Şehitler Abidesine Mevlana Bereketi

Vatan için hayatını feda eden ecdadın hatırasını yaşatmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesinin Mevlana Müzesi yakınında 2009 yılında açtığı İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi Müzesi'ni yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi ziyaret etti.


Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Zaferi ve o dönemde Anadolu'daki yaşamın minyatür maket ve figürlerle anlatıldığı müze, Hazreti Mevlana'yı ziyarete gelenlerin uğrak yeri durumunda. Müzede duygu dolu anlar yaşayanlar, çıkışta bu duygu yoğunluğunu ziyaretçi defterine aktarabiliyor. Şu ana kadar ziyaretçi defterine 7 bin kişi izlenimlerini yazdı.

Müze Müdürü Salih Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaretçi sayılarının ilk günden itibaren artmaya devam ettiğini söyledi.

Aydın, Mevlana Müzesi'ne yakın olmasının da bunda etkili olduğunu ifade etti.

Ziyarete gelenlerin iki heyecanı birlikte yaşadığını vurgulayan Aydın, "Mevlana, Türkiye'de bir sembol. Oraya gidenler burayı da ziyaret ediyor. Sadece şehitler abidesi için gelenler de yine Mevlana'yı ziyaret ediyorlar. Mevlana'dan sonra en fazla ziyaret edilen yerlerden biri de bu şehitler abidesi" dedi.

Müzede, Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Zaferi ve o dönemde Anadolu'nun köylerinde, kasabalarında ve ilçelerindeki yaşamı anlatan minyatür maketler olduğunu dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"2009 yılından bugüne kadar 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiğini tespit ettik. Ziyaretçi sayısı sürekli artıyor. Yurt dışından ve Türkiye'nin birçok ilinden gelen ziyaretçiler gittikleri yerlerde bu şehitliği anlatıyorlar. Yakınlarından duyanlar ve Konya'ya gelenler de şehitliğe mutlaka uğruyorlar. 2013 yılında 382 bin 500 kişi burayı ziyaret etti. 2014 yılının ilk 7 ayında ise 210 bin kişi ziyarete geldi. Büyükşehir Belediyemiz de buraya 210 bin öğrenci getirdi. Gelenlere sorduğumuzda, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nın canlandırıldığı alanları ve o yıllarda Anadolu'daki yaşantıyı burada görünce çok duygulandıklarını söylüyorlar. Öğrenciler de bir nostalji olarak köy hayatını burada gördüklerini, Anadolu'nun ne zorluklarla savunulduğunu hissettiklerini ifade ediyorlar. İddia ediyoruz, hiçbir ilde Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Zaferi ile Anadolu'daki yaşamı anlatan böyle minyatür bir eser yok. Belediye başkanlarımız burayı ziyaret ettiklerinde 'böyle bir yeri biz de programımıza alıp yapalım' diyorlar."

Konya ve civarından Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı ve diğer mücadelelerde şehit düşen 8 bin 500 kişinin olduğunu vurgulayan Aydın, o zamanki isim ve lakaplarıyla tespit edilen şehitlerin de buradan bulunabildiğini anlattı.

- Buraya gelip şehit dedelerinin isimlerini arıyorlar

Aydın, "Her Konyalının burada mutlaka bir şehidi var. O dönemlerde Aksaray, Karaman, Nevşehir de buraya bağlı olduğu için rakam 20 binin üzerinde. Her Konyalı buraya geldiğinde soyadı olmadığı için lakabıyla yakının bulmasına yardımcı oluyoruz. Dedelerinin isimlerini buluyoruz" diye konuştu.

Ziyarete gelenlerin duygulu anlar yaşadığını belirten Aydın, dedelerin ve ninelerin, torunlarının elinden tutup müzeye getirdiğini, o zamanlarda yaşanan hayatı ve verilen mücadeleleri anlattıklarını ifade etti.

Kıbrıs Gazisi Hüseyin Baykan ise müzeye girdiğinde okuduğu ve duyduğu tarihin gözünde canlandığını, herkesin mutlaka müzeyi ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

Ziyaretçilerden Ahmet Yıldız da günümüz koşullarının eskiye göre çok daha iyi olduğunu vurgulayarak, "Bir taraftan ekinler ekilirken diğer taraftan savaş devam ediyor, her şeye rağmen hayat devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile