İsa Gök, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu doğrultuda bir çalışmanın insan sağlığı boyutuyla ne kadar sakıncalı olduğu bilinin bir gerçek. Ülkemizin gereksiz bir maceraya sürüklenmesinin anlamı yok" dedi
Yüz yılı aşkın süredir patates üretimi yapılan ülkemizde 70-80 çeşit patates üretildiğini ifade eden Gök, "Ancak bunların tohumlarının tamamı Almanya, Hollanda, İrlanda, İngiltere gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Bu durum ciddi bir risk taşıyan tohumluk kaynağı bağımlılığını ortaya çıkarmıştır" diye konuştu
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, sadece sarı patates adıyla bilinen ve ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen patates türünün karasal iklim şartlarında yetiştirildiğine değindi. Gök, "Patates bitkisi yumrusu ve üst kısmı ile topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarı şeker pancarı ve mısıra göre çok yüksek olduğundan, patates için gübreleme programı, daha fazla gübre takviyesi gerekmektedir. Oysa ki münavebe sistemi ile yapılan şeker pancarı tarımı, kendinden sonra yetişecek ürünlere yüzde 50 oranında verimartışı sağlamaktadır" diye konuştu. Patates nişastasının gıda tekstil, kağıt, yem, madencilik, su arıtma, tutkal, kozmetik ve petrol gibi sektörlere katkı sağladığının bilindiğini ifade eden Gök, patates nişastasının bugün dünyada üretildiği gibi ülkemizde üretilmediğini ancak Avrupa Komisyonu`nun ilk kez 2010 yılının Mart ayında genetiği değiştirilmiş patates konusunda olumlu baktığını ve proje komisyonunun onayına sunulduğunu kaydetti. GDO`lu patatesin ABD ve Kanada`da renkli bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Gök, GDO`ların insansağlığına zararlı olduğu kanısının da bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Gök, açıklamasına şöyle devam etti.
"Dünya genelinde halen bu projeleri hayata geçirmek adına verilmiş bir onay mevcut değildir. Ulusal Patates Konseyi Başkanı`nın ifadelerine göre Birleşik Devletler`de 4 ya da 5 şirket genetiği değiştirilmiş patates çeşitliliği üzerinde çalışmaktadır. Fakat bu çeşitlerden hiçbiri ne ticari sürüme ne de usulüne uygun düzenleyici bir onaya sahip değildir. Bu tarz projelerin hayata geçirilmesi söz konusu olsa dahi, patates üzerinde yapılacak olan genetik modifikasyon için ayrı bir maliyet ve ileri teknolojigereksinimi söz konusudur. Bu doğrultuda bir çalışma yapılmak istenmesi, ülkemizin gereksiz bir maceraya sürüklenmesi anlamına gelmektedir."
Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök: "gdo`lu Patates Şeker Pancarına Alternatif Olamaz"
Şeker- İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, son günlerde mısırdan üretilen nişasta bazlı şekerlerin dışında patatesten de nişasta bazlı şeker elde edilebileceği yönünde bir takım çevrelerin girişimlerine tepki gösterdi.