Senegalli Çay Isçileri Kaçak Çalistiklari Gerekçesiyle Sinir Disi Edilecek

Senegalli Çay Isçileri Kaçak Çalistiklari Gerekçesiyle Sinir Disi Edilecek

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadinda geçtigimiz yillarda yogun olarak görülen Afrikali isçiler, yeniden çay bahçelerinde görülmeye basladi. Ancak Afrikali isçilerin kaçak çalistiklari gerekçesiyle sinir disi edilmelerine karar verildi.

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde yas çay sezonunun birinci sürgün döneminin baslamasiyla üreticiler geçtigimiz günlerde çay bahçelerine girdi. Geçmis yillarda Gürcistan’dan gelen isçilerle gerçeklestirilen çay toplama islemlerinde son yillarda çaliskanliklari nedeniyle özellikle Afrika’dan ve daha çok da Senegal’den gelen isçiler tercih edilmeye baslandi. Sabahin erken saatlerinde bahçeye giren Senegalli isçilerin günlük ücretinin en az 2 bin TL oldugu ögrenilirken, çevreleri tarafindan da sevilen Senegalli çay isçileri basinda çikan görüntülerinin ardindan kaçak çalistiklari belirlenerek çalismalarina izin verilmedi. Jandarma ekipleri tarafindan alinan Senegalli çay isçilerinin Istanbul’a gönderilerek, buradan da sinir disi edilecekleri ögrenildi.

Trabzon’un Of ilçesinde 3 yildir çay toplayan Senegalli Süleyman Akbay, 3 yil önce çay toplamaya basladigini söyleyerek, “Ilk yilimda Of’ta bir amcamiz vardi. 2 yil boyunca onlarin yaninda çalistim. Bu yil 3. yilim oldu. Türkiye’de ilk yilimda Istanbul’daydim, çay sezonu olunca Trabzon’a geldim. Artik burada duruyorum. Ilk çay toplamaya makasla birlikte baslamistim. Sonra baktim ki herkes motorla kesiyor, ben de gidip motor aldim. Senegal’den arkadaslarim geçen sene geldiler. Onlara çay toplamayi ben ögrettim. Bu yil yeni gelen arkadaslarimiz da oldu. Memleketten alisik oldugumuz için buradaki çay bahçelerinde çok zorlanmiyoruz. Sicak havalarda bakiyoruz burada yasayan vatandaslar oturuyorlar ama biz çalisiyoruz. Senegal’den buraya çay toplamaya gelmek isteyenler oluyor. Maalesef kolay bir sekilde gelemiyorlar. Burada ton isi çalisiyoruz. Fiyatlar degisiyor. Ton isi oldugu zaman 5 bin 500 TL oluyor. Günlük en az bir ton topluyorum. Çay sezonu bittikten sonra Trabzon’da kaliyorum. Burada limanlarda çalisiyorum. Artik Of’luyum” ifadelerini kullanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile