Senegal’de Türkçe Coşkusu

Senegal’de Türkçe Coşkusu

Bu yıl onuncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda Senegal'i temsil edecek öğrenciler belli oldu.

Senegal'de Türk girişimcileri tarafından açılan Yavuz Selim Eğitim Kurumları'na bağlı Türk okullarının öğrencilerinin katıldığı ve Türkçe şölenine dönüşen yarışma, Senegal'in başkenti Dakar'da yapıldı. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak isteyen Senegalli öğrenciler Türkçeyi en güzel şekilde konuşmak için birbirleriyle yarıştı.Başkent Dakar'da düzenlenen final gecesine Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül, eski bakanlardan Işılay Saygın, Türk Dil Kurumu (TDK) eski Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın Türkiye’den gelen iş adamları ile Senegal'de yaşayan Türk vatandaşları ve çok sayıda Senegalli davetli katıldı.

Senegal ve Türk milli marşlarının okunmasından sonra Yavuz Selim Eğitim Kurumları'na bağlı okulların geçen yıllarda düzenlenen olimpiyatlarda elde ettiği dereceleri tanıtan sinevizyon gösterildi. Yarışma, Senegalli öğrencilerin milli oyunlarını ve Türk halk oyunlarını sergilemesinin ardından başladı.

Türkçe şiir ve şarkıları yorumlayan öğrenciler Türk ve Senegallilerden oluşan jüri karşısında ter döktü. Jürinin, finale kalan öğrenciler arasından birbirinden güzel Türkçe konuşan öğrencileri seçmekte zorlandığı görüldü.

Senegal'de Yavuz Selim Eğitim Kurumlarından Bosphore Koleji’nde İngilizce Öğretmeni olarak görev yapan Hakan Akel’in ülkenin yerel diliyle Wolofça şarkı söylediği final gecesi renkli görüntülere sahne oldu. Akel, Wolofça şarkısını seslendirirken şarkının gerçek sahibi Pape Diouf’un sürpriz bir şekilde sahneye gelip birlikte düet yapmaları büyük beğeni topladı. Şarkısının söylenmesinden memnun olduğunu dile getiren Diouf, “Böyle bir gecede şarkımın söylenmesinden çok gurur ve onur duydum” dedi.

Yavuz Selim Eğitim Kurumlarından Sultan Kız Lisesi Öğrencilerinin hazırladığı, Afrika’ya öğretmen olarak giden fedakâr Türk öğretmenlerinin hikâyesini Erzurum lehçesi ile anlatan “Afrikalı Dadaşlar” skeci izleyenlerden büyük alkış aldı. Yarışmaların sonucunda Türkçe şarkı dalında Sultan Kız Lisesi öğrencisi Seynabou Dieng, sözü ve müziği Hakkı Bulut'a ait olan "İkimiz bir fidanın" şarkısıyla birinci olurken, Türkçe şiir okumada Sultan Kız Lisesinden Mame Binta Diagne "Çanakkale Şehitlerine" şiiriyle birinciliği elde etti. Birinciler, 30 Mayıs- 14 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’de düzenlenecek olan 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında Senegal'i temsil etmeye hak kazandı. Açılış konuşmasında söz alan Işılay Saygın, Türkçe öğrenen öğrencilerin iki ülke arasında gönüllü elçilik yapacaklarını söyledi.

Senegal’deki Türk Okullarında okuyan Senegalli bin yedi yüz öğrenci olduğuna dikkat çeken Saygın, “Bin yedi yüz öğrenciyi duyduğumda çok memnun oldum. Burada görev yapan tüm yönetici ve öğretmenleri tebrik ediyorum.” dedi.

Jüri üyeleri arasında da yer alan Saygın, yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik ederek başarılar diledi. Türkçe Olimpiyatları Senegal elemeleri finalinde derece kazanan öğrencilere ödüllerini veren Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül de Senegal’de ikinci kez böyle bir organizasyona katıldığından dolayı memnun olduğunu söyledi.

Ayrıca Üğdül, Türkiye'den binlerce kilometre uzakta okul açan iş adamlarını ve Türkçeyi öğreten öğretmenleri verdikleri değerli hizmetlerinden dolayı kutladığını belirtti.

İki yıldır Senegal’de görev yaptığı sürece Türk Okullarının kendisi için her zaman gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Üğdül, emeği geçen herkese teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Konsolosu Gizem Türkgenci, Türkçeyi severek öğrenen bu öğrencilerin gönüllü elçiler olacağını söyledi.

Türkçenin yaygın bir dil olduğunu vurgulayan Türkgenci, dünyanın değişik coğrafyalarındaki Türk Okulları sayesinde Türkçeyi konuşan ve öğrenenlerin sayısının artığını belirtti.

Bu yıl 135 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan Türkçe Olimpiyatları’na Senegal’den de öğrenci gönderecek olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Türkgenci, Senegalli öğrencilerin Türkiye’deki finallerde de çok başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi.

Türkçe öğreten öğretmenlere ve emeği geçen herkese teşekkür eden Türkgenci, “Olay sadece Türkçe öğrenme ya da konuşma değildir. Aynı zamanda barış ve hoşgörünün artmasıdır” dedi.

Ülkenin tek Devlet Üniversitesi olan Cheikh Anta Diop Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Ndiaw Diouf, böyle bir organizasyonda bulunmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Ayrıca Diouf, “Türkiye ve Senegal arasındaki güzel ilişkiye şahit oldum. Bu ilişkileri geliştiren organizasyon heyetini selamlama şansım oldu” dedi.

Yavuz Selim Eğitim Kurumlarının devlet sınavlarındaki başarılarını vurgulayan Diouf, Türkiye’deki yarışmada Senegalli öğrencilerin başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi.

“BİR LİSAN BİR İNSAN BU MONOLOG OLUYOR, İKİ LİSAN İKİ İNSAN BU DA DİYALOG OLUYOR”

Gecenin sonunda söz alan TDK eski Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, ise şu değerlendirmede bulundu: “Bu coşkunun bu heyecanın hiç bitmesini istemedim. Burada an oldu güldük, alkışladık, tempo tuttuk, an oldu ağladık, an oldu eğlendik. Çok başarılı bir gösteriye tanıklık ettik. Meşhur bir atasözümüz vardır; bir lisan bir insan, iki lisan iki insan. Evet, bir lisan bir insan ve bu monolog oluyor. İki lisan iki insan bu da diyalog oluyor. Buna yerel dilde düete dönüşen şarkıda şahit olduk. Türk Okullarının işlevi burada ortaya çıkıyor. Türkçeyi öğretirken bulundukları ülkelerin dillerini ve kültürlerini de öğreniyorlar. Hep birlikte burada buna tanıklık ettik. Türkçe öğrenen ve Türkçeyi öğreten öğretmenleri tebrik ediyoruz. Bu öğretmenleri buraya gönderen iradeyi de alkışlıyoruz.”Senegal'de görev yapan Türkçe Öğretmenlerinden Deniz Genç ise “Yaklaşık bir yıldır süren çalışmalarımızı sunduk. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Böyle gurur verici bir gecede perde arkasında emeği geçen meslektaşlarıma ve bizden hiçbir fedakârlığı ve desteği esirgemeyen buradaki ve Türkiye'deki işadamlarına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.1997 yılında Senegal’de eğitim faaliyetlerine başlayan Yavuz Selim Eğitim Kurumları, bugün 2 Anaokulu, 3 ilkokul ve 2 Kolej olmak üzere toplam 7 okul ve iki yurt ile eğitim faaliyetlerini sürdürüyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile