Şeker Fabrikasına Pancar Taşıyan Kamyoncular Yol Kesip Eylem Yaptı

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde çiftçilerin söktüğü pancarı şeker fabrikasına teslim etmek isteyen yaklaşık 200 kamyoncu, günlerce sıra beklediklerini iddia ederek Sorgun-Çekerek karayolunu trafiğe kapattı.

Jandarma ve polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri alırken, fabrika yetkilileri ile kamyoncular arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Yozgat Şeker Fabrikası'nda alımların yavaş yürümesinden dolayı günlerce sıra beklediklerini öne süren Şefaatlili çiftçilerden 54 yaşındaki Bekir Korkmaz, “Pancar taşımacılığı yapan arkadaşlarımız 3-4 gündür kuyrukta bekliyor. Fabrika alımları yavaş, şirket elemanları yetersiz, sürekli olarak makineler arıza yapıyor. Burada park sorunumuz var. Kalacak yer problemimiz var. Tuvalet yok, su yok. Özel mülkiyet üzerine araçlarımızı park ediyoruz. Sürekli olarak araçlarımız makas kırıyor. Park alanı düzgün olmadığından bazen de kamyonlarımız devrilebiliyor. Fabrika sahası boş dururken gerekli düzeltmeler yapılmıyor. Biz milletimize, devletimize hizmet yapıyoruz. Sabaha kadar aracımızı çalıştırıp içerisinde ısınmaya çalışıyoruz. Bugün geçici tarım işçilerine kamplar kurulurken, günlerce kuyruk sırasında bizleri kimse görmüyor” ifadelerini kullandı.

Sorgun merkez çiftçilerden 45 yaşındaki Şahin Soysal da günlerce kuyruk sırasında beklediklerini belirterek, “3-4 gündür kuyruk sırasında bekliyorum. Bu sorun yıllarca devam ediyor. Kimsenin umrunda değiliz. Bizim verdiğimiz vergilerle maaşlarını alıyorlar. Kimse gelip bizim sorunlarımıza kulak asmıyor. Kaderine terk edilmiş fabrika. Eğer çalıştırıyorsanız buyurun fabrika, yok eğer çalıştıramıyorsanız özelleşsin. O zaman çalıştıracak birileri bulunur elbet” dedi.

Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ise Şeker Fabrikası'nın kampanya döneminin devam ettiğini belirterek “Çiftçilerimiz tarlalarındaki pancarlarını yoğun bir şekilde vermeye çalışıyor. Özellikle merkez çiftçilerimizin teslim sırasında sorun yaşadıkları görülüyor. Tabii problemler bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Merkez çiftçilerin 45 bin tondan pancarından 10 bin tonu kalmış durumda. Günde 8 bin ton pancar teslim ediliyor. Bunun 7 bin tonu çiftçinin, bin tonu ise müteahhidin. Bilgi eksikliği ve biraz da bekleme süreleri uzadığı zaman çiftçilerimizin pancarları alınmıyor izlenimi oluşmuş ama kayıtlardan anladığımız kadarıyla 7 bin ton merkez çiftçisinin ve bin ton da müteahhit pancarı alınıyor. Özellikle kamyon ve traktörlerin park edebileceği yer konusunda sıkıntıları oldu. Zaman zaman su kesilmesi nedeniyle tuvaletlerde sorun olduğu bilgisine ulaştık. Şu anda yeni park konusunda greyderler çalışmaya başladı.

Diğer eksiklerimizi en kısa zamanda çözeceğiz” şeklinde konuştu.

Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber ise, bugün itibarıyla 8 bin ton pancar alımı yapıldığını belirterek, “Merkez çiftçisi 52-53 bin pancar bazında, 12-13 bin ton pancar kalmıştır. Ayın 15’ine doğru bu sıkıntıların giderileceğini tahmin ediyorum. Çiftçilerin istediği istekler genel müdürlük bazında, onların personel girişi yapılıyor. Tabii bu ödenek meselesidir. Ödenek geldiği zaman sorunlar giderilecektir” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile