigimiz dönem Kati Atik Depolama Sahasinda ‘Çöp Gazi Elektrik Üretim Tesisi’ kuran Sivas Belediyesi yaklasik 30 nüfuslu bir ilçenin tüketimini karsilayacak kadar elektrik enerjisi üretmeyi basarmisti. Kurulan tesiste evsel atiklar düzenli olarak depolanarak ortaya çikan metan gazindan elektrik üretiliyor.

Sivas belediyesi simdi de mevcut projeye ilave olarak 55 dönüm arazi üzerinde cam sera kurmaya hazirlaniyor. Çöpten elde edilen elektrikle isitilmasi planlanan serada, - 20 derecede dahi topraksiz üretim yapilmasi hedefleniyor.

Sivas’ta dört mevsim tarimin önünü açacak proje ile ilk etapta 100 kisilik istihdam hedefleniyor. 100 milyon liraya mal olacak proje ile toprak ve ilaç kullanilmadan yilda 2 bin 500 ton salkim domates yetistirilebilecek.

“2023 yili içerisinde tamamlanacak”

Sivas Belediye Baskani Hilmi Bilgin, projenin 2023 yili içerisinde tamamlanacagini söyleyerek, “Çevreye saygili ve sürdürülebilir çevre politikalari olan bir belediye olarak sehrimizde çöpler vahsi depolama yerine düzenli depolama sahasinda toplaniyor. Bu konuda kati atik birligimiz mevcut ve çevre belediyelerimizi de bu birligimize dahil ettik. Ilerleyen süreçlerde 16 ilçe belediyemizi de kati atik birligimize dahil ederek tüm ilçelerimizin çevresinin temiz kalmasi noktasinda bir çalisma yapiyoruz. 2023 yili içerisinde bu çalismayi tamamlamayi düsünüyoruz. Öncelikle ekonomiye katki saglayacak ve geri dönüsümü saglanabilecek bütün çöpler sifir atiga uygun olarak ayristiriliyor. Daha sonra islenerek ortaya çikan gaz ile birlikte 30 bin kisinin elektrik ihtiyacini karislayabilecek bir elektrik üretimi ortaya çikiyor. Bu proje özel ortaklik ve gelir paylasimi modeliyle yapiliyor. Yatirimi özel sektör ait fakat belediyemiz buradan ekstra bir gelir elde ediyor” seklinde konustu.



“Çöplerden elde edilen elektrikten faydalanacak”

Baskan Bilgin, geri dönüsümü saglanan çöplerden elektrik üretiminin ortaya çikardigi isidan faydalanacagini belirterek, “Yeniliklere açik ve çevreci belediyecilik anlayisiyla birlikte çöpten ortaya çikan enerji bosa gitmesin diye bir proje daha gelistirdik. Özel sektör ortakligiyla birlikte insasi Mayis ayinda bitmesi planlanan cam sera projemiz var. Yaklasik 100 milyon lira yatirimla birlikte yapilacak ve içerisinde 100 hemserimiz istihdam edilecek. Yapilan serada domates üretilecek. Böylelikle çevreden toplanan çöpler ayristirilarak geri dönüsümü saglaniyor ve elektrik üretiliyor. Biz bununla yetinmeyerek elektrik üretiminin ortaya çikarttigi isidan da faydalanabilmek adina 100 milyonluk bir yatirim yaptik. Sifir atik modeline uygun olarak bölgeye modern bir serada kazandirmis olacagiz. Ilçeleri ve köyleri de dahil ettikten sonra üretilen elektrik ve üretimden çikan isidan yapilacak serada büyütülerek ekonomiye ilave bir katki saglanacak” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile