Sen Genel Başkanı Koncuk Açıklaması

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memurların çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşına hak kazanabildiğini öne sürerek, "Memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları acı bir kader haline gelmekte" dedi.

Koncuk, Türkiye Kamu-Sen tarafından Kızılay'da düzenlenen basın açıklamasında, memurların çalışırken aldıkları maaşla emeklilik maaşları arasında çok büyük farkın olduğunu ileri sürdü.

Memurlara çalıştıkları dönemde yapılan "döner sermaye", "ek ödeme", "ek ders" ve "fazla çalışma ücreti" gibi ödemelerin prime esas kazançtan sayılmadığını ve emekliliklerin de bu ödemelerin maaşlarına dahil edilmediğini belirten Koncuk, söz konusu ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımamasının memurların çalışırken aldıkları maaşla emekli maaşları arasında fark oluşmasına yol açtığını söyledi.

Yıllardır memur ve emeklilerinin bu sorunu yaşadığını ileri süren İsmail Koncuk, şöyle konuştu:

"Bir memur çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşına hak kazanabilmekte. Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları acı bir kader haline gelmekte. Çalışırken brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan bir memur ile işçinin emekli olması durumunda, işçi emeklisinin maaşı memur emeklisinden yüzde 15 ile yüzde 60 oranında daha fazla. İşçilerin çalıştıkları sürelerin tamamı kıdem tazminatına sayılıyor ama memurlara "30 yıldan fazla süre çalışırsan, ikramiye vermem" deniliyor. Oysa emeklilikte yaş sınırı 65'e çıkarıldı ve bir memurun emekli olabilmesi için en az 40-45 yıl çalışması gerekiyor. Böylece memurların en az 10-15 yılı, emekli ikramiyesi hesabında iç ediliyor. Sonuçta bir memur aynı şartlardaki bir işçiye nazaran yarı yarıya daha az emekli maaşı alıyor."

İşçi emekli maaşı ve kıdem tazminatlarının yüksekliğini değil memurların emekli maaşı ve ikramiyelerinin düşüklüğünü dile getirmeye çalıştıklarını ifade eden Koncuk, sorun nedeniyle ülke genelinde dilekçe kampanyası düzenlediklerini dile getirdi.

Koncuk, memurların dilekçelerle yaşadıklarını anlatıp sorunlarına iktidardan çözüm talep ettiklerini vurgulayarak, "Kampanyamız ülke genelinde büyük ses getirdi. Kısa zamanda yüz binlere ulaşan dilekçe sayısı, bugün itibarıyla ülke genelinde 511 bini aşmış durumda. Şu an her ilimizde toplanan dilekçeler, il temsilcilerimiz tarafından ayrı ayrı bir eylemle Başbakanlığa gönderilmektedir. Emekliliği kabusa dönüşecek 2,5 milyon memurun ve 2 milyon dolayındaki memur emeklisinin gönülden dileğini ve yasal hakkını dile getiren bu dilekçeler ile memurlarımız "Emeklilikte sefalet kaderimiz olmasın" diye haykırmakta" diye konuştu.

Koncuk'un açıklaması ardından Başbakanlık'a göndermek için topladıkları dilekçeleri basın mensuplarına gösteren Türkiye Kamu-Sen üyeleri, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile