Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, NBŞ üretimi konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye`de ağırlıklı olarak çok uluslu şirketlerin yer aldığı beş nişasta bazlı şeker firmasının üretim yaptığını bildirdi. Gök, bunun şeker pancarı üretiminde daralmaya neden olduğunu belirterek şunları söyledi: "Cumhuriyet döneminde ekonomik sıkıntıları ve zorluklar içerisinde, fedakar çiftçilerimizin emekleri ile elde bulunan kısıtlı kaynaklarla kurulan şeker fabrikalarımız bugün görmezden gelinmektedir. Nişasta bazlı şeker kotasının her yıl yüzde 50 oranında artırılması pancar şekeri üretimi üzerinden 120 bin tonluk daralmaya neden olmaktadır." Dünya ekonomiyle kıyaslandığında Türkiye`nin stratejik konumu ve sahip olduğu kaynaklar ile ihtiyaçları karşılayabilen ülkeler arasında ilk sıralara yer aldığına değinen Gök, şeker pancarından şeker üretiminin ülkemiz ekonomisine yılda yaklaşık 2 milyar dolar katma değer sağlayan bir sektör olduğunu bildirdi. Gök şöyle konuştu: "Türkiye`de 1995 yılından itibaren şeker ikame olarak üretim yapmaya başlayan uluslararası şirketler ve bağlı oldukları ülkeler şeker sektörüne el atmışlardır. Ülkemizde 2002-03 pazarlama yılından itibaren şeker tanımı kapsamında alınan nişasta bazlı şekerler ve bunlardan üretilen glikoz ve türevleri pancar şekeri muadili olarak kullanılmaktadır. AB ülkeleri nişasta bazlı şeker kotalarını ortalama yüzde 2-3 civarındayken Türkiye`de ise kanun ile belirlenen bu oran yüzde 10`dur. Yaklaşık 300 milyonnüfuslu AB ülkelerine bakıldığında nişasta bazlı şeker üretimi 300 bin ton civarında iken Türkiye de bu rakam 406 bin ton civarındadır." MİLLİ EKONOMİ 300 MİLYON LİRA KAYBEDECEK Türkiye`de kişi başına 6 kilo civarında nişasta bazlı şeker düştüğüne vurgu yapan İsa Gök, bu rakamın AB ülkelerinde 1,5 kilogram civarında olduğunu kaydetti. Gök, "Nişasta bazlı şeker kotasını her yıl yüzde 50 oranında artırılmasının pancar şekeri üretimi üzerinde 120 bin ton daralmaya neden oluyor. Bu durum 210 bin dekarda pancar tarımının yapılmaması ve 300 bin ton besi hammaddesi olan küspenin ve kozmetik, ilaç, alkol, gibi sektörlerde kullanılan 50 bin ton melasın yok olması nedenidir" dedi
İsa Gök, pancar şekerinin üretim kapasitesinde oluşacak düşüş neticesinde doğrudan istihdam ve nakliye sektörünün yaşadığı daralma ile tarımsal istihdamda yaklaşık 20 bin tarım işçisi işsiz kalacağını bildirdi. Milli ekonominin bunlarla birlikte 300 milyon lira kayıp oluşacağını bildiren Gök,"Bu durum hayvancılığın bu günkü durumu ve desteklenme politikaları ile de çelişmektedir" açıklamasında bulundu.
Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı Gök: "nbş Kotasının Artırılması Milli Ekonomiye Zarar Verir"
Pancar üretiminde en elverişli ülke olan Türkiye`de dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan yüzde 10 gibi yüksek bir kota ile nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi yapıldığını belirten Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, bunun milli ekonomide yaklaşık 300 milyon lira kayıp oluşturduğunu bildirdi.