Selimiye Camii Gölgesinde 5 Bin Kisi Iftar Yapti

Selimiye Camii Gölgesinde 5 Bin Kisi Iftar Yapti

Edirne Valiliginin katkilariyla Selimiye Camii meydaninda düzenlenen iftar programina Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas’in da katilimiyla 5 bin kisi iftarda bir araya geldi.

Edirne Valiligi Balkan Sehirleri Is Birligi Edirne Platformu tarafindan 11 ayin Sultani Ramazan’in ruhunu yasatmak için Balkanlardan gelen misafirlerinde katilimiyla Selimiye Camii gölgesinde vatandaslar oruç açti.

Iftar programi, Edirne Devlet Türk Müzigi ve Rumeli Müzigi Toplulugu’ tarafindan verilen konser ilahilerin seslendirilmesiyle basladi.

Daha sonra Kur’an-i Kerim tilavetinin okunmasiyla devam eden iftar programinda konusan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti, sadakat medeniyeti bizim medeniyetimiz. Inançlari, kültürleri, renkleri farkli olmasina ragmen çok farkli özelliklere sahip olan insanlarla bir arada” dedi.

“Ne mutlu bize ki, böyle bir medeniyetin mensuplariyiz”

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Ramazan ayi kardeslik ayi, birlik ayi, beraberlik ayi. Ramazan ayi; dayanisma ayi, yardimlasma ayi. Mimar Sinan’in ustalik eseri olan Selimiye’nin gölgesinde iftar açmanin mutlulugunu yasiyoruz. Ramazanin birlik, beraberlik, dayanisma ve yardimlasma ayi. Bizim medeniyetimiz inançlari, kültürleri, renkleri farkli olmasina ragmen çok farkli özelliklere sahip olan insanlarla bir arada baris içerisinde yasama tecrübesini dünyaya tanitan bir medeniyet. Iste burasi, iste Balkanlar bu tecrübenin yasandigi en önemli bölgelerden birisi. Su anda onun bir örnegini yasiyoruz burada. Ne mutlu bize ki, böyle bir medeniyetin mensuplariyiz. Inanci, mezhebi, irki, dili ne olursa olsun birlikte yasama tecrübesi, bizim bütün dünyaya örnek gösterebilecegimiz, tarihimize baktigimiz zaman bizim için mutluluk verici bir konu." ifadelerinde bulundu.

Inançlara ve kültürlere karsilikli saygi içinde yasanmasi tavsiyesinde bulunan Erbas, "Bu saygi olmadan biz nasil baris içinde yasariz. Birbirimize karsi dürüst, sadik ve sadakatli olacagiz. Sadakat olmazsa birbirimize nasil güveniriz. Bizim Peygamberimizin isminin devaminda ’Emin’ var. Peygamberlikten önce aldigi bir isim. Mekkeliler Peygamber Efendimize ’Muhammed’ül Emin’ demis. Yani güvenilen Muhammed, emin Muhammed. Her birimizin isminin devaminda Emin sifati olmasi lazim ki birbirimize güvenelim” seklinde konustu.

“Bu iftar sofrasinda bu ani bize yasatan Rabbimize hamdolsun”

Konusmasinin devaminda Erbas, “Toplum olarak, millet olarak ve insanlik olarak sevgi, saygi, sadakat ve sabir ile hareket edersek insanlik olarak selamete ulasiriz. Ramazan ayi bize bunlari ögretiyor. Ramazan ayi cennetin, Rabbimizin ifadesiyle, Rabbinizden magfirete kosunuz, affa kosunuz, bagislanmaya kosunuz. Ramazan ayinda insallah mümkün oldugunca Rabbimizin bu emirlerine uymaya gayret etmisizdir. Çoluk, çocuk, genç, yasli, orta yasli, yetiskin herkes iste bu magfirete, Rabbimizin magfiretine kosmak için ramazani idrak ettik. Bu gece iftar sofrasinda ramazanin güzelliklerini daha da güzellestiren, bu iftar sofrasinda bu ani bize yasatan Rabbimize hamdolsun diyorum” diye konustu.

Edirne Valisi Yunus Sezer, “Kültürlerin kesistigi, bulustugu ve kucaklastigi kavsak noktasi olan Edirne’de tarihi bir anin hep birlikte yasiyoruz. Balkanlarda gerçeklestirdigimiz iftarlarimizin ardindan bu gece siz çok kiymetli misafirlerimizle yine Balkanlardan gelen kardeslerimizle, dostlarimizla, soydaslarimizla ramazanin bereketiyle gönül, dostluk ve kardeslik baglarimizi bu güzel iftarimizla taçlandiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yurt disi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) Baskani Abdullah Eren, “Bu ramazani geçirirken basta Gazze olmak üzere Islam cografyasinin farkli yerlerinde maalesef zulüm altinda inleyen kardeslerimizin de en kisa zamanda bu zulümden kurtulmalarini rabbimizden temenni ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile