Şehit Şerife Bacı'nın Hayatı Beyaz Perdeye Aktarılıyor

Şehit Şerife Bacı'nın Hayatı Beyaz Perdeye Aktarılıyor

Türk tarihinin ve Kastamonu’nun sembol isimlerinden Şehit Şerife Bacı’nın hayatının anlatıldığı bir film projesi yapılacak.

Yönetmenliğini İlyas İlbey’in yapacağı ve kadrosunda Türk sinemasının efsane ismi Fatma Girik’in de bulunduğu filmin öyküsü Şerife Bacı’nın doğduğu yer olan Kastamonu’nun Satı köyünde başlıyor. Geçtiğimiz yıl Manda Yuvası filmiyle oldukça ses getiren İlyas İlbey’in ikinci uzun metrajlı film çalışması olan Şerife Bacı, tarihi ve dramatik öyküsüyle Şerife Bacı’nın şehadetinin 95. yılında nesiller boyu unutulmayacak ve arşiv niteliği taşıyacak bir sinema eseri olarak yerini alacak.

Yönetmen İlyas İlbey yaptığı açıklamada, “Kurtuluş Savaşı yıllarında kucağında bebeği ile kağnı arabasında İnebolu’dan Kastamonu’ya mühimmat taşırken bebeğini arabada taşıdığı mermilerin arasına yerleştirerek, bebeğin ve mermilerin üzerini sırtındaki hırka ve yorganıyla örtüp kendisi donarak ölen Şehit Şerife Bacı’nın öyküsünü ilk okuduğumda, bu yaşanmış hikayeden bir sinema filmi yapabilir miyim düşüncesinden yola çıktım” dedi.

Filmin sadece tarihi bir motifin değil aynı zamanda günümüzde ‘kadına şiddet’ gibi toplumsal bir yaraya da dikkat çekecek ve aslında toplumda kadın statüsünde bu tarihi şahsiyetler üzerinden alıntılanacak öykülerle dikkatleri kadının gerçek yeri ve değerine çekmek olduğuna vurgu yapan İlbey, “Kadına şiddetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüzde, kadının toplumdaki gerçek yerini ve değerini Şehit Şerife Bacı ve nice kadın kahramanlarımızın hayat hikayeleri üzerinden hatırlatmak istedik” dedi.

Usta oyuncular Macit Koper, Zuhal Olcay ve Fatma Girik’in de rol alacağı projede yerel halkın ve dönem dilinin de beyaz perdeye aktarılacağı, olayların gerçekleştiği doğal mekanlar ve koşulların sağlanması noktasında 3 mevsimi kapsayacak çekimler Kastamonu’da gerçekleştirilecek.

İlbey, Şerife Bacı’yı sadece bir istiklal kahramanı olarak değil tarihte ilk kadın mitinginin yapıldığı Kastamonu ve bu kahraman kentin kadınlarını da sembolizme ettiğinin altını çizdi. Projenin en önemli özelliği ise, Yönetmen İlyas İlbey, daha önceden tanıdığımız komedi tarzı dışında bir çalışmaya imza atacak.

İlbey çekeceği film hakkında şu bilgileri verdi:

“Filmimizi; hikayenin geçtiği coğrafyada, Kastamonu’da çekmeyi planlıyoruz. O zorlu coğrafyanın, zorlu koşullarında yapılan fedakarlığın etkisini bu şekilde daha net anlatabileceğimize inanıyoruz. Filmimiz üç farklı mevsimde geçmektedir. Savaş öncesi bolluk bereketin yaşandığı hasat mevsimi, yaz. Savaş yıllarında, yokluk ve yoksulluğun yaşandığı sonbahar. Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da kulağım İnebolu’da’ dediği ve zorlu şartlarda İnebolu’dan Kastamonu’ya yapılan mühimmat sevkiyatı kış. Gerçekliği kurabilme adına her üç mevsimin de gerçek zamanlarda çekeceğiz. Gerçek mekanlar ve dekorlar ile kostümlerin o dönemin ruhunu yansıtabilmesi için doğal ışık kullanmayı planladık. Görsel anlatım dili olarak klasik sinemanın kamera kullanım biçimini tercih ediyoruz. Profesyonel oyuncularla birlikte çok sayıda yerel halkı ve yöre şivesini kullanarak dönemin ruhunu daha iyi ortaya koyabilme adına, önceden birlikte tarih okumaları, arşiv incelemeleri yapılması ve titizlikle yapılacak provalar amaçlıyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile