Seramikle Engelleri Aştılar

Afyon Kocatepe Üniversitesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle başlatılan 'Hediyemiz Seramik' projesi ile aralarında engellilerin de olduğu gençler bir araya gelerek, seramikten hediyelik ürünler tasarlıyor Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Araştırma Görevlisi Ak: 'Seramiğe elini dokunduran herkes, onunla tanışmış oluyor. Seramiği birleştirici bir unsur olarak kullanıyoruz projemizde. Herkesin elinin değdiği seramik, birleştirici oluyor bizim için' 'Seramik topraktan yapılan bir malzeme. Toprak malzemenin stres alma özelliği var. Negatif enerjiyi alıyor. Bu fiziksel özelliğin yanı sıra bir de manevi boyutu var. Bu projede yer alan herkes, emeğinin değer bulduğunu, yaptığı eserin ne kadar değerli olduğunu görebilmektedir'

MUSTAFA BAYER - Afyon Kocatepe Üniversitesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle başlatılan "Hediyemiz Seramik" projesi ile aralarında engellilerin de bulunduğu gençler bir araya gelerek, seramikten hediyelik ürünler tasarlıyor.

Bakanlığın, gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını artırmayı amaçladığı GENÇDES Programı kapsamında yürütülen projeyle gençler sosyalleşiyor.

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Araştırma Görevlisi ve Proje Sorumlusu Kamuran Ak, proje kapsamında 14-29 yaş arası engelli ve engelli olmayan gençleri buluşturduklarını söyledi.

Özel eğitim kurumlarındaki gençlerle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki çocuk evlerinde kalan çocukları bir araya getirdiklerini belirten Ak, gençlere kendi emekleri ile hazırladıkları seramiklerin paha biçilmez birer hediye olacağını göstermek istediklerini dile getirdi.

- "Hayal ettikleri hediyeleri tasarlıyorlar"

Projenin 4 haftalık bir çalışmayı kapsadığını aktaran Ak, şöyle devam etti:

"Hedeflediğimiz katılım 60 kişiydi ama bunun da üzerine çıktık. Engelli ve engeli olmayan gençlere önce seramiğin tanımını, hediyelik eşyada beklentilerimizi anlatarak başladık. Sonraki günlerde seramik dekoru hakkında bilgilendirme yaptık. Sır üstü dekor uygulamaları, ham mamul üzerine kazıma dekoru yapıyoruz. Gençlerimiz aynı zamanda seramik hamurunu serbest şekillendirme çalışmaları da yapıyor. Hayal ettikleri hediyeleri tasarlıyorlar."

Ak, seramik yapımı sırasında oluşan dostlukların pekiştirileceğini, dayanışma ve yardımlaşma, kimlik kazanımı gibi manevi değerlerin canlandırılacağını vurguladı.

- "Hediye gönülden gelendir"

Gençlerin seramik hamuru ile uğraşırken kendilerini farklı hissettiklerini gözlemlediğine işaret eden Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hediye gönülden gelendir. Gençlerimizin el emeği ile yaptığı seramik hediyeler sevdikleri için paha biçilmezdir. Proje ile gençlerin birlikte üretim yapmalarını, herkesin el emeğinin ne kadar değerli olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Kullandığımız seramik ürünlerin ne kadar zahmetli bir süreçten geçtiğini görüyorlar. Bu sürece kendi emeklerinin de eklenmesinden sonra daha da değerleniyor. Çok güzel hediyeler olacağını düşünüyoruz."

Seramik hamurunun pişirildikten sonra kalıcı bir esere dönüştüğüne dikkati çeken Ak, şunları kaydetti:

"Seramiğe elini dokunduran herkes, onunla tanışmış oluyor. Seramiği birleştirici bir unsur olarak kullanıyoruz projemizde. Herkesin elinin değdiği seramik birleştirici oluyor bizim için. Projeye katılan gençlerin hiçbirinin seramik konusunda bilgisi yoktu. Seramik burada birleştirici bir unsur oldu. Gençler seramiği tanıyarak birlikte üretim yaptı. Bu birliktelikten de güzel hediyeler ortaya çıktı. Seramik topraktan yapılan bir malzeme. Toprak malzemenin stres alma özelliği var. Negatif enerjiyi alıyor. Bu fiziksel özelliğin yanı sıra bir de manevi boyutu var. Bu projede yer alan herkes emeğinin değer bulduğunu, yaptığı eserin ne kadar değerli olduğunu görebilmektedir."

Ak, gençlerin yaptığı ürünlerin sırlanması ve boyanmasının ardından açılacak sergide beğeniye sunulacağını anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile