Kaplanoğlu'nun beş yıla yayılan bir sürecin ardından ortaya çıkardığı Yusuf Üçlemesi, Türkiye'nin yanı sıra dünya sinemasında da önemli bir yere sahip. Üçleme, bu başarısını "Bal"ın Berlin'de kazandığı Altın Ayı ödülü ile taçlandırdı.
Sinema yazarı Uygar Şirin'in Yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yaptığı nehir söyleşisinde önlü yönetmen, İzmir'de başlayan çocukluğundan bugüne tüm hayatını anlatıyor. Ardından okuru, senaryo yazımından oyuncu seçimine, ses tasarımından festivallerde yaşananlara kadar Yusuf Üçlemesi'nin yapım ve çekim sürecinin her aşamasından adım adım geçiriyor.
Ece Ayhan'dan Erol Akyavaş'a, Alim Şerif Onaran'dan Orhan Pamuk'a Türkiye'nin önemli kültür-sanat insanlarının irili ufaklı roller üstlendiği bu serüvende, Kuşadası'ndan kargalardan haberler veren Süreyya Nine'den 90'larda bir reklam ajansının gürültüsüne, Çamlıhemşin'de film setini işgal eden arılardan 12 Eylül döneminde bir sinema okulunda okuyan öğrencilere kadar pek çok sese parantez açılıyor.
Semih Kaplanoğlu 1984 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. "Herkes Kendi Evinde" adlı ilk uzun metrajlı filmini 2001'de çekti. İlk filmiyle Singapur Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülüne layık bulundu. 2005 yılında çektiği "Meleğin Düşüşü" adlı filmi Nantes, Kerala ve Barcelona Bağımsız Filmler Festivali'nde En İyi Film ödüllerini aldı. 2007 yılında Quinzaine Des Realitaeurs'da dünya prömiyerini yapan üçüncü uzun metrajlı filmi olan "Yumurta" ile Fajr, Valdivia ve Bangkok Uluslararası Film Festivallerinde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü. Film, Altın Portakal (Antalya Film Festivali) ve Altın Lale (İstanbul Film Festivali) gibi önemli ulusal ödüller de dahil olmak üzere toplam 30 ödül aldı. "Yusuf Üçlemesi"nin ikinci filmi olan "Süt", dünya prömiyerini 2008 Venedik Film Festivali'nde yaptıktan sonra dünyanın birçok yerindeki festivallerde gösterildi ve İstanbul Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü kazandı. Kaplanoğlu'nun son filmi "Bal" 60. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı En İyi Film ödülüne layık görüldü. 1963 yılında doğan Semih Kaplanoğlu, plastik sanatlar ve sinema üzerine yabancı dillere de çevrilmiş makaleler yazdı. Bu makaleler, Gergedan, Gösteri, Cumhuriyet ve Sanat Dünyamız gibi dergilerde 1987-2003 yılları arasında yayınlandı. 1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi'nde "Karşılaşmalar" adlı köşeyi yazdı.