Selçuk Üniversitesi Ile TÜBA Arasinda Protokol Imzalandi

Selçuk Üniversitesi Ile TÜBA Arasinda Protokol Imzalandi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) arasinda yurt disinda çalisan, Türk vatandasi olmayan Türkologlara burs verilmesine iliskin protokol imzalandi.

Selçuk Üniversitesi ile Türkiye Bilimler Akademisi arasindaki TÜBA Türkoloji Arastirmalari Destek Programi’na dair protokolün imzalarini, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy ve TÜBA Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker atti. Bir yil geçerli olacak protokol ile TÜBA tarafindan yürütülen Türkoloji Arastirmalari Destek Programi kapsaminda yurt disinda çalisan, TC vatandasi olmayan Türkologlara burs verilecek. Burs programi kapsaminda TC vatandasi olmayan Türkologlar, Türkiye’deki tüm devlet ve vakif üniversitelerinde her yil Akademi Konseyince belirlenen konu ve alanlarda, Türkiye’deki ilgili ögretim üyeleri ile ortak çalisma yapabilecek.

Arastirmalarin bilimsel sorumlulugunu Selçuk Üniversitesi üstlenecek

TÜBA Türkoloji Arastirmalari Destek Programi basvurularinin degerlendirilmesi ve burs verileceklerin belirlenmesi, Akademi Konseyi tarafindan olusturulan Burs Degerlendirme Komitesince ortaya konulan degerlendirme kriterleri kapsaminda yürütülecek. Degerlendirme komitesinin önerdigi adaylar arasindan burs almaya layik görülenler, Akademi Konseyi tarafindan belirlenerek karara baglanacak. Burs almaya layik görülen Türkologlara, TÜBA tarafindan üç ay boyunca aylik 750 ABD dolari burs verilecek ve gidis-dönüs uçak bileti temin edilecek. TÜBA tarafindan belirlenen bursiyerler için danisman ögretim üyesi görevlendirecek olan Selçuk Üniversitesi, seçilen bursiyerlere Türkiye’de arastirmalarini sürdürdükleri 3 ay boyunca konaklama imkâni da saglayacak. Ayrica yürütülen arastirmanin akademik basarisi ve bilimsel sorumlulugu gibi tüm akademik süreçlerde Selçuk Üniversitesi sorumlu olacak.

“Kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak için elimizden gelen gayreti gösterecegiz”

Türklerin tarihini ve geçmisini ögrenmesi açisindan büyük bir öneme sahip olan Türkolojinin, her bir Türk’ün kendini tanimasi ve geçmisle gelecek arasinda köprü kurmasi açisindan oldukça önemli bir ilim dali oldugunu belirten Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurulusundan sonraki o en sikintili dönemde Fuad Köprülü’ye Türkiyat Arastirmalari Enstitüsünü kurdurmustur. Yani sunu çok rahatlikla söyleyebiliriz ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temeli Türkoloji harciyla karilmistir. Zira Gazi Mustafa Kemal, Türkoloji’nin Türklerin bekâsi ile dogrudan iliskili oldugunun farkindaydi. Bizler de Selçuk Üniversitesi olarak Türk edebiyati, Türk dili, lehçeleri ve agizlari, Türk Cumhuriyetleri ve topluluklari, Türk tarihi, Türk halk kültürü alanlarinda arastirma çalismalari yapmak ve yürütmek; ülkemizin dünden bugüne edebiyat ve kültür alanindaki gelisimini izlemek; bu alanda kazanimlari sürdürülebilir kilmak ve arastirmacilar için tartisma ortami yaratarak yarinlara açilimlarini saglamayi amaçliyoruz. Bu amaçlar dogrultusunda “Türkiye Bilimler Akademisi”ne bugüne kadar vermis oldugumuz destek, bundan sonra da devam edecektir. Mehmet Fuat Köprülülerin, Zeki Velidi Toganlarin, Resid Rahmeti Aratlarin mirasini büyük bir canlilikla yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden gelen gayreti gösterecegimizden kimsenin kuskusu olmasin. Bu baglamda, imzaladigimiz bu protokolün ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

TÜBA Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker de Selçuk Üniversitesi ile imzalanan protokolün hayirlara vesile olmasini temenni etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile