Semaver Keyfi Üretimi De Satışı Da Artırdı

Türkiye'de özellikle yaz dönemlerinde ilgi gören semaverin üretim yerlerinden Samsun'un Havza ilçesinde el işi üretimden seri üretime geçildi.

Rusça'da "kendi kendine kaynamak" kelimelerden türetilen ve Rusların icadı olan "semaver" Türkiye'de de vazgeçilmez keyifler arasında yer alıyor.
Pikniklerde ve açık alanlarda sağladığı kolaylık ve demlenen çayın lezzeti nedeni ile semavere yönelik ilginin artması seri üretime geçilmesinde etkili oldu. seri üretimle
Samsun'un Havza ilçesinde 44 yıldır semaver ustalığı yapan Azem Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el işçiliği ile semaver üretiminin, yerini fabrikasyon üretime bıraktığını söyledi.

Teneke saclarından yapılan semaverin ömrünün az olduğu için üretimde çelik ve galvanize sac kullandıklarını ifade eden Sözen, "Bu işte de el işçiliği azaldı. Şu an biz burada özel olarak hazırladığımız kalıp ve makineler ile üretim yapmaktayız. Ürettiğimiz semaverlerde lehim yerine kaynak kullanıldığından açılma ve su sızdırma gibi sorunların da önüne geçtik" dedi.

- Semavere tescil ve patent aldı
Kendi tasarladığı özel kalıplar sayesinde ürettikleri semaverlere "Faydalı Model Tescili ile Ürün Patenti" aldıklarını da belirten Sözen, şunları kaydetti:
"Ülkemizin değerleri arasına giren semaverin imalatında bazı problemler vardı. O dönemde Samsun'da merhum gazeteci Mehmet Ali Birand'ın da katıldığı markalaşma ve patent konulu bir seminere katıldım. Ondan sonra semaveri nasıl daha kullanışlı ve uzun ömürlü hale getiririz diye çalışmalara başladım. 1970 yılından bu yana çırak olarak girdiğim sektörün sıkıntılarını bilmekteydim. İlk olarak semaverin yapım malzemesini ince ve dayanıksızlığından yola çıktık ve zaman içinde bugün ürettiğimiz semaverler için özel kalıplar geliştirdik. 14 metrekare alanda başladığımız işimizi bugün 2 bin 500 metrekare bir alanda yapmaktayız. Şu an ürettiğimiz semaverler saklama koşullarına uyulduğunda yaklaşık 8 ila 10 yıl arasında kullanılmakta."
- Yılda 150 bin semaver
Yılda 150 bin semaver ürettiklerini ve Türkiye'nin her yerine gönderdiklerini söyleyen Sözen, "Yılda 150 bin semaver üretiyoruz ve tüm Türkiye'ye semaver satıyoruz. Bir çok ilde bayilerimiz var. Bunun yanı sıra birkaç ülkeye de semaver göndermekteyiz" dedi.

Semaverde çay demlemenin püf noktalarına da değinen Sözen, semaverin 4 litre suyu 12 dakikada kaynattığını belirterek iki ve ya üç çay bardağı kuru çay konulan demliğe semaverde kaynayan suyun ilave edilmesi, daha sonra da kaynaması için semavere tekrar su eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Semaverlerin fiyatlarının yapıldığı malzeme ve hacmine göre 20 ile 45 lira arasında değiştiğini belirten Sözen, el yapımı bakır semaverlerin ise fiyatının 120 liraya kadar çıktığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile