Selçuk Üniversitesinde 'Kirgizistan Ve Cengiz Aytmatov' Programi Düzenlendi

Selçuk Üniversitesinde 'Kirgizistan Ve Cengiz Aytmatov' Programi Düzenlendi

Selçuk Üniversitesinde, Kirgizistan’in bagimsizliginin 30’uncu yil dönümü ve Yazar Cengiz Aytmatov’un dogumunun 93’üncü yil dönümü dolayisiyla program düzenlendi.

Kirgizistan Ögrenciler Birligi tarafindan Kirgizistan’in bagimsizliginin 30’uncu yil dönümü ve Kirgiz Edebiyatçi Yazar Cengiz Aytmatov’un dogumunun 93’üncü yil dönümü dolayisiyla düzenlenen “Kirgizistan ve Cengiz Aytmatov” adli program, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçeklestirildi.

Programa; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Kirgizistan’in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emrullah Eken, akademisyenler ve ögrenciler katildi.



“Kirgizistan’in gelismesi, bizim için övünç kaynagidir”

Kirgizistan Ögrenciler Birliginin Temsilcisi Asanali Asanbekov ve Iki Dogu Iki Bati Uluslararasi Ögrenci Dernegi Baskani Murat Arslan’in konusmasinin ardindan kürsüye Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy çikti. Prof. Dr. Aksoy, konusmasinda “Cengiz Aytmatov, Kirgizistan’a gitmeden, bize o bozkirlari anlatan ve her zaman oradaki kültürü gelistiren önemli bir isim oldu. Aytmatov gönül cografyalarimizi, bagimizi güçlü tutan bir isimdir. Selçuk Üniversitesinde dost ve kardes ülke Kirgizistan’in bagimsizligini kutlamak, Cengiz Aytmatov’u anmak bizleri mutlu ediyor. Gönül cografyamizdan gelen ögrencilere ev sahipligi yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Kirgizistan’da görev yaptigim sürede oradaki ögrencilerimize Türk kültürünün ortak bir çati altinda birlestirilmesinin ne kadar kiymetli oldugunu anlatmaya çalistik. Kirgizistan’in bagimsizligini taniyan ve büyükelçilik açan ilk ülke Türkiye’dir. Bugün, Türkiye’nin destegi ve Kirgizistanli kardeslerimizin gayretleriyle kendi ayaklari üzerinde duran, kendi ekonomisini insa eden, Orta Asya’da parlayan bir Kirgizistan’i görebiliyoruz. Bu da bizim için övünç kaynagidir” dedi.



“Cengiz Aytmatov, bütün Türk halklarinin gururu oldu”

Kirgizistan’in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev de “Konya’da, Kirgizistan’in bagimsizliginin 30’uncu yil dönümü ve Yazar Cengiz Aytmatov’un dogumunun 93’üncü yil dönümü dolayisiyla program düzenlenmesi bizleri mutlu ediyor. Aytmatov’un bütün eserleri Türkçeye çevrildi ve kütüphanelerde, kitapçilarda bulunabiliyor. Dünyada kitaplari en çok okunan yazarlardan biri olan Aytmatov’un 176 dile çevrilen eserleri, dünya edebiyatinin gelisimine de katki sunuyor. Bütün Türk halklarinin gururu olan Aytmatov’un eserlerinde yer verdigi felsefi, ahlaki ve sosyal konular bugün de güncelligini korumaktadir” diye konustu.

Protokol konusmalarinin ardindan Kirgizistan tanitim videosu izlendi, Kirgiz milli danslari “Kara Jorgo”, “Calin Biy” ve “Mölmölüm” sergilendi. Manas destanindan bir parça seslendiren Kirgiz ögrenciler sahnede Kurmanbek destanini anlatan sarkiya da yer verdi. Ögrenciler ayrica Cengiz Aytmatov’un “Beyaz Gemi” adli eserinden “Nurgazinin” konusma sahnesi, “Toprak Ana” eserinden “Maysalbek’in Mektubu” sahnesi, “Gün Olur Asra Bedel” eserinden “Mankurt” sahnesini de canlandirdi.

Kirgizistan’in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev, Selçuk Üniversitesindeki program kapsaminda Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy’u makaminda ziyaret etti. Ziyarette, hediye takdiminde bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile