Şems-i Tebrizi'yi kim öldürdü?

Mevlana'nın yoldaşı Şems-i Tebrizi'yi kimin öldürdüğü tartışma konusu oldu.

Mevlânâ’ya esin kaynağı olan yoldaşı Şems-i Tebrizi’nin 1246 yılında aniden kaybolması, günümüze kadar faili meçhul olarak kaldı. Şems’in akıbetiyle ilgili pek çok iddia ortaya atıldı. Şems’i babasına yakın olduğu için Mevlânâ’nın oğlu Alaaddin’in öldürdüğü de iddia edildi, Konya eşrafı tarafından öldürülüp cesedinin saklandığı da öne sürüldü.... Ancak Mevlânâ uzmanı Sinan Yağmur, Şems’in hayatını anlatan “AşkınGözyaşları” adlı son romanında Şems’in Haşhaşiler tarafından öldürüldüğünü yazdı.

Yağmur’a göre Şems’in ailesi, Haşhaşilerin içindeydi. Ancak Şems, ailesi gibi Haşhaşilere bağlılık göstermediği için kara listeye alındı. En sonunda Haşhaşiler tarafından düşmanları olan Moğol Valisi’ni zehirlemesi talimatına reddettiği için öldürüldü. Yağmur’un bu iddiası yazarlar arasında yeni bir tartışma başlattı.

‘SELÇUKLU ÖLDÜRDÜ’

Bab-ı Esrar adlı romanında Şems’in Selçuklu devleti ve tutucu Konyalılar tarafından öldürüldüğüne işaret eden yazar Ahmet Ümit, Yağmur’un iddiaları için “saçma” yorumunu yaptı. Ümit şunları söyledi: “Şems-Mevlânâ buluşmasından 4 yıl önce Babai Ayaklanması oldu. Bu ayaklanmada Kalenderi dervişleri ön plandaydı. Ayaklanmadan dört yıl sonra bir Kalenderi dervişi olan Şems, Konya’ ya geldi. Bir Kalenderi dervişinin Mevlânâ’nın görüşlerini devrimci yönde değiştirmesi hem Selçuklu’yu hem tutucu Konya halkını tedirgin etti. Şems’in ölümünden Haşhaşilerin değil Selçuklu Devleti ve tutucu Konyalıların çıkarı vardı. Şems’i Selçuklu derin devleti öldürdü.”

NASIL ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ BİLEMEYİZ!

"Aşk" kitabında Mevlânâ’nın oğlunu işaret eden Elif Şafak ise Şems’in tam olarak nasıl öldürüldüğünün hiçbir zaman bilenemeyeceği görüşünde: “Onun ölümü bir sırdı ve bir sır olarak kalacak. Bu esrar perdesi Hz. Şems’in kişiliğinden kaynaklanıyor. Kolay çözülmek istemeyen bir bilmece gibi o. Benim için önemli olan Şems’in fikirleri ve felsefesi.”

HAŞHAŞİLER (BATINİLER) KİMDİR?

Şiiliğin bir kolu olan Batınilik, 11. ve 12. yüzyılın başlarında İran’da yaşayan hayatı romanlara konu olan Hasan Sabbah tarafından kuruldu. İran’ın kuzeyinde ele geçirilmesi zor olan Alamut Kalesi’ni merkez yapan Batıniler, başta Selçuklular olmak üzere düşmanlarına karşı yaptıkları intihar saldırısı tarzı suikastlarla korku salmışlardı. Düşmanları onların korkusuz tavırlarını saldırı öncesinde aldıkları “haşhaş”a bağlamış, bu nedenle birçok kaynakta Haşhaşiler olarak da anılmışlardı.

habertürk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile