Selçuk'ta Anlamli Bulusma

Selçuk'ta Anlamli Bulusma

Efes Tarlasi Yasam Köyünde, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü sebebiyle "Iklim Krizi ve Kuraklik.. Selçuk’ta tarim ve yasam nasil etkilenecek?" konulu bir söylesi düzenlendi.

Selçuk ilçesi, "Iklim Krizi ve Kuraklik.. Selçuk’ta tarim ve yasam nasil etkilenecek?" konulu programa ev sahipligi yapti. Söylesi öncesinde bir konusma yapan Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, uzun yillardir bilim insanlarinin dünyaya çagrida bulundugunu belirterek, "Saniyorum ki biz yurttaslar olarak son yillarda mevsimlerin karakterindeki degiskenlik ve yagislarin azalmasi ile durumun ciddiyetini fark ettik. Iste bu yüzden dogru bir bilgilendirmeye sahip olmamiz gerektigini düsündük" dedi.

Söylesinin ilk konusmacisi olan TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Baskani E. Helil Inay Kinay, Efes Tarlasi Yasam Köyü ile ilgili olarak, "Kaybettiklerimizi, degerlerimizi ortaya koymak adina Efes Tarlasi Yasam Köyü çok özel bir çalisma. Geliserek devam etmesini diliyoruz" diye aktardi.

Kinay, "Bizlerin bireysel çabalarinin yani sira; tarim, turizm, sehirlesme ve sanayi politikalarinin kamu yarari kapsaminda belirlenmesine insan için, doga için, toplum için bu politikalari gerçeklestiren bir mekanizmaya ihtiyacimiz var. Bunlar olmadigi sürece iklim krizinin etkilerini çok da agir süreçlerle yasayacagiz. Ekolojiyi ekonomiye kurban etmeyen bir sistemin dogmasi yönünde de anayasanin bizlere verdigi saglikli bir çevrede yasama hakki çerçevesinde, çevreyi koruyarak, elimizdeki zenginliklere sahip çikarak, onlari büyüterek bir toplumsal yapi olusturulmasi için çabalari büyütmek gerektigini düsünüyoruz. Dolayisiyla bugün bu söylesi de bu çabalarin bir örnegidir" dedi.



"Pandemi saglikli gidaya ulasmanin önemini daha çok arttirdi"

Küresel iklim krizi ve kuraklik karsisinda nasil direnç gelistirilecegi üzerinde duran TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Yönetim Kurulu Üyesi Zerrin Çelik, Selçuk’un tarimsal potansiyeli sebebiyle iklim krizi ve kuraklik konusunda hareket geçmesinin önemine deginerek, "Selçuk’un büyük bir tarimsal zenginligi var. Tarim alanlarinin yüzde 87 meyve, yüzde 7’si tarla bitkileri, yüzde 3’ü sebze. Bu rakamlar bize kuraklikla ilgili yapmamiz gereken çok sey oldugunu gösteriyor. Tarim alanlarimizi kaybetmememiz gerekiyor. Gübre kullaniminda suyu tutacak ve topragin yapisina zarar vermeyecek kompost gübrelerin kullanilmasi çok önemli; ayrica Selçuk’ta da sürdürebilir enerji kaynaklarinin nerede kurulacagini, tarimi ve çiftçiyi nasil etkileyecegini düsünmeliyiz. Artik bakis açimizi degistirmemiz gerekiyor. Dogal olani ve insana zarar vermeyecek olani hem üretici olarak, hem de tüketici talep etmemiz gerekiyor. Bugün dünyada agroekolojik tarim konusunda önemli uygulamalar var; yani eskiden dedelerimizin, ninelerimizin kullandigi tarim yöntemlerini bugün iklim degisikligine karsi dünyada büyük sirketler savunuyor. Bizim yerelde kendi degisikligimizi baslatmamiz gerekiyor; çünkü saglikli gida hepimizin hakki. Pandemi saglikli gidaya ulasmanin önemini daha çok arttirdi" diye aktardi.

Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde yetiskinlere yönelik düzenlenen ilk söylesi, katilimcilarin iklim krizi ve kuraklikla ilgili uzmanlara sordugu sorularla devam etti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zerrin Çelik ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Baskani E. Helil Inay Kinay’in konusmaci oldugu söyleside Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Izmir Sube Baskani Tevfik Türk, üreticiler, ziraat mühendisleri, CHP Ilçe Örgütü, Selçuk Belediye meclis üyeleri ve vatandaslar katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile