Mevsimlik işçilerin 9 ay 29 güne yükselmesinin taleplerini karşılamadığını belirten, Türk-İş Niğde İl Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Celal Tuğrul konu hakkında yaptığı açıklamada, “Kamu kurumlarında çalışan 5620 sayılı yasaya bağlı kampanya ve mevsimlik işçilerin kadro sorunlarını yıllarca anlatmamıza rağmen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 106 sayılı maddesiyle işyerlerinin talebi neticesinde 9 ay 29 güne kadar çalıştırır ibaresi talebimizi karşılamamıştır. Sendikalar bizden kadro istemediler ki, süre uzatma istediler gibi söylemlerle talebimizin göz ardı edilmesi yıllardır kronik hale gelmiş bir sorunu gözden kaçırmaktadır” dedi.
Kit’lerle ilgili çalışma olumlu bir adım
Tuğrul, Başbakan Binali Yıldırım’ın KİT’lerde çalışan taşeron işçilerinin hazine tarafından kadrolarının verilmesi açıklamasını olumlu bir adım olarak gördüklerini belirterek, “Türk-İş ve bağlı sendikalar taşeron kadrosu açıklandığı günden beri kapsam dışı bırakılan kurumlardaki taşeron işçilerin de kapsama alınması konusunda tepki göstermekte bu haksızlığın giderilmesini istemektedir. Bu yanlıştan dönülmesi olumlu bir adım olarak görmekteyiz Yeni aksamalara meydan verilmemesi arzusu içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
Kadro talebimiz devam ediyor
Başbakan Binali Yıldırım’ın, KİT’lerde 5620 sayıyı yasayla çalışan geçici işçilerin de kadrosunun verilmesi söyleminin arzu ettikleri bir söylem olduğunu ifade eden Celal Tuğrul, “Göz ardı edilmeden kamu geçici işçileri de kadro kapsamına alınmalıdır. Biz bunu işyerlerinde ki aksaklıkların giderilmesi açısından da çok önemsiyoruz. Bu arkadaşlarımız, Şeker fabrikalarında, köy hizmetlerinde, il özel idarelerinde, demiryollarında, belediyelerde, ormanda, ÇAYKUR’da var. KHK ile 10 aya kadar çalışacak olan bu işçilerin de kadroya geçirilmesi üretim ve asıl işi yapan bu işçilerin yıllardır bilgi deneyimleriyle işyerlerine verdikleri katkı, verilecek kadronun maliyetinden az olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarına yıllardır yeni işçi alınmamaktadır. Emekliler nedeniyle ustalık gereken kadrolar boşaldı. Asıl işler yüklenici firmalara yaptırılmakta ve daha yüksek maliyete mal olmaktadır” dedi.
25 ile 30 yıllık bilgi ve deneyim hiçe sayılıyor
Şeker fabrikalarında kadro eksikliğine rağmen hafta tatili kullanmadan işçilerin başarılı bir kampanya dönemi geçirdiklerini vurgulayan Tuğrul, “Fabrikaların bacasının tütmesi için fedakâr tutumlarının karşılığını alamamaları hayal kırıklığı oluşturdu. 25 ile 30 yıllık bilgi deneyim hiçe sayılmaktadır. Her yıl ümitle beklenen haber, maalesef hiçbir zaman verilemedi. Şeker üretimini yaptılar. Ülkemiz şekere muhtaç olmayacak ama kendileri işten çıkarılacak geçim darlığı ve sıkıntılarla başbaşa kalacaklar. Bu talebimiz bir daha ki dönem şeker üretimi ve diğer kamu hizmetlerinin de yapılması açısından da büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Şeker İşçileri Kadro İstiyor
Türk-İş Niğde İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Celal Tuğrul kampanya ve mevsimlik işçiler için kadro taleplerinin devam ettiğini söyledi.