Sendikaların Yetki Mücadelesi

Sendikaların Yetki Mücadelesi

Öz-Gıda İş Sendikası Rize Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu, Tek-Gıda İş Sendikası'nın yaklaşık 50 yıl boyunca Çaykur işçisinden 1 milyar dolara yakın aidat topladığını ama bu paranın karşılığında işçiye hiçbir şey vermediğini savundu.

Toplu iş sözleşmesi yetkisini alabilmek için Çaykur'da örgütlenen HAK-İŞ'e bağlı Öz-Gıda İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Serdar ve Öz-Gıda İş Sendikası Rize Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu, bugün Rize Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Hançeroğlu, Tek Gıda İş Sendikası ile aralarındaki yetki mücadelesinin hukuksal alanda sürdüğünü belirterek, yetkinin kendi sendikalarına verilmesi halinde geriye dönük işçilerden aidat talep etmeyeceklerini hatırlattı. Hançeroğlu,aynı açıklamayı Tek Gıda İş Sendikası'ndan da beklediklerini ancak şu ana kadar bir cevap alamadıklarını belirterek, 'Tek Gıda İş Sendikası yaklaşık 50 yıldır Çaykur işçisinden 1 milyar dolara yakın aidat topladı. Ancak bunun karşılığında işçilerin istifade edebileceği tek bir yatırımı yoktur. Topladığı bu aidatları işçiye hizmete dönüştürmedi. İşçinin parası ile alınan 9 gayrimenkulü de elinden çıkarttı ' dedi.

Toplantıda söz alan İsmail Serdar ise, yanında getirdiği Çaykur'da örgütlü bulunan Tek-Gıda İş Sendikası'na ait Çaykur Genel Müdürlüğü'ne yazılmış bir belgeyi basına göstererek, 'Aramızda yetki mücadelesi süren Tek Gıda İş Sendikası, 31 Aralık 2009 tarihinde Ankara 6. İş Mahkemesi'nden işçi çoğunluğunun kendilerinde olduğuna dair bir karar aldı. Yargı sürecini beklemeden, yetkili almışlar gibi iki gün sonra Çaykur Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak yargı süreci boyunca alamadıkları işçi aidatlarınınkendilerine ödenmesini istediler. Yargı süreci tamamlanmadığı için işçilerden bu parayı tahsil edemediler. Bu yetkiyi almaları halinde işçilerden biriken bu aidatları alacaklarını gösteriyor. Biz ise yetkiyi almamız halinde geriye dönük işçiden tek kuruş almayacağımızı söylüyoruz. Bugün işçilerin biriken aidatları 30 milyon TL yapıyor. İşçe başı 1.5 bin TL ile 3 bin TL arasında değişiyor ' dedi.

Çaykur'da iki sendika arasındaki örgütlenme mücadelesi 2008 yılından bu yana devam ediyor. Her iki sendika da karşılıklı olarak çoğunluğun kendilerinde olduğu iddiası ile konuyu yargıya taşıdıkları için Çaykur ile işçiler ve işçi temsilcileri arasında toplu iş sözleşmesi yapılamıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile