Başkent Bakü'nün tarihi Kale Köyü'ndeki müzede, objelerin yarısından fazlasını farklı boyut ve şekillerdeki tarihi semaverler oluşturuyor.
Sekiz yüz objenin sergilendiği müzenin adı Antik Eşyalar Müzesi olsa da halk arasında burası "Semaver Müzesi" olarak biliniyor.
Her biri sanat eseri niteliğindeki antika semaverlerin büyük kısmı 18-20| yüzyıllarda Rusya'nın farklı bölgelerinde, diğerlerininse Azerbaycan, Polonya, İngiltere, Avusturya ve ABD'de üretildiği tahmin ediliyor.
Gümüş, bakır, bronz, krom ve diğer metallerden yapılan semaverlerin sadece 110'nunun ustası ve yapım tarihi kayıtlarda bulunuyor.
Her biri farklı şekil ve boyuttaki semaverler arasında bir kilogram ağırlığında ve yarım litre tutumlu mini semaverle, 90 litre tutumlu dev semaver ilgi çekiyor.
Müze yetkilisi Cavad Ağayev, müzenin üç yıldır faaliyet gösterdiğini, yerli ve yabancı turistlerin eserleri çok ilginç bulduklarını anlattı.
Ağaye, müzede sergilenenlerin dünyanın değişik yerlerinde semaver ve bakır eşya toplayan Şahid Habibullayev'in koleksiyonu olduğunu söyledi.
- İlk semaverin Rusya'da yapıldı
İlk semaverin Rusya'da ortaya çıktığı biliniyor. Rus halkının, 18-20| yüzyılda günlük hayatının bir parçası olan semaverin 19. ve 20| yüzyıllarda ulusal kültürün bir parçası olan çay içmenin en önemli unsuru haline dönüştüğü kabul ediliyor.
Semaverin 400 Çeşidi
Azerbaycan'da Semaver Müzesi'ndeki birbirinden farklı 400 semaver, çay kültürünün zenginliğini ortaya koyuyor.