Son dönemde Fransa 'da, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 'nin siyasi çıkarları uğruna kabul ettirdiği Soykırım İnkâr Yasası 'na bir cevap niteliği taşıyan konuda, Haçlı Seferleri sırasında Fransızların başını çektiği Hıristiyan ordularının Anadolu topraklarında işlediği cinayetler konu ediliyor.
Tarih Araştırmacısı Aziz Pekören 'in kaleminden çıkan yazı, “Anadolu 'da Ermeni Soykırımı Yapıldı Ama Sorumlusu Fransızlardı; Bakalım Sarkozy Buna Ne Diyecek?” başlığıyla işleniyor.
Yazıda Anodu topraklarında Ermeniler 'e karşı işlenmiş 'ilk ve tek ' soykırım suçunu ayrıntıları, Haçlı ordularıyla Anadolu topraklarına gelen rahiplerin tuttuğu günlüklerde geçen ifadelere dayanılarak ortaya konuyor.Şehrengiz 'in bir diğer önemli konusu, “Bursa 'nın En Renkli Sırrı ' başlığıyla işleniyor. Geleneksel El Sanatları Uzmanı Serap Ereyli 'nin hazırladığı inceleme yazısında, İznik merkezli çiniciliğin Selçuklu ve Osmanlı dönemleri ve bu dönemlerde kullanılan desenler ve anlamları ayrı ayrı açıklanıyor.
Bursa 'nın gururu olan Işıklar Askeri Hava Lisesi 'nin, 120 yıl önce yayınlanan Bursa Gazetesi 'nde çıkmış açılış haberi de, UÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İmran Öztahtalı imzasıyla Şehrengiz sayfalarında. Arkeolog Fikret Alkan ise tarihten günümüze insanoğlunun nasıl haberleştiğini 'Postalar ' başlıklı inceleme yazısında ele alıyor.
Şehrengiz 'in şubat sayısındaki bir diğer önemli konusunda da Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu 'nun imzası var. Bu makalede Mustafakemalpaşa bölgesinde, Kurtuluş Savaşı yıllarında, Yunan işgal ordularıyla işbirliği yapıp yöre insanına türlü eziyetler çektiren Eskıya Davut 'un, Cumhuriyet 'in ilan edilmesinin ardından 'vatan hainliği ' ile suçlanıp yurt dışına sürülen 150 'lilikler listesine girişi ele alınıyor. 1938 yılındaki affın ardından yerleştiği Yunanistan 'dan yeniden Türkiye 'ye döndüğü anlaşılan Davut 'la ilgili olaylar, onun yaptıklarına tanık olanların rivayetlerine dayanıyor.
Şehrengiz İznik 'in Türkler tarafından alınışı sırasında birçok kahramanlıklar gösteren Abdülvahap Sancaktari 'nin öyküsünü de Asuman Öge imzasıyla sayfalarına taşıyor. Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim 'in 'Endülüs 'te 9 Asırlık İslam Tarihi ' başlıklı incelemesinin ilk bölümü de Şehrengiz 'in şubat sayısında.Günümüz konularını da işleyen Şehrengiz, yerel tarihin yönlendirici unsurları arasında bulunan sivil toplum kuruluşlarına da seslerini duyurma imkanı tanıyor.
Bu sayıda Dağ-Der 'in Ekim ayında hizmete giren kültür merkezi tanıtılırken, Başkan Erkan Aydın 'ın bu merkezi önümüzdeki dönemde Bursa turizmi açısından üsteleneceği önemli göreve ilişkin görüşleri de “Bursa Turizmi İçin Dağlıların da Sözü Var” başlıklı haberde yer alıyor.Şehrengiz 'in yerel yönetimlerin kente kattıklarının tarihe not düşülmesini sağlamak amacıyla oluşturduğu Şehremini bölümünde de belediyelerin son dönemde ortaya koyduğu altyapı ve kültürel çalışmalarının bir özeti sunuluyor. Şehrengiz 'in 23. sayısı yarın bayilerde olacak.
Şehrengiz'den Sarkozy'ye Tarihi Cevap
Bursa’nın binlerce yıl öncesine uzanan tarihinin gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık eden Şehrengiz, bu sayısında Anadolu tarihinden çarpıcı bir konuyu kapak yaptı.