Şeker Hastalığından Ameliyatla Kurtuldu

Bursa'da, 6 yıl önce şeker hastalığına yakalanan ve bugüne kadar insülin iğnesi kullanmak zorunda kalan 55 yaşındaki kadın, ameliyat ile sağlığına kavuştu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde oturan 2 çocuk sahibi Zeynep Aydın'a, 6 yıl önce mide ağrısı şikayetiyle gittiği Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde şeker hastalığı teşhisi konuldu.

Şeker değeri 350-400 miligrama kadar çıkan Aydın, bu süreçte insülin iğnesi kullandı. Hastalığıyla mücadele için arayışa giren Aydın, tip 2 diyabet hastalarına yapılabilen ameliyatın Bursa'da da gerçekleştirildiğini öğrenince ilgili doktorla temasa geçti. Kontrollerinde ameliyat açısından bir engelinin olmadığı belirlenen Aydın, başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuştu.

- "O halimden hiç eser yok"

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ameliyattan sonra ağrı ve sızısının hiç olmadığını, hızla iyileştiğini söyledi.

Hastalığıyla ilgili değerlerinin normale döndüğünü anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Şeker değerim en fazla 120'ye kadar çıkıyor. İnsülin kullanmıyorum. Şekerimi günde 3 kez ölçüyordum şimdi bir kez ölçüyorum. Ölçümler sonucunda da değerlerim yüksek çıkmıyor. Ameliyat olmadan önceki durumum ile şimdiki durumum arasında dağlar kadar fark var. Uyuyabiliyorum, gezebiliyorum, yorgunluğum yok. Önceden çok yoruluyordum. Kalabalığa gelemiyordum. Basit bir şeye çok sinirleniyordum, torunlarıma bağırıyordum, evdekilere kızıyordum. Ameliyat olalı 20 gün oldu o halimden hiç eser yok normal hayatıma devam diyorum."

Aydın, bu ameliyattan sonra ekmek ve pirinç pilavı hariç bütün yemeklerden yiyebildiğini belirterek, "Çok yiyemiyorum ama yemekle ilgili sıkıntım yok. Yediğim şeylerle de doyabiliyorum. Kendimi yeni doğmuş bir çocuk gibi hissediyorum. Tüm şeker hastalarına bu ameliyatı tavsiye ediyorum. Sağlığıma kavuştuğuma kimse inanmıyor" ifadelerini kullandı.

- "Tip 2 şeker hastaları için üretilmiş bir cerrahi müdahale"

Aydın'ın ameliyatını gerçekleştiren Diyabet ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal da yaklaşık 40 gün önce ameliyat ettiği Zeynep Aydın'ın sağlık durumunun çok iyi olduğunu, şekerinin normal değerlere indiğini belirterek, ameliyattan sora herhangi bir ağrısı kalmayan hastasının artık istediği yemeği yiyebildiğini söyledi.

Şeker hastalığının tüm dünyada en sık rastlanan hastalıkların başında geldiğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şeker hastalığının son 10 yıldaki sıklığının neredeyse 2-3 kat daha arttığını görebiliyoruz. Şeker hastalığındaki klasik tedavi diyabet hastaları için tabii ki ilaç ve insülin tedavileri fakat yıllar geçtikçe şeker hastalığının kontrolünü bu ilaç ve insülin tedavileriyle sağlamak artık imkansız hale geliyor. Şekerin yıllar geçtikçe de beraberinde gelişmiş olduğu göz, kalp damar ve böbrek komplikasyonları da işin içine giriyor. Uygulanan klasik tedaviler şeker hapları ve insülinler göz, kalp damar komplikasyonlarını ya da böbrek komplikasyonlarını önlemede etkisiz kalmakta."

Topal, bu amaçla 1999 yılında Brezilyalı bir cerrah tarafından tıp literatürüne kazandırılan bir ameliyatın uygulanmaya başlandığını hatırlatarak, "Sadece 'Tip 2 şeker hastalığını nasıl iyileştiririm, şekerin kanda aniden yükselmesini nasıl engellerim?' mantığıyla tamamen tip 2 şeker hastaları için üretilmiş bir cerrahi müdahale" dedi.

- "Vücudunda insülin tespit ettiğimiz kişileri ameliyat ediyoruz"

Tip 2 diyabet ameliyatını gerçekleştirebilmek için hastanın pankreasında halen insülinin mevcut olması gerektiğini vurgulayan Topal, şöyle devam etti:

"Vücudunda insülin tespit ettiğimiz kişileri ameliyat ediyoruz. Bu cerrahi müdahalede 2 prosedür var, bunlardan birinci aşama, midenin küçültülmesi ile erkenden tokluk yaşanması ve yine midenin küçültülmesi ile gıdaların mideyi hızlıca terk etmesi. Sonrasında gıdalar bağırsağın son kısmına geldiğinde pankreastan insülin salınımını arttırdığı biliniyordu zaten. Biz bağırsağın bu son bölümünü bağırsağın baş kısmına alarak pankreasın daha hızlı insülin salgılamasını şekeri daha iyi ve daha çabuk kontrol etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Cerrahiyi de bu mantıkla yapıyoruz. Bağırsağın son bölümündeki özellikli hücrelerin kullanılmasıyla vücuttaki şeker regülasyonunu insülin salgılanmasını ve iştah üzerine pozitif etkilerini arttırmak üzerine uygulanan bir cerrahi tedavi."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile