Şeker-İş ‘şeker Strateji Raporu’ İçin Ab’ye Açılıyor

Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 9 Ekim tarihinde iptal edilmesi, Şeker-İş Sendikasını harekete geçirdi.

Sendika, ülke ekonomisi için her yıl toplam 3 milyar dolara yakın yerli katma değer sağlayan sektörü ayakta tutabilmek adına yeni bir çalışma başlattı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şeker-İş Sendikası, şeker fabrikalarının özelleştirmesi sürecinde izlenen yanlış politikaları çok iyi analiz ettiklerini belirterek, siyasi karar vericilerin doğru bilgilendirmesi yönünde umudunu kaybetmeden ve büyük bir cesaretle Özelleştirme İdaresi’nin atması gereken adımları atarak fabrikaların satışını durdurduğunu bildirdi.

Yapılan çalışmayla şeker üretiminde söz sahibi ülkelerin işletme modellerini mercek altına alınacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Polonya’nın ardından 16-19 Aralık tarihleri arasında tarımsal üretimde ve pancardan şeker üretiminde dünyanın önemli ülkelerinden Hollanda’ya inceleme yapılacak Program çerçevesinde ülkede şeker pancarı tarımı, özelleştirme modeli, kooperatifçilik ve şeker sektörüne ilişkin son gelişmeleri yerinde masaya yatıracak ve yetkililerden bilgi alacak. Sendika daha sonra çalışmalarını bir dosya halinde hükümet yetkililerine sunacak. Hazırlayacağımız rapor ülkemizin yol haritası olacak." Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ise, AB ülkelerini örnek alma nedenini açıklarken bu ülkelerin daha önce bu özelleştirme uygulamalarını denemiş ve daha sonra üretimi garanti altına almaya yönelik kanunlar çıkartarak geri adım atmasını gösterdi. Gök, şunları bildirdi: "Türkiye'de ise gıda sektöründe bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin hiçbirisi başarı ile sonuçlanmamış. Özelleştirme İdaresi şeker özelleştirmesinde üreticilere devir seçeneğiyle istikrarlı şeker üretimi ve ücret politikasının belirlenmesi için hazırlanan stratejik raporu kamuoyundan ve siyasilerden gizlemiş, fabrikaları satış noktasına getirmiştir. Biz, hazırlayacağımız yeni raporla siyasilerin ve kamuoyunun önüne çıkmayı planlıyoruz.” Şeker sektöründe ÖİB’nin Türkiye’de, dünya gerçeklerinden uzak ve kopuk bir özelleştirme politikası izlemeye çalıştığının da altını çizen Gök, dünyanın en liberal ülkesi olarak bilinen ABD’nin dahi şeker pancarını stratejik ürünler kapsamında değerlendirerek üretimin sürdürülebilirliği adına özel fabrikaları kamulaştırdığını, AB ülkelerinde de pancar üreticisinin içinde olduğu bir modelle şeker üretiminin garanti altına alındığını ifade etti.

AB ülkelerindeki şeker fabrikalarında yüzde 75'lere varan oranlarda çiftçi hâkimiyetinin söz konusu olduğuna vurgu yapan Gök, “Gerçek fotoğrafı fululaştırmadan önümüze koyalım. Allah bize bu coğrafyada şeker pancarı gibi bir nimet, bir fırsat vermiş. Öyleyse ne diye bu avantajı dezavantaja döndürmek için çaba sarf ediyoruz? Fabrikaların pancar üreticisi, işçi ve kamunun içinde olduğu bir modelle işletilmesi ülkemize neyi kaybettirir? İşte bütün bu gelişmeler doğrultusunda Sendika olarak Pankobirlik yöneticileri ile birlikte dünyadaki örnekleri inceleyerek kamuoyunu ve siyasileri doğru bilgilendirmeye gayret etmek ve ülkemizdeki yerli katma değeri korumak adına Hollanda’da yetkililerle görüşmeler yapacağız. İnşallah beyaz altın şekerin rengini hiçbir zaman karartmayacağız” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile