Sempozyumun ev sahipliğini üstlenen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay açılış konuşmasında; Selçukluların, hakim olduğu bölgede siyasi, dini ve ilmi anlamda birçok yeniliğe imza atan bir devlet olduğunu söyledi.
Konya Dedeman Otel`de dün gece yapılan açılış programında misafirlere hoşgeldiniz diyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur ibrahim Altay, 11. yüzyılda Ortadoğu ve Anadolu`da hüküm süren Selçukluların dünya tarihinde çok önemli, nadide bir devlet olduğunu bildirdi. Selçuklu Devleti`nin hüküm sürdüğü yıllarda bilim ve düşünce alanında çığır açtığını belirten Altay, ``Selçuklu devri bugün dünyanın hayatını etkileyen Biruni, İbni Sina, Mevlana, Maturidi ve Konevilerin yetiştiği bir devirdir. Bu devir İslam medeniyetinin altın çağlarından biridir. Bu yüzden Selçuklu Devleti ayrıca incelenmesi gereken, ele alınması gereken bir devlet. Selçuklu`yu bu kadar yücelten başka bir etken de `bir arada yaşayabilme pratiği`nin en güzel örneklerinden birini dünyaya en iyi şekilde sunmasıdır.`` şeklinde konuştu. Bu anlamda Selçukluların birçok etnik grup arasında saygı ve sevgiye dayalı bir arada yaşama iradesi sağladığını vurgulayan Altay, bugün bir arada yaşama konusunda sorun yaşayan dünyanın, Selçukluları yeniden tanımaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Altay, sempozyumu himayesine alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci ise sempozyumun düzenlenme sebepleri ve amaçları konusunda bilgi verdi. Demirci, genelde dünya, özelde İslam tarihi üzerinde çok önemli etkileri olan Selçuklu medeniyetinin Türkiye`de, İslam dünyasında ve dünyada tanınmadığını söyledi. Prof. Dr. Demirci, "Yaptığımız araştırma neticesinde, İslam ve dünya tarihinde çok önemli etkileri olan Selçuklu tarihiyle ilgili akademisyen sayısının maalesef Türkiye`de 30, İslam dünyasında 5 kadar olduğunu tespit ettik. Bu durum, 11. yüzyılda yetiştirdiği bilim, düşünce ve tasavvuf insanlarıyla İslam medeniyetine, dünya tarihine çok önemli etkileri olan Selçukluların tanınması açısından üzüntü vericidir." ifadesini kullandı. Sempozyumun akademik dünyaya yeniden yol göstereceğini vurgulayan Demirci, sempozyum için uluslararası çapta duyuru yaptıklarını, organizasyona tebliğ sunmak üzere 500 kişinin müracaat ettiğini aktardı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya Selçuklu Belediyesi`nin evsahipliğinde düzenlenen; IRCİCA, TİKA, Türk Tarih Kurumu, Tarihi Kentler Birliği, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk ile Konya üniversitelerinin destek verdiği `2. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti-Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu` 3 gün sürecek. Sempozyumda 21 değişik ülkeden 120 akademisyen 116 tebliğ sunacak. Sempozyum açılış törenine Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ile davetliler katıldı.
`selçuklu Devri İslam`ın Altın Çağlarından Biridir`
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ``Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu`` yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı açılış oturumuyla başladı.