Selahattin Gürkan Açiklamasi 'Malatya Büyüksehir Belediyesi Dimdik Ayakta Durdu'

Selahattin Gürkan Açiklamasi 'Malatya Büyüksehir Belediyesi Dimdik Ayakta Durdu'

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Kahramanmaras merkezli depremlerden ciddi bir sekilde etkilenen Malatya’nin son durumu ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Itfaiye Daire Baskanligi binasinda yer alan Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen basin toplantisinda açiklamalarda bulundu. Gerçeklestirilen basin toplantisinda Baskan Gürkan, depremin ilk gününden bu yana Büyüksehir Belediyesinin dimdik ayakta durdugunu vurguladi.

6 Subat günü yasanan deprem ve sonrasindaki gelismeleri anlatan Gürkan, “Ilk depremden hemen sonra 135 yikik binada arama kurtarma ekiplerimiz, itfaiye teskilatimiz binalarin basindaydi. Bu anlamda da arkadaslarimi tebrik etmek istiyorum. Ayrica bizleri arayip acimizi paylasan ve bizlere yardimci olan sivil toplum kuruluslarina, belediyelerimize, kamu kuruluslarimiza hepsine sonsuz tesekkürlerimi ifade ediyorum” dedi.



“Bagcilar Belediyemizin hayatini kaybeden personellerine rahmet diliyorum”

Depremin ardindan Malatya’ya gelerek çalismalara katilan Bagcilar Belediyesi ekiplerinin Istanbul’a dönüs yolunda geçirdigi kaza sonrasinda büyük üzüntü yasadiklarini da ifade eden Baskan Gürkan, “Belediyelerimizden Bagcilar Belediyemiz, Malatya’da çok güzel isler yapti. Diger belediyelerimizde de oldugu gibi. Dün aksam itibariyle Bagcilar Belediyemizin Malatya’da görev yapan personelleri, nöbet degismek için 21 kisi Malatya’dan Istanbul’a yola çikmisti. Ama Kayseri- Pinarbasi mevkiinde yola çikan arkadaslarimiz kaza yapiyorlar. Bagcilar belediye personellerinde 3 kisi rahmeti rahmana kavustu. Onlar sehitlerdir. Sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralilarimiza da acil sifalar diliyorum” seklinde konustu.



“Malatya Büyüksehir Belediyesi vizyonu genis bir belediyedir”

Büyüksehir Belediyesi olarak Acil Eylem Planini daha önceden yaptiklarini söyleyen Baskan Gürkan, “Yol Asfalt Dairesi Baskanligimiz bütün pilot bölgelerde ekiplerini tutuyor. Itfaiye Teskilatimiz ekibini tutuyor. Keza MASKI’de ayni sekilde ekibini tutuyor. Dolayisiyla Malatya’da birinci depremde aninda müdahale edildi. Ikinci depremle birlikte sahada çalisan personellerimizde enkazin altinda kaldi. Bütün bunlara ragmen deprem geçiren ve ayakta dimdik duran belediye Malatya Büyüksehir Belediyesi’dir. Depremden hemen sonra MOTAS araçlari çadir haline getirildi.

MEGSAS ücretsiz ekmek dagitimi, BELSOS sicak yemek dagitimi, Esenlik gida yardimi yapti. Su anda Malatya’da bütün yardim koordinasyonlarin yürütüldügü yer Lisansli Depomuzdur. Peki depremde yemek ve ekmek çikarilan yer neresidir? Malatya Ekmek ve Yemek Fabrikasidir. 56 noktada kurulan konteyner kentlerin altyapisini MASKI ve MESTON yapiyor. Fuarcilik Merkezimiz, kütüphaneniz, spor salonlarimiz, 8 bin dönümlük parklarimiz yapilmamis olsaydi, Malatya’nin durumu nasil olurdu? O nedenle Malatya her konuda her seye hazirdi. Malatya Büyüksehir Belediyesi vizyonu genis bir belediyedir. Her ihtimale karsi Itfaiye Dairesi Baskanligimiz Koordinasyon Merkezi olarak donatilmisti. Hatta tüm acil çagrilari da Çagri Merkezimize bagladik. Bu süreçte de basta Valimize, 2. Ordu Komutanimiza, Emniyet Müdürümüze, Jandarma Komutanimiza ve kamu kuruluslarinda görev yapan bütün arkadaslarimiza sonsuz tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Bizler, hayir kuruluslari ve diger kuruluslarimiz yogun bir çalisma içerisindeyiz”

Deprem nedeniyle Malatya’da bin 230 kisinin vefat ettigini 6 bin 444 ise yarali oldugunu hatirlatan Gürkan, kentte su ana kadar 34 noktada 79 bin 895 adet çadir kuruldugunu belirtti.

Buralarin altyapi, su ve kanalizasyon islerinin Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapildigini da ifade eden Gürkan, “21’i ilçe olmak üzere 56 noktada da konteyner kentlerimiz kuruluyor. 21 bin konteyner kurulumunun yapilmasi planlanmis olup, bu rakamin yüzde 74’ü de bitirilmis durumdadir. Ayrica Malatya merkezde, Akçadag’da, Dogansehir’de, Darende’de çarsi çalismalari devam ediyor. Belediyemizin yanina, 91 bin Dev Ögrenci Ilkokulunun yanina, Cumhuriyet Meydanimiza ve diger bos alanlarimiza çarsilarimizi kuruyoruz. Bir taraftan bizler bir taraftan hayir kuruluslari bir taraftan da diger kuruluslarimiz yogun bir çalisma içerisindeyiz” seklinde konustu.



Malatya’da toplam bina sayisinin 169 bin 139 oldugunu ve bunlardan acil yikik ve orta hasarli bina sayisinin 46 bin 48 oldugunu kaydeden Gürkan, “Bagimsiz bölüm bazinda degerlendirdigimiz zaman 108 bin 326’dir. Yani Malatya’nin yüzde 40’i yikik ve agir hasarlidir. Toplam yikilacak bölüm sayisi 133 bin 476, bunun 108 bin 326’si konut, 18 bin 33’ü ticarethane, 3 bin 312’si hayvan barinagi (ahir), kirsal kesimimizde ise 3 bin 805 binamiz yikilmistir. Malatya’daki enkaz durumumuzun yüzde 74.53’ü kaldirilmistir. Agir hasarli binalar haricinde 2 bin 912 binanin enkazi aldirilmistir. TOKI Malatya’miza 58 bin 47 adet konut yapacak. 25 bin 302 köy evi yapacak. Toplam 83 bin 349 yapi yapacaktir. Tabii biz, 328 noktada günlük olarak vatandaslarimiza 379 bin 354 adet yemek dagitiyoruz. Malatya genelinde 44 noktada iftar çadiri kurulmustur. Ayrica gida kolisi hijyen paketi, su, bebek mamasi, tüp, soba, battaniye ve diger muhtelif ihtiyaçlar malzemesi belediyemiz, AFAD, Kizilay ve diger hayir kuruluslari ve belediyelerimiz tarafindan bütün vatandaslarimiza ulastirilmistir” diye konustu.



“Vatandaslarimiz hak kaybina ugramayacak”

Sehirle ilgili planlama noktasinda netlesmis bir planlamanin olmadigini dile getiren Baskan Gürkan, “Vatandasimizin merak ettigi konulardan birisi de sudur, gelecekte Malatya’miz nasil ihya ve imar edilecek? Sehirle ilgili yapilacak planlamadaki kriterlerimizi kamuoyuna deklare ettik. Ne dedik? Sehirde bütüncül plan yapilacak. Yani yeni afet ve imar yasasina göre yapilacaktir. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz ve devletimizin bize sunacagi kriterleri bekliyoruz. Ikinci bir durum, bizim sehri yerle yeksan edip, saglam binalari da yikma gibi bir durumumuz söz konusu degildir. Böyle bir durum yasal da degildir. Dolayisiyla hasarsiz ve hafif hasarli binalarin yerinde kalmasini önemsiyoruz. Daha sonraki süreçte bütüncül plana bu binalarin entegresi yapilir. Ve kimsenin hak kaybina ugramayacaginin da altini çizerek ifade etmek istiyorum. Biz belediye ve devlet olarak vatandasimizin can ve mal haklarini korumakla da hükümlü mercileriz. Adil ve adaletli olmak ve herkesin hakkini korumak kaydiyla elimizden gelen gayret ve çabayi gösterecegiz. Bu konuda kimsenin tereddüttü olmasin. Sehrimizi yerinde dönüsümle aslina uygun, bellegini yitirmeyen, kimligini kaybetmeyen, demografik yapisini degistirmeden yatay ve seyrek bir mimariyle sehrimizi insa edecegiz. Bu konuda kimsenin kuskusu olmasin. Bu felaketlerden ders almayi Cenabi Allah bizlere nasip etsin” dedi.



“Malatya sahipsiz degildir, kimse Malatya’yi sahipsiz sanmasin”

Malatya’ya önemli bir yatirimin daha kazandirildigini söyleyen Baskan Gürkan, “Savunma Sanayi Genel Baskani ile yaptigimiz görüsmede Malatya ile ilgili fizibilite çalismasinin yapilmasini ifade etmistik. Kendileri Malatya’miza gelip müjdeyi açiklayacaklardir. Kisaca Malatya ASELSAN’in üssü olacak, bu kadarini ifade edeyim. Kimse Malatya’yi sahipsiz sanmasin. Malatya’nin Cumhurbaskani da var, Malatya’nin bakanlari da var, Malatya’nin valisi de var, Malatya’nin belediye baskani da var, Malatya’nin kurum ve kuruluslari da var. Olmasi gerekirken olmayanlar kendilerine baksin ve kendilerine bir öz elestiri getirsinler” dedi.



"Malatya’miz kendi küllerinden dogacaktir"

Esnaflarla ilgili çalismalara da deginen Gürkan, MATIM Is Merkezi’nde bulunan 165 dükkanin esnaflara tahsis edilecegini söyledi.

Bunun yani sira belirlenen noktalarda esnaflar için geçici isyerlerinin de yapildigini anlatan Gürkan, “Malatya’da ticaret ayaga kalkacak, ticarethanelerin isiklari yanacak, Malatya aydinlanacak ve Malatya aydinlik yarinlara hep birlikte kavusacak. Malatya’miz kendi küllerinden dogacaktir. Cafer Höyükte dogdugu gibi, Arslantepe’de dogup dünya medeniyetlerine yön verdigi gibi, Battalgazi’de dogup Anadolu’yu Anayurt yaptigi gibi Malatya yeniden inkisaf edecek, Türkiye rol model olacak, vizyon olarak da 2028’in EXPO’sunu da Malatya’da yaparak, dünya sehirleri olma noktasinda da emin adimlarla hedefine varacaktir. Bu süre içerisinde bizlere destek olan basta Cumhurbaskanimiza, bakanlarimiza, milletvekillerimize, belediyelerimize, siyasi parti liderlerimize, sivil toplum örgütlerimize kamu kurum ve kuruluslarimiza, personellerimize sonsuz tesekkür ediyorum. Allah bizleri böylesine felaketlerden esirgesin” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile