Edirne’de 1568 yilinda Mimar Sinan’in 90 yasindayken yapimina basladigi ve 7 yil süren çalismalarin ardindan 1575 yilinda ibadete açilan Selimiye Camii’nin kapsamli restorasyonu için çalismalar basladi.
446 yillik tarihi caminin restorasyonu Vakiflar Genel Müdürlügünce yürütülecek. 40 ay sürecegi tahmin edilen restorasyon çalismalari boyunca cami ibadete ve ziyarete açik olacak. Caminin cam ve ahsap pencereleri tamamen yenilenecek, kalem islerindeki bozulmalar da restorasyon çalismalariyla giderilecek. Ayrica caminin kubbeleri ve kubbelerin üzerinde deforme olan kursunlar degistirilecek.
“Selimiye’nin Edirne için önemi çok büyük”
Edirne Valisi Ekrem Canalp, Selimiye Camii’nin Edirne açisindan çok önemli oldugunu vurgulayarak, “Selimiye’nin restorasyonu Edirne açisindan çok ehemmiyetli bir konudur. Çünkü disarida yasayan insanlara Edirne dediginizde akliniza ilk ne geliyor diye sorsak Selimiye bir numaradir. Edirne’yi ziyarete gelen her insanin öncelikle gittigi yer de yine Selimiye oluyor. Selimiye’deki restorasyon çalismalarimiz bizim Edirne olarak yillardir üzerinde durdugumuz bir konudur. En son bu yil Cumhurbaskanimizin talimatlari üzerine Kültür Turizm Bakanligi ve Vakiflar Genel Müdürlügü yapilmis olan çalismalara ödenek ayirmak ve programa koymak suretiyle restorasyonu baslatmis olduk. Bu çalisma bizim açimizdan da en kritik konulardan birisiydi. 2020 yili içinde de bunun gerçeklesmesi için çok çaba göstermistik. 2020 yili özel bir yildi. 2021 yili içinde bunun gerçeklesmesi, ihalesinin ve yer tesliminin yapilmis olmasi çok kiymetli ve degerlidir" dedi.
Restorasyon sirasinda caminin ziyarete ve ibadete açik olacagini ifade eden Vali Canalp, "Restorasyonu yaparken Edirne açisindan kritik olan ikinci husus da Selimiye’nin restorasyon sirasinda hizmet vermesidir. Hem bir ibadethane olarak hem de ziyaret edilmesi açisindan bu kosullarin saglanmasini ortaya koymak çok önemliydi. Bu planlamayi bir degisiklige ugratma zorunlulugumuz var. Bir tarafta restorasyonu yapmamiz lazim, diger taraftan da Selimiye’yi açik tutmamiz lazim. Vakiflar Bölge Müdürlügümüz müteahhit firma ile birlikte yeni bir çalisma yapiyor. Hem Selimiye’nin 3 buçuk yillik dönem boyunca restorasyonunun yapilmasi hem de caminin kubbesi görülebilir sekilde olmasini saglamamiz lazim. Misafirlerimiz geldiginde bütünlügü görebilecekleri sekilde ve geldiklerine deger sekilde bir çalisma yapiliyor. Yakin zamanda Selimiye’de restorasyon öncesi son cumamizi kilacagiz. Sonrasinda ise artik kismi olaraktan Selimiye’de de belli bir bölümü kapatmis olacagiz” diye konustu.
“Gelecek nesillere kalici bir eserdir Selimiye Camii”
Selimiye Camii’ni ziyaret için Istanbul’dan Edirne’ye gelen Yasin Eren, “Su anda Edirne Selimiye Camii’ndeyiz. Mimar Sinan’in ‘Ustalik eserim’ olarak adlandirdigi tarihi eserlerinden biri Selimiye Camii’ndeyiz. Burasi yillardir sürekli hayran kalarak izledigimiz, gördügümüz ve nefesini soludugumuz yer. Geldigimiz zaman beli basli restorasyonlar oldugunu fark ettik. Arkadaslardan aldigimiz bilgi kadariyla da kubbelerin yenilenecegini, zamanla kursunlarin deforme oldugunu ve su anda kubbelerinde 400 ton kadar kursun mevcutmus. Görünen ve deforme olan yerlerin yapildigini gördük ve çok memnun olduk. Gelecek nesillere kalici bir eser. Mimar Sinan gibi bas ustanin eserlerini görmek, onlari solumak o kadar çok hosumuza gidiyor ki anlatamam” ifadelerini kullandi.
Selimiye Camii Restore Ediliyor
Edirne’de Mimar Sinan’in ‘Ustalik eserim’ dedigi Selimiye Camii’nin restorasyon çalismalari devam ediyor. Cami, yaklasik 3 buçuk yil sürmesi beklenen restorasyon çalismalarinda da ibadete ve ziyarete açik olacak.



















