Sehit Aileleri Ve Babalariyla Ilgili Sözler Söylemisti Açiklamasi Can Atakli'ya 3 Yila Kadar Hapis Talebi

Gazeteci Can Atakli hakkinda, sehit aileleri ve sehit babalari hakkindaki sözleri nedeniyle yürütülen sorusturma tamamlandi. Hazirlanan iddianamede Atakli’nin ‘halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama’ suçundan 3 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.

Gazeteci Can Atakli hakkinda, 25 Aralik 2023’de sosyal medyada paylasilan videoda sehit aileleri ve sehit babalari hakkindaki sözleri nedeniyle yürütülen sorusturma tamamlandi. Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, Mustafa Can Atakli ‘süpheli’ sifatiyla yer alirken, Türk Devletleri Sehit Yakinlari ve Gaziler Vakfi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Memur Sendikalarinin da arasinda oldugu 6 ‘müsteki’ bulundu.

Sözlerinin kiskirtici ve ayrimciligi gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte oldugu belirtildi

Hazirlanan iddianamede, 25 Aralik 2023’te sosyal medya platformunda video yayinlandigi, video incelemesi sonucunda ‘halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama’ suçunu içeren sözlerin bulundugu ve re’sen sorusturma islemlerine baslandigi anlatildi. Iddianamede, süpheli Atakli’nin sözlerinin kiskirtici tutum ve davranislar sergilemeye yönelik ifadeler içerdigi, sözlerin halkin bir kesiminin diger kesimi aleyhine kin ve düsmanliga, ayrimciligi gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte oldugu aktarildi.

Endise verecek sekilde bir etki olusturdugu kaydedildi

Videonun sosyal medya ve basin yayin organlarinda yayinlanmasinin ardindan birçok hesap ve grup tarafindan yorumlarla birçok defa paylasilarak medyada gündem olusturdugunun belirtildigi iddianamede, tahrik edilenler nazarinda endise olusturacak sekilde etki olusturarak kamu güvenligi açisindan açik ve yakin bir tehlikenin ortaya çiktigi kaydedildi.

‘’Üzülen, kirilan ve öfkelenen bütün sehit ailelerinden özür diledigimi dile getirdim’’

Süpheli Atakli’nin ifadesine de yer verilen iddianamede, ‘’Son 25 yil içerisinde en az 3 bin televizyon programi yaptim, bütün bu yazarlik ve televizyon yorumculugu hayatimda 1 ya da 2 dava ile karsilastim. Yazarlik ve televizyon sunuculugu sürecinde ve yasamim boyunca teröre ve özellikle PKK terörüne karsi hep dik durdum. Türkiye’nin terörle mücadelesine meslegim boyunca en güçlü destegi verdigime inaniyorum. Sorusturmaya konu olan videodaki sadece 9 saniyelik bir bölüm maksatli biçimde kesilip sosyal medya üzerinden paylasilarak tüm hayatim boyunca hiç rastlamadigim bir linç kampanyasina dönüstürüldü. Söz konusu 9 saniyelik bölümün önü ve arkasi aslinda hiçbir sekilde suç isleme kastim olmadigini, hep saygi duydugum sehitler ve ailelerine hakaret içermedigi görülmektedir. Nitekim o sözleri söyledigim anin hemen ardindan bu sözlerim elbette acili babaya degil ona mikrofon tutanlaradir dedim. Gelen tepkiler üzerine bir gün sonraki ayni kanalda yayinlanan videomda açilan linç kampanyasini anlattigim gibi olusturulan alginin etkisinde kalarak üzülen, kirilan ve öfkelenen bütün sehit ailelerinden özür diledigimi dile getirdim ve bunu da videonun görünür yerine baslik olarak koydum’’ dedigi aktarildi.

‘’Derin bir üzüntü duydum’’

Ifadesinin devaminda Atakli’nin, ‘’Sehit ailelerine saygisizlik hakaret halki kin ve nefrete sürüklemek ve yalan bilgiyi alenen yayma suçlarinin tarafima atfedilmesinden derin bir üzüntü duydum. Yapilanin organize bir linç ve algi operasyonu olduguna inaniyorum. Bugüne kadar ki meslek yasamimin da yazdiklarimin söylediklerimin göz önüne alinarak asla suçlu olmadigimi beyan etmek istiyorum’’ dedigi de kaydedildi.

3 yila kadar hapis talebi

Hazirlanan iddianamede süpheli Atakli’nin ‘halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama’ suçundan 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Süphelinin yargilanmasina 19 Mart tarihinde Istanbul 5.Asliye Ceza Mahkemesi’nde baslanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile