Hüseyin Kaptan Sehitligi’nin ziyarete açilisinin 2. yil dönümünde gerçeklestirilen program, Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere, tüm sehitler için saygi durusunda bulunulmasi ve ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.
Daha sonra Fatma Hatun Cami Imam Hatibi Hasan Aksoy ve Damlar Cami Imam Hatibi Abdullah Çinar tarafindan Kur’an-i Kerim tilaveti okundu.
"Bunlarin yaninda tarihimizde aci kesitler de vardir"
Programda yaptigi konusmada, ilçenin degerlerini önemsedigine dikkat çeken Belediye Baskani Yasin Özlü, "Bizlere düsen bu tarihi degerleri, gelecege en dogru sekilde aktarmaktir. Basiskele’mizin tarihinde nice kahramanlar, nice zaferler, nice güzel anilar bulunmaktadir. Ancak bunlarin yaninda tarihimizde aci kesitler de vardir. Osmanli Devleti’mizin son zamanlarinda bazi ayrilikçi Ermeniler, kurmus olduklari çetelerle Türklere karsi katliamlar yapmislardir. Bu katliamlardan birisi de I. Dünya Savasi sirasinda (1915) Bahçecik-Seymen Yolu Yeniköy Sapagi üzerinde yasanmistir. Seymen’de kayikçilik yapan Kaptan Hüseyin Reis ve ailesi ayrilikçi Ermeni çeteleri tarafindan katledilerek sehit edilmistir. Ruhlari sad olsun" dedi.
"Ben Erzurumlu olarak, Ermenilerin ne kadar büyük katliamlar yaptigini biliyorum"
Basiskele Kaymakami Necip Çakmak, Ermeni meselesinin Türkiye’de ve dünyada yillardir gündeme tasindigini ifade ederek, "1850’li yillara kadar Ermenilerin hiçbir sikintisi yoktu. Ancak bu yilin sonunda Ingilizlerin kiskirtmalari ve tesvikleriyle teskilatlanmaya baslayan Ermeniler, çeteler ve çesitli ayrilikçi örgütlerle devlete ve millete saldirmaya basladilar. Biz asla Ermenilere zulmetmedik. Bizim milletimiz tarih boyunca hosgörünün timsali olan medeniyetler kurarak bu zamana kadar yasamistir. Ben Erzurumlu olarak, Ermenilerin ne kadar büyük katliamlar yaptigini biliyorum" diye konustu.
"Bizler bu sözde Ermeni soykirimini asla kabul etmiyoruz"
Geçmiste Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Baskanligi’nda Tarih Uzmani olarak görev aldigini vurgulayan AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakir ise "Görevim süresince 1915 tarih olaylari ile ilgili birçok belgeyi günümüz Türkçesi’ne çevirdim. Öncelikle Cumhurbaskanimizin bu konuda arsivler açilsin ve arsivler üzerinden bu konu tartisilsin gibi net bir ifadesi var. Bu ifadeyi tasdik noktasinda arsivleri Türkçe’ye çevirmis bir kisi olarak gerçekten yasananlari uzun süre Türk toplumu hem içsellestirmis hem de eger bu noktada bir kusurumuz varsa onlari da örfi idare önünde mahkemeye çikarilmis, yargilanmis, suçlu var mi, kisilere atilan suç delilleri var mi hepsini birebir hayatin gerçek sayfalari arasina yerlestirmis, netlestirmis aklanmis bir geçmisiz var. Bazilarinin diaspora çalismalari çerçevesinde soykirim adi altinda necip milletimizi suçlamalarinin hiçbir kabul edilebilir yani yok. Bu asla kabul edilemez bir suçlamadir. Genelkurmay belgelerimiz ortada ve bunlarin hiçbiri sahte degil ve bu belgeler herkese açik. Ama bu belgelere açik olmayan ABD ve Fransa gibi tarihi sömürgecilik ve soykirimlarla dolu ülkeler var. Bizler bu sözde Ermeni soykirimini asla kabul etmiyoruz. Biz yaptigimiz seylerin ne oldugunu bilen bir toplumuz. Bugün burada yaptigimiz anma programini çok degerli buluyorum" ifadelerini kullandi.
Katilimcilar
Programa AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakir, Basiskele Kaymakami Necip Çakmak, Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, Basiskele Ilçe Müftüsü Asur Akyol, ilçe protokolü, meclis üyeleri, STK temsilcileri, Sehit Hüseyin Kaptan’in torunlari ve çok sayida vatandas katilim gösterdi.
Sehit Hüseyin Kaptan Ve Ailesi Dualarla Anildi
Birinci Dünya Savasi sirasinda Ermeni çeteleri tarafindan sehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm sehitler, Basiskele’de dualarla anildi.



















