Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlar, seracıları yeni pazar arayışına sevk etti. Üreticiler, yaşanan krizin özellikle Ortadoğu'daki bazı ülkeleri iştahlandırdığına ve bu sorunu olumlu anlamda değerlendireceklerine inanıyor.
Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada yaş meyve sebze üretiminde 4'üncü sırada yer aldığını, 50 ülkeye ihracat yapıldığını anımsattı.
Türkiye'de topraksız kültürle yetiştirilen ürünlerin çok kaliteli olduğunu ve bu nedenle herkes tarafından istendiğini belirten Yanmaz, ülke olarak bugün itibarıyla 50 ülkeye ihracat yaptıklarını ve Avrupa'da ilk sırada yer aldıklarını ifade etti.
Yanmaz, Avrupa ülkeleriyle ticaretin sürdüğünü ve Rusya krizinden sonra özellikle Ortadoğu pazarından yeni siparişler aldıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Seracılar açısından ürünlerin yüzde 60'ını ihraç ettiğimiz bir ülkenin ambargo uygulaması bize yeni pazar ve imkanlar sunuyor. Tamam bu bir kriz ama 'öldük bittik' anlamına gelmiyor. Bizim iyi bir Avrupa pazarımız var, bunun yanı sıra Ortadoğu pazarından da yeni siparişler alıyoruz. Bu bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle ticaretimiz kesintiye uğramıştı. Şimdi gemilerle buraya ürünlerimizi göndermek için hareket başlattık. Bunun dışında aralık-nisan döneminde dünyada zaten bu ürünler yok. Biz bu dönemde dünyada olmayan ürünleri yetiştiriyoruz. Bu, şu demek; Rusya bizden ürün almıyor diye bir başka yerden bu ürün gelecek mi, hayır gelmeyecek. Üreten taraf biziz, ihtiyacı olan ve ambargo koyan taraf Rusya. Bu işte bir çelişki var."
-"Şimdi onlar düşünsün"
Rusya'nın önceki dönemlerde de çeşitli bahanelerle Türk ürünlerini almadığını, buna rağmen kendilerinin zarar etmediğini aktaran Yanmaz, bu işten Rusya'nın zararlı çıkacağını savundu.
Yanmaz, üreticilerin moralli olduğunu ve söz konusu gelişmelerin yeni fırsatları da beraberinde getireceğine inandığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Daha akılcı planlarla, çözüm odaklı diğer pazarlara dönük ürünlerimizi satmaya çalışacağız. Biz zaten bu dönemde dünyada bu ürün olmadığı için pazarlıyoruz. Rusya komşumuzdu. Talep ediyordu. Biz de bu pazara doğru hareket ediyorduk. Rusya talep etmiyorsa biz diğer pazarlarda bu ürünlerimizi rahatlıkla satarız. Ancak Rusya bu ürünleri almak zorunda, şu anda Rusya'da 2 liralık domates 4 liraya çıktı. 'Bu ambargoyu uyguladım' dediği zaman başka bir yerden bu domatesi alamayacak. Rusya ne yapacak? Avrupa ülkelerinden Bulgaristan, Romanya, Moldova'dan bizim sattığımız ürünleri almak zorunda kalacak. Yani Rusya bugünden yarına bu ürünü başka bir yerde yetiştiremez ama 'ben sebze, meyve yemeyeceğim' diyorsa o da Rusya'nın bileceği bir iş."
- Irak Türkiye pazarında
Devletin alacağı kararlara üreticiler olarak destek vereceklerini belirten Yanmaz, yeni pazarlar ve markalarla krizi fırsata dönüştürmenin yollarını arayacaklarını kaydetti.
Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle askıya aldıkları ticareti yeniden hareketlendireceklerini anlatan Yanmaz, "Özellikle Dubai'den çok umutluyuz, Irak'tan da ciddi bir talep var. Rusya'nın İran'la alımını hızlandırması, Irak'taki pazarı boşalttı. Şu anda Iraklılar, Türkiye pazarına gelip peşin fiyatla ürün almaya başladı" dedi.
Karaali Bölgesinde seracılık yapan İsmail İnan da jeotermal enerji sayesinde çok kaliteli ürünler yetiştirdiklerini ve bu nedenle pazar kaygısı taşımadıklarını söyledi.
Seracılar Pazar Kaygısı Taşımıyor
Seracılar, Rusya'nın bazı alanlarda Türkiye'ye yaptırım uygulamasının sektör açısından yeni pazarların ortaya çıkmasını sağlayacağını ve bunun bir fırsat olabileceği düşünüyor.