Senegal'in baskenti Dakar'da bulunan Cap Manuel Kislasi'ndaki Yunus Emre Enstitüsüne (YEE) bagli Türkçe Egitim Merkezi, üçüncü mezunlarini verdi.
Kislada düzenlenen üçüncü dönem Türkçe kursu kapanis ve mezuniyet törenine Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Türkiye'nin Dakar Askeri Atasesi Albay Levent Güldagi, Dakar YEE Müdürü Merve Isik Elsikma, Senegal Askeri Egitim Sube Müdürü Albay Yahya Diop ve Türk kurumlarinin temsilcileri katildi.
Büyükelçi Kavas burada yaptigi konusmada, Türkiye'nin Afrika'da 43 büyükelçiliginin oldugunu hatirlatarak, Türkiye'nin kita ile is birliginin her geçen gün arttigini söyledi.
Bu is birliklerinin sadece ticari anlamda degil kültürel noktada da ilerledigine vurgu yapan Kavas, YEE'nin buna en güzel örnek oldugunu belirterek, diplomasini alan askerleri tebrik etti.
Törende konusan Dakar YEE Müdür Elsikma da Türkçe kurslari vesilesiyle kurulan dostluklarin uzun yillar devam etmesi temennisinde bulundu.
Ekim 2020'de baslayan 9 aylik Türkçe kursunu basariyla tamamlayan 25 asker diplomalarini YEE Egitmeni Imran Ipek'in elinden aldi.
Ögrenciler, Ipek'e tesekkür ederek, hediye takdiminde bulundu.
- "Türk yatirimlari arttikça Türkçeye ilgi de artiyor"
Tören sonunda AA muhabirine açiklamalarda bulunan Dakar YEE Müdür Elsikma, Senegal ile Türkiye arasindaki yakinlasmanin Türkçeye olan ilgiyi de artirdigina isaret etti.
Elsikma, "Türk Silahli Kuvvetleri Genelkurmay Baskanligi ve Senegal Genelkurmay Baskanligi arasinda imzalanan bir anlasmaya istinaden 2019'dan bu yana Türkçe egitim faaliyetleri sürdürüyoruz. Burada Senegalli askerlere Türkçe ögretiyoruz. Ayni zamanda Dakar'da kültür merkezimizde de Türkçe kurslarimiz devam ediyor." dedi.
Özellikle ticaretle ugrasanlarin muhakkak Türkçe ögrenmek istedigine vurgu yapan Elsikma, "Senegal'de Türk yatirimcilarin sayisi arttikça onlarla çalismak isteyen Senegalliler de Türkçe ögrenmek istiyor. Buna ek olarak, üniversite ögrencileri de entelektüel birikim için Türkçeye ilgi duyuyor." diye konustu.
- "Hem kültürel hem de askeri is birligimiz gelisiyor"
Egitmen Ipek de mezun olan her askerin daha sonra Türkiye'ye giderek kendi alanlarinda gerekli stajlari yapip Senegal'e geri döndügünü söyledi.
Ipek, askeri is birliginin ortak bir dille yürütülmesine önem verildiklerinin altini çizerek, "3 dönemde 71 asker ögrenci mezun oldu. Bu ögrencilerimizin büyük bir kismi Türkiye'ye staja gitti. Türkiye'de stajini tamamlayanlar 2'nci bir staj hakki istiyor, tekrar gitmek istediklerini söylüyorlar. Türkiye'de tatmis olduklari lezzetleri de ariyorlar. 'Burada nerede Türk kahvesi ve Türk çayi bulabiliriz' diye soruyorlar. Böylece hem kültürel hem de askeri is birligimiz gelisiyor." ifadelerini kullandi.
Senegalli Askerler Türkçe Diplomalarini Aldi
Dakar YEE Müdürü Merve Isik Elsikma: 'Türk Silahli Kuvvetleri Genelkurmay Baskanligi ve Senegal Genelkurmay Baskanligi arasinda imzalanan bir anlasmaya istinaden 2019'dan bu yana Türkçe egitim faaliyetleri sürdürüyoruz. Burada Senegalli askerlere Türkçe ögretiyoruz' Egitmen Imran Ipek: '3 dönemde 71 asker ögrenci mezun oldu. Bu ögrencilerimizin büyük bir kismi Türkiye'ye staja gitti. Türkiye'de stajini tamamlayanlar 2'nci bir staj hakki istiyor. Türkiye'de tatmis olduklari lezzetleri de ariyorlar. 'Burada nerede Türk kahvesi ve Türk çayi bulabiliriz' diye soruyorlar. Böylece hem kültürel hem de askeri is birligimiz gelisiyor'