Selçuk Üniversitesinden 'Yabancı Dil Hamlesi'

AYŞE ŞENSOY - Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda daha önce yaklaşık 120 kişilik sınıflarda kara tahtalarda eğitim gören öğrenciler, şimdi 35 kişilik sınıflarda donanımlı akıllı tahtalarla yabancı dil öğreniyor.

Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Abdullah Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de YÖK'e bağlı devlet üniversitelerinde son zamanlarda uygulanan programlarla önemli mesafeler katedildiğini söyledi.

Bu çalışmaların yanında, yabancı dil öğreniminde henüz istenilen noktaya gelinemediğini belirten Öztürk, bunun hala sorun olarak karşılarına çıktığını ifade etti.

Öztürk, "Öğrencilerimize nasıl daha iyi ve kalıcı dil eğitimi verebiliriz?" düşüncesinden yola çıkarak, "Yabancı dil hamlesi" adı altında proje geliştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde önceki yıllarda 120 kişilik sınıflarda, kara tahtalarda öğrencilere yabancı dil öğretilmeye çalışılıyordu. Sınıfların kalabalık olması, hocayla birebir soru cevap imkanını azaltıyordu. Öğrenciler derslere gelmek istemiyordu. Başlattığımız proje ile akıllı tahtalar ve son derece donanımlı metotlarla, 35 kişilik sınıflarda özel kurs gibi yabancı dil dersleri vermeye başladık. Öğrencilerimiz artık derslere gönüllü gelmeye başladı. Dinleme, anlama, okuma, yazma ve konuşmaya dayalı görsel metotlarla eğitim veriyoruz. Öğrencilerin yabancı dili konuşabilecekleri kanaatine vardıklarını gördük."

Öztürk, projenin kısa sürede Konya dışından da ilgi görmeye başladığını, çeşitli üniversitelerden yöneticilerin kendilerini arayarak bilgi aldığını ifade etti.

Birçok öğrencinin lisan öğrenmek için yurtdışındaki üniversitelere gitmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Öztürk, "Yurtdışına gitmek zorunda kalmamaları için ülkemizdeki kaliteli eğitimi yabancı dille desteklemek adına tüm üniversiteler projeler geliştirmelidir" dedi.

- Merkez, 120 öğretim elemanıyla hizmet veriyor

Öztürk, dil eğitimiyle ilgili iki proje üzerinde daha çalıştıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Akademisyenler için kolayca başka ülkelerde sunum yapabilmeleri amacıyla mesleki İngilizce kursları düzenleyeceğiz. Diğer projemiz ise 'uzaktan İngilizce eğitimi'. YÖK'ün, İktisat Fakültemizde kurduğu uzaktan eğitim sistemi ile Konya'da ve il dışında isteyen herkese dil eğitimi vermeyi düşünüyoruz. Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça kurslar açılacak. İstenen hoca seçilip, internetten eğitim alınabilecek. Merkezimiz 5 dilde, yaklaşık 120 öğretim elemanıyla üniversitenin tamamına hitap ediyor."

Öztürk, uzaktan eğitim projesi kapsamında sanayicilere de iş yerlerinde İngilizce dersi vermeyi planladıklarını aktardı.

- "Yabancı dilim ileri seviyeye yükseldi"

Yabancı dil eğitimi gören SÜ İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi öğrencisi Semanur Çal ise merkezde eğitime başlamadan önce özel yabancı dil kursuna gitmeyi düşündüğünü söyledi.

Verilen eğitimi görünce, bu düşüncesinden vazgeçtiğini anlatan Çal, "Burada aldığımız eğitimin özel kurslardan farkı yok. Derste Türkçe konuşulmuyor, sadece yabancı dil konuşuyoruz. Pratik yaparak, daha iyi yabancı dil konuşabilir düzeye geliyoruz. Orta düzeyde olan yabancı dilim bu sayede ileri seviyeye yükseldi" diye konuştu.

Öğrencilerden İrem Geyik de İngilizce'yi rahatça anlayıp konuşabilecek düzeye geldiğini, bunun mesleki hayatında çok fayda sağlayacağını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile