Bakan Zeybekci, Kemer ilçesindeki bir otelde Bakanlık ve Antalya Valiliği arasında gerçekleşen Antalya Serbest Bölgesi Süre Uzatılma hakkında ön protokol imza törenine katıldı.
Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, serbest bölgelerle ilgili yaptıkları düzenlemeyi anlattı.
Türkiye'nin 1980'lerden sonra serbest bölgeler için çok güçlü bir şekilde yola çıktığını ancak sonunu iyi getiremediğini ifade eden Zeybekci, "Türk gibi başladık, sonunu o kadar iyi getiremedik. Birçok siyasi mülahaza veyahut endişelerle bu ülkeyi, bu milleti korumak ve kollamak refleksiyle serbest bölgeleri biraz böyle budadık" dedi.
Son dönemlerde Serbest Bölgeler Kanunu'nun dünya standartlarına uyumunun sağlanmasıyla ilgili ısrarlı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Zeybekci, son bir buçuk yıl içinde kanun düzenlemesiyle ilgili çalışma yaptıklarınI kaydetti.
- "Meclis açıldığında ilk görüşecek tasarılardan biri olacak"
Bakanlar Kurulu'nun sadece serbest bölgeler gündemiyle toplandığını bildiren Bakan Zeybekci, serbest bölgeleri çok daha farklı yorumlamaya başladıklarını söyledi. İlk bakan olduğu dönemdeki yapılan bir çalışmadan bahseden Zeybekci, şöyle devam etti:
"Çalışmanın içinde bizim 10'uncu kalkınma planında, 2014-2018 yılları arasındaki Taşımacılıktan Lojistiğe Öncelikli Dönüşüm Programı ile bizim serbest bölgeler çalışmasını bir araya getirdik. Ortaya muhteşem bir proje çıktı. Şu anda hükümetimiz, tatile girmeden önce en son Meclis'e sevk etmiş olduğu yasa tasarısı bizim serbest bölgelerle ilgili değişiklik yasa tasarısı. 22 Nisan'da Meclis'e sevk edildi. Meclis açıldığı an ilk görüşeceği tasarılardan biri haline geldi. Artık serbest bölgeyi başka bir boyuta taşıyoruz."
Serbest bölgelerin eksikleri bulunmasına rağmen son 10 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiğini vurgulayan Zeybekci, net ihracat fazlası veren bölgeler olduğunu ifade etti.
-"Devasa adım"
Serbest bölgelerde uzmanlaşmayı, üretim ağırlıklı lojistik merkezler, şehirler haline dönüştürmeyi amaçlayan proje hazırladıklarına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:
"Serbest bölgeler yaklaşık 6-7 milyar dolar ihracat fazlası verdiğimiz, 62 bin civarında istihdamın sağlandığı yerdir. Dünya serbest bölgelerde çok farklı boyuta geçerken Türkiye'nin bunu ıskalamasına müsaade edemezdik. Bunun için hükümetimizin Meclis'e göndermiş olduğu serbest bölgelerle ilgili değişiklik yasa tasarısı, Türkiye'nin çağı yakalaması için atacağı devasa bir adımdır."
Zeybekci, ilgili bakanlarla yaptıkları çalışma sonucunda Akdeniz ve Ege'yi, Trakya ve Karadeniz sahillerindeki serbest bölgeleri sadece o bölgenin insanlarına değil, her yere hizmet verir hale getireceklerinin altını çizerek, Ege'de kurgulanan yeni serbest bölgenin turizmin, yat limanlarının, konaklamanın da içinde olduğu turizm özel serbest ve ticaret bölgesi şeklinde yapılacağını kaydetti.
Türkiye'nin genel itibarıyla serbest bölgelerle donatılacağını dile getiren Zeybekci, bunu yapacaklarını bildirdi.
Antalya Valisi Muammer Türker de kentteki serbest bölgeden milyar dolara yaklaşan ticaretin yapıldığını söyledi.
Bunun Antalya ve Türkiye için önemli olduğuna işaret eden Türker, "Atılan imzalarla inşallah bundan sonra yapacağımız yatırımlarla serbest bölgemizin kapasitesini daha da geliştirme ve Türkiye'nin ekonomisine daha fazla katkıda bulunmanın imkanlarını arayacağız" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de 30 yıldır faaliyet gösteren serbest bölgenin işletilme süresinin uzatılması için protokol imzalandığını belirtti.
Konuşmaların ardından protokol, Vali Türker ile Ekonomi Bakanlığı Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk arasında imzalandı.
'Serbest Bölgelerle İlgili Tasarı Devasa Bir Adım'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, serbest bölgelerin yaklaşık 6-7 milyar dolar ihracat fazlası veren, 62 bin civarında istihdam sağlanan yerler olduğunu söyledi.