Selçuk Bayraktar TEKNOFEST Öncesi DEÜ Ögrencileriyle Bulustu

Selçuk Bayraktar TEKNOFEST Öncesi DEÜ Ögrencileriyle Bulustu

Türkiye’nin ilk milli SIHA-IHA sistemlerinin ve ilk milli insansiz savas uçagi Bayraktar’in mimari, Teknofest Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) düzenlenen ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin Bayraktari Selçuk Bayraktar DEÜ’de’ isimli etkinlige katildi. Etkinlikte Selçuk Bayraktar’in isminin verildigi; DEÜ Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezi’nde (EMUM) bulunan Ince Film Laboratuvari’nin tanitim videosunun gösterimi gerçeklestirildi.

Türkiye’nin ilk ve tek havacilik ve uzay teknolojileri Festivali’ne bir gün kala, Teknofest Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye’nin ilk milli SIHA-IHA sistemlerinin mimari Selçuk Bayraktar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen Milli Teknoloji Hamlesi’nin Bayraktari Selçuk Bayraktar DEÜ’de’ isimli etkinlige katildi.

Yogun bir katilimin oldugu programa Teknofest Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, AK Parti Milletvekili Eyüp Kadir Inan, DEÜ Rektör Yardimcilari ve akademisyenler ile ögrenciler katildi.

Sabanci Kültür Sarayi’ndaki etkinlik DEÜ Konservatuvar konseri ile basladi.

Ardindan ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin Bayraktari: Selçuk Bayraktar’ adli kisa film ve DEÜ Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezi’nde (EMUM) Selçuk Bayraktar ismi verilen Ince Film Laboratuvari tanitim videosu gösterimi gerçeklestirildi.

Rektör Hotar, Selçuk Bayraktar ve beraberindekiler daha sonra Izmir’in ve Ege Bölgesi’nin Ilk ‘Formula Student’ araci ‘DFR-1 Efes’i üreten, ilk yarisi olan “Formula Student Romania 2023’ten 3 ödülle dönen IEEE DEU PELS Formula Racing Team ve DEÜ Mühendislik Fakültesi’nde 2003 yilinda üretilip güncellenen elektrikli araçlari üreten Solaris Günes Arabalari ekibi ile bir araya gelerek sohbet etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Selçuk Bayraktar’in; milli savunma sanayinin gelismesinde, güçlenmesinde ve bugünlere gelmesinde öncülük eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çizdigi vizyonu takip eden bir isim oldugunu belirterek, “Sayin Bayraktar, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin ve Türkiye Yüzyili’nin emektaridir” dedi.

Rektör Hotar, “Bugünkü toplantimizin amaci hem geçmisten günümüze savunma sanayimize emek veren gizli kahramanlara minnetimizi sunmak hem de Teknofest’in, Kizilelma’nin, Akinci’nin, Bayraktar’in ve bunlarin ardindaki gerçekligin bilinmesine aracilik etmektir. Bu etkinlik, ayni zamanda Türkiye Yüzyilina güç ve yön veren düsüncelerin anlasilmasini saglamaktir” diye konustu.



Hepimize sorumluluk düsüyor

“Muhterem Cumhurbaskanimiz bagimsiz ve güçlü Türkiye’nin yerli ve milli sanayisinin olmasi gerektigine dikkat çekmekte; bu konudaki ulusal ve uluslararasi yatirim ve projeleri tesvik etmektedir” diyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kamu kurumlarini ve özel sektör temsilcilerini ilgilendiren bu yaklasim, ülkemizin kalkinma ve büyüme stratejilerinin de temelini olusturmaktadir. Elbette bu prensipte, yüksekögretim kurumlarina, arastirmacilara ve girisimcilere de önemli sorumluluklar düsmektedir. Sonuçta, ekonomide disa bagimliligin azaltilmasi; milli teknoloji hamlesinin toplum tarafindan desteklenmesine baglidir. O yüzden küresel rekabetin oldugu; milyarlarca dolarlik pazar payinin bulundugu; nitelikli insan gücünün ve istihdamin ön plana çiktigi bir alanda atilacak her adim, Türkiye için degerlidir” seklinde konustu.



Hayaldi, gerçek oldu

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Türkiye, son 20 yilda kabiliyetlerini kesfederek, gençlere ve milli degerlere yatirim yaparak önemli yol kat etmistir. Sayin Selçuk Bayraktar gibi basarili insanlarimiz, ülkemizi küresel ölçekte temsil etmektedir. Gönlü zengin milletimiz de kendi evlatlarini bagrina basmaktadir. Insansiz hava araci teknolojilerini gelistirmek ve bunu ihraç edebilmek muazzam bir basaridir. Geçmiste böyle bir seyi birakin yapmayi; hayali bile çok uzakti. Esas basari, özgüveni yüksek, bilgili ve donanimli insanlari topluma kazandirmaktir. Türkiye Yüzyili’nin idelojik arka plani zaten budur. Sayin Bayraktar’da bu sürecin emektaridir” ifadelerini kullandi.

Insana yatirim yapiyoruz

DEÜ’nün devletin ve özel sektörün ihtiyaç duydugu alanlarda nitelikli ögretim ve arastirma faaliyetleri yürüttügünü dile getiren Rektör Hotar, “Insana yatirim yapan kurumumuz, özellikle yetistirdigi mühendisleri ile milli savunma sanayinde yer alan firmalara insan kaynaklari noktasinda rehberlik etmektedir. Teknofest’in kurumsal paydasi olan Üniversitemiz, ögrencileri ve bilim insanlari ile buradaki etkinlikleri ilgiyle takip etmektedir” diye konustu.

Rektör Hotar, DEÜ’nün bugüne kadar yüz milyonlarca liralik yatirimi ülkeye kazandirdigini belirterek, “Bilimi adil ve esit sekilde herkesin ulasabilecegi noktaya getirdik. Bunun sebebi, Türkiye’nin kaybettigi yillari telafi edecek yeni kusaklari topluma kazandirmakti. Bunda basarili oldugumuzu düsünüyoruz. Üniversitemizin küresel basarisi ortadadir. Biz daha fazlasini yapmak istiyoruz. Bu yüzden fiziki, teknik ve insan altyapisi son derece güçlü olan arastirma üniversitesi olarak isbirligine her zaman açigiz” dedi.



Gelecek gençlerin omzunda yükselecek

Rektör Hotar, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ülkemizin kirmizi çizgisi olan ve ‘milli güvenlik’ kavramina karsilik gelen havacilik ve uzay teknolojileri, bu alana gönül veren gençlerin, girisimcilerin, firmalarin ve üniversitelerin omuzlarinda yükselmelidir. Ülkemizin ilk ve tek havacilik, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in düzenlenmesi, hem gençlere çagri hem de sektöre moral niteligindedir. Basta Baykar olmak üzere; Aselsan, Roketsan ve Üniversitemizin de isbirligi yaptigi Havelsan ve Tusas gibi kurumlarin varligi da savunma sanayimiz adina kritik öneme sahiptir. AR-GE faaliyetlerine, inovasyon gerektiren bilimsel çalismalara katki sunmak, ticari ve kisisel bir beklenti degil; milli bir görevdir. Dolasiyla milli ve manevi degerlerimize bagli kurumumuz da, ulusal savunma politikalarini bu perspektifte degerlendirmektedir.”

‘Yarinin teknolojisine bugünden haziriz’

Düzenlenen etkinlikte katilimcilara seslenen Teknofest Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, “Baykar’daki milli ve insansiz hava araçlari mücadelesi ve milli teknoloji hamlesi seferberliginden söz etmek istiyorum. Havacilik 100 yil önce doguyor, Osmanli’da tayyare cemiyetleri kuruluyor. 1950’lere kadar o hamleler yok ediliyor. Bir konuya erkenden baslamak, ona gelecegin teknolojisine bugünden hazir olmak çok önemlidir. Bizim basarimizin temelini de bu olusturuyor. Suan dünyadaki en iyi teknolojileri üretiyoruz. Bayraktar olarak, 2005 yilinda milli ve özgün çalismalari ve ilk prototiplerin yapimina basladik. Ülkemizin yüksek teknolojiye büyük ihtiyaci vardi, Bundan dolayi büyük sikinti içindeydik. Disaridan da alamiyor, alsak bile kisitlamalar geliyordu. Bayraktar TB2’nin, Akinci TIHA’nin uçus serüveni bu sekilde basladi” dedi.



Dünyada oyun kurucu olduk

Gelecegin akilli uçan mobiliteler ile olacagini kaydeden Selçuk Bayraktar, “Cumhuriyetin 100’üncü yilinda ülkemizin kendi üretimi olan Bayraktar Kizilelma’yi hazirladik. 2022’de ilk uçusunu gerçeklestirdik. Kizilelma, dünyada insansiz savas uçaklarini, bizim oyun kurucu oldugumuzu müjdeleyen bir uçustu. Dünya havacilik tarihinde ilktir. Tüm yaptigimiz islerde aidiyetlik. Milli teknoloji serüvenimizde yol yürüdügümüz arkadaslarimiza kendinden öte aileni, cemiyetini, milletini, tüm insanligin faydasini gözeterek çalis. Bunu yaparken, dosdogru sekilde yaparsan, insanligina faydali olacak sekilde gayretini gösterirsen, bugünün degil yarinin yarisina hazirlanirsan, dünyanin en iyisini yapabilirsin, buna inanin. Bizim sirrimiz budur” diye konustu.



“Sizler TEKNOFEST ile gelecegin eserlerini gelistireceksiniz"

Türkiye’nin 2005’te yüzde 85’i disa bagimli oldugunu kaydeden Bayraktar, “Ülkemiz o dönemde sadece ara montaj yapabiliyordu. Terörle mücadele konusunda insansiz hava araçlarina ülkemizin çok ihtiyaci vardi. O dönemde biz bu çalismalarin basindaydik ve projelerin ilk adimlarini atiyorduk. 15 yilda dünyanin en gelismis SIHA’larini yapmak bize nasip oldu. Bizim çalismalarimiz burada bitmiyor. Dünyada Bayraktar TB2 önemli bir saygi kazandi. Adina marslar yazildi. Yaris sürekli devam ediyor. Ülkemiz adina çalisarak liderligimizi korumamiz mümkün. Teknofest yarin basliyor. O eserlerden ilham alarak, uçaklara dokunarak ülkemizin uzay ve sivil alanda nice eserler gelistireceksiniz. Engel ne kadar büyük olursa olsun, dogruluktan ayrilmayin” ifadelerinde bulundu.

Kizilelma, medeniyetimizin ülküsüdür

Baykar’in ülkemizin gelecegi olan insansiz hava araçlarina yatirim yaparak dünyanin en iyisi olmak için çalistiklarini kaydeden Selçuk Bayraktar, “Kizilelma medeniyetimizin çok eskiye dayanan bir ülküsü. Bizim bu alanda çalismaya basladigimiz ilk günden bu yana hedefimizdi. Ülkemizin ilk insansiz savas uçagidir. Dünyadaki birkaç prototipinden biri, gelistirme çalismalarina devam ediyoruz. 2024’te de ülkemizin ve dünyanin hizmetine sunacagiz” seklinde konustu.



Insansiz savas uçaklarimiz, halkin içerisinde ikili sekilde uçus gerçeklestirdi. Bu açidan da dünyada ilkti. Normalde her yere sokamiyorsunuz. Kizilelma ve akinci gelismis mühimmatlari tasiyabilen hava araçlaridir. Bunlarin hepsi millilesme vizyonuyla gerçeklesti. Bayraktar TB3 uçusa gün sayiyor. Teknofest ardindan ilk uçusunu yapacagiz. Gemiden kisa mesafeden kalkis saglayabilecek bir araç olacak” dedi.



Tam bagimsiz projeleri anlatti

Selçuk Bayraktar farkli alanlarda birçok önemli çalisma yürüttüklerini belirterek, “Kendi kaynaklarimizla ‘Can Sagligi Vakfi’ni kurduk. Psikoloji ve kanser ile ilgili projeler hazirliyoruz. O alanda da, yapay zekayla harmanlayarak miyomedikal alanda kendi basimiza ilerleyecegiz. Alçak yörünge uydu takimi uydulari gelistirme faaliyetlerimiz devam ediyor. Ilk roketimizi seneye firlatmayi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

TEKNOFEST macerasina 2018’de basladi

Teknofest’in, dünya çapinda çok önemli çalismalara imza atacak dip etki olusturdugunu belirten Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesinde dogru ahlak ve hedefle, en yikilmaz sanilan her sey yikilir ve sizler öne geçersiniz. Bunu hiçbir zaman unutmayiniz. Ülkemizin milli teknoloji hamlesi idealini, bilim ve teknoloji olan bagini tekrar kurmak için egitimlere basladik. 2018’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin de içerisinde olan; 125 farkli paydasi olan dünyanin en büyük bilim festivali Teknofest’i baslattik. Bu tohumlar serpilecek ve dünya çapinda nice degerlerimiz bu ülkeden çikacak. Teknofest bu isaretleri veriyor. Hayat anlardan olusuyorsa, en anlamli faaliyetlerinden biri Teknofest’tir. Sizlere paydas oldugunuz için tesekkür ediyorum” dedi.



Bayraktar, Akinci maketi hediye etti

Rektör Hotar, Selçuk Bayraktar’a konusmalarin ardindan günün anisina DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Haci Yakup Öztuna’nin kisisel arsivinden 1929 yilina ait bir brovür çalismasi hediye etti. Selçuk Bayraktar’da Rektör Hotar’a, Bayraktar Akinci’nin maketini hediye etti. Etkinlikte ayrica uluslararasi yarismalarda ödül alan ögrencilere de ödülleri takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile