Şeker-İş Sendikasınca ülke genelinde sektörün ve fabrikalardaki işçilerin karşılaştığı sorunlara, yaşanan olumsuzluklara dikkati çekmek amacıyla 'ücretsiz fazla mesai' eylemi başlatıldı.
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, sendika genel merkezindeki basın toplantısında, 25 kamu şeker fabrikasında bugün itibarıyla eylemin başlatıldığını söyledi.
Gök, 'Fabrikada yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sürekliliğinin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla, bugünden itibaren karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak, bilgilendirmek için hiçbir ücret talep etmeden bir ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylemi kararı alınmıştır.' dedi.
Kararın, kasıtlı ve keyfi tahrip edilmeye çalışılan milli şeker sektörünün hasımlarıyla mücadelesine yönelik olduğuna değinen Gök, eylemin sergilenen politikalara cevap niteliğinde bulunduğunu belirtti.
Eylemin duyurulmasının ardından işverenin 'fazla mesai yapacak işçilere servis vermeyeceğini' bildirdiğini savunan Gök, 'Servis ayarlayamayacağız. 'Biz çalışıyoruz, işveren servislerimizi aldı' diyeceğiz. Servis de tutmayacağız. Parayla, pulla alakalı değil, zihniyetle alakalı. Zihniyetle mücadele ediyoruz. Buradaki eylemimizde de fabrikalardan çıkarak ister 10 kilometre olsun, ister 20 kilometre olsun yürümek.' ifadelerini kullandı.
Şeker fabrikalarında kalifiye personel ihtiyacının arttığına dikkati çeken Gök, fabrikalara yıllarını veren geçici işçilerin sürekli çalışma alamadığını ve buralardaki işlerin hizmet alımı yoluyla deneyimsiz taşeron işçilerle giderilmeye çalışıldığını iddia etti.
- 'Önümüzdeki kampanya döneminin kaybedilmesi söz konusu'
Kalifiye işçinin yetersizliği ile üretimin kısıtlı sayıdaki çalışanlarca sürdürülmesinin İş Kanunu'na aykırılık oluşturduğunu öne süren Gök, şöyle devam etti:
'Şeker fabrikalarındaki deneyim gerektiren önemli işlerin temizlik elemanı olarak işe alınan deneyimsiz taşeron işçilere gördürülmesi, açıkça üretimle ölüm arasında tercih yapmak anlamına gelmektedir. Bundan sonraki süreçte artık yeni bir personel rejimine ihtiyaç duyulduğu kaçınılmazdır. Bu yönde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde önümüzdeki 2016-2017 şeker pancarı kampanya döneminin kaybedilmesi söz konusudur.'
- 'Hafızalardan silinmeyecek'
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise işçi eylemlerinin genelde 'iş bırakma' şeklinde yapıldığını ancak Şeker-İş'in farklı bir uygulamaya imza attığını belirtti.
'Ücretsiz fazla mesai' eyleminin, siyasetin, sivil toplum kuruluşlarının, iş ve işçi dünyasının hafızalarından uzun süre silinmeyeceğini kaydeden Irgat, 'Aslında işçilerimiz, bu eylemle ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra bir başka ayrıntıya da dikkati çekmek istemektedir. Bu ayrıntı, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ilk sıralarda yer alan kuruluşlardan Şeker-İş'in öncülüğünde doğal şeker pancarına teşvikin sağlanmasıdır.' diye konuştu.
Irgat, Türkiye genelindeki eylemin iyi bir örnek oluşturacağına inandığını sözlerine ekledi.
Şeker İşçilerinden 'Ücretsiz Fazla Mesai' Eylemi
Şekerİş Sendikasınca Türkiye genelinde sektörün ve fabrikalarda çalışan işçilerin karşılaştığı sorunlara dikkati çekmek üzere 'ücretsiz fazla mesai' eylemi başlatıldı Sendika Genel Başkanı Gök: 'Karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak, bilgilendirmek için hiçbir ücret talep etmeden bir ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylemi kararı alınmıştır' 'Bundan sonraki süreçte artık yeni personel rejimine ihtiyaç bulunduğu kaçınılmazdır'.