'Kayseri Şeker Fabrikasında yolsuzluk yapıldığı' iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 32 kişiden, aralarında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın da bulunduğu 11'i tutuklanırken, 13 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kayseri Şeker Fabrikası'na yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 32 kişi önceki gün Ankara'ya getirildi. Cuma sabahı erken saatlerde Ankara Adliyesi'ne getirilen şüpheliler soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin'e ifade verdi. Tuğtekin ile birlikte 2 savcının daha ifade aldığı soruşturmada, 24 kişi tutuklanma talebiyle önceki akşam nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Dün sabah 09.00'a kadar hakim karşısında savunma yapan şüphelilerden 11'i tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. Aralarında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, kardeşi Savaş Özışık ve oğlu Burhan Özışık'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı. Savcının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk ettiği 13 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
ERGENEKON BAĞLANTISI ARAŞTIRILIYOR
İspanya'ya gitmek üzereyken lüks bir otelde gözaltına alınan Özışık'ın, fabrikadaki makam odasında gizli kamera ve ses kayıt sistemleri bulunmuştu. Son yılların en büyük yolsuzluk operasyonu olduğu belirtilen soruşturmada Ergenekon bağlantısı da araştırılıyor.
Organize suç örgütüne yönelik çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak suçlamalarıyla başlatılan operasyonda gözaltına alınanlardan 8'i ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında Kayseri Hunat Camii İmamı A.Ç. de bulunuyor. Özışık'ın bilgisayarında A.Ç'ye yüklü miktarda para verildiğine ilişkin not bulunduğu iddia edildi. Kayseri'nin en ünlü alışveriş merkezinde iki adet mağazası olduğu yerel basına yansıyan A.Ç'nin Ankara'ya gittiğinde 5 yıldızlı bir otelde kaldığı belirtiliyor. A.Ç'nin, Kayserispor Yönetim Kurulu Üyesi olduğu ve eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in de tutuklandığı Par Temizlik Şirketi'ndeki yolsuzluk soruşturması kapsamında da ifade verdiği ortaya çıktı.
Operasyon Kayseri Ticaret Odası'nı da karıştırdı. Fabrika ile çeşitli teması bulunan ve soruşturmaya ismi karışan firma sahiplerinin bazılarının odada yönetim kurulu üyesi yaptığı belirtildi.
Bakanlık yakından takip ediyor
Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki yolsuzluk iddiaları ve yargı sürecini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da mercek altına aldı. Bakanlık Kayseri Şeker Fabrikası'nda yürütülen yolsuzluk operasyonunu yakından takip ediyor. Kayseri Şeker Fabrikası'nın, üyeleri çiftçilerden oluşan Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne ait olması nedeniyle yönetime Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın el koyması ihtimali de belirdi. Yeni kooperatif yasasına göre, kooperatiflerde yönetim kurulundaki üyelerden bazılarının yolsuzluk ve benzeri suçlardan tutuklanması durumunda bakanlığın duruma müdahale etmesi gerekiyor. Kooperatife el konulması halinde bakanlığın Kayseri Şeker Fabrikası yönetimini kayyuma devretmesi bekleniyor.
'Şeker' gibi hayat Sincan'da noktalandı
Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki yolsuzluk iddiasıyla ilgili fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ile oğlunun da aralarında olduğu 11 kişi tutuklandı. Gelişmeler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın takibinde