İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın konuğu Süreyya Serdengeçti oldu. Komite üyeleri ile bir araya gelerek sorularını yanıtlayan Serdengeçti, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisini dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik verileriyle karşılaştıran Serdengeçti, Türkiye’nin mevcut ekonomi profilini çizerek neler yapılması gerektiğini anlattı. Cari açıkla mücadele yöntemleri, cari açık-enflasyon ilişkisi, dövizdeki dalgalanmalar, TL’nin değer kaybı, tasarrufun ülke ekonomisine etkisi ise üzerinde durulan öncelikli konular oldu. Enflasyon ve işsizlik rakamlarını da değerlendiren Serdengeçti, bugünün bankacılık sistemine dair bilgiler aktardı. Türkiye’deki bankacılık sisteminin bugüne kadarki en güçlü dönemini yaşadığına dikkat çeken Serdengeçti, yüksek kredi faiz oranlarının sebeplerini açıkladı.
Türkiye’de gündemin vakit kaybedilmeden siyasetten ekonomiye dönmesi gerektiğini vurgulayan Serdengeçti, yapısal reformların hayata geçirilmesini beklediklerini de kaydetti.
Yapısal reformların gerçekleşmesi halinde tasarruf edilememesi sorununun da rekabet gücü sorununun da ortadan kalkacağına işaret eden Serdengeçti, daha düşük cari açığa, daha iyi büyüme oranlarına, yüksek istihdam rakamlarına kavuşmanın mümkün olabileceğinin altını çizdi.
Aşut: “Komite toplantıları bir okul haline geldi”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ortak Meslek Komite Toplantıları’nın artık üyeler için gerçek bir okul, bir eğitim haline geldiğini ifade etti.
Özenle seçilen konuk konuşmacıların tecrübe ve bilgilerinin İçel iş dünyası, özellikle Oda’nın omurgası komiteler için önemli bir vizyon oluşturduğuna dikkat çeken Aşut, bilgilendikçe dünyaya farklı açılardan bakabildiklerini dile getirdi.
Her şeyin çok hızlı yaşandığı günlerden geçildiğine vurgu yapan Aşut, ülke gündeminin de hızla değiştiğini ve zaman zaman gerçek sorunlardan uzaklaşıldığını dile getirdi. MTSO olarak bu konuyu sık sık gündeme getirip iş dünyasını ve yetkilileri gerçek sorunlara odaklanmaya davet ettiklerini kaydeden Aşut, “Oda olarak bu sorunlara yönelik projeler oluşturuyoruz. Reel sorun ve çözümlere odaklanıyor, siyaset üstü bir oluşumla siyaset dolu yapay gündemlerin esiri olmadan, kendi işimize yoğunlaşıyoruz” dedi.
Bunların başında değişen dünya ekonomisinin gerçeklerinin geldiğini ifade eden Aşut, bu gerçekleri ise şöyle özetledi: “Bunların başında markalaşma, firmalarımızın kurumsallaşması, yenilikçilik ve ar-ge temelli bir ekonomi, girişimciliğin teşviki ve bunu teşvik edecek bir eko-sistemin yaratılması, gerçek mesleki eğitim, genç ve kadın girişimciliğin arttırılması, gençlerin memur olma yarışından kurtarılması ve son birkaç yılın gündemi olan Endüstri 4.0 geliyor. MTSO olarak, komitelerimiz, Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuzla bu konulara yoğunlaştık” diye konuştu.
“Odak noktaya eğitimi aldık”
Günü kurtaracak kısa vadeli çözümlerin sonuç getirmediğinin görüldüğünü anlatan Aşut, sonuç almak için tüm MTSO ailesinin büyük özveri ile çalıştığını söyledi.
Türkiye’nin siyasi ve ekonomik adımlarını da değerlendiren Başkan Aşut, Türkiye’nin artık kendi ayakları üzerinde durabilen, hiçbir ülkeden medet ummayan bir ülkeye dönüşmesini beklediklerini belirterek, bu hedefe ulaşmak için MTSO olarak odak noktaya eğitimi aldıklarının altını çizdi. Hedeflere başka türlü ulaşmanın mümkün olmayacağını belirten Aşut, “Girişimciliğin de kurumsallaşmanın da ar-ge’nin de, yenilikçiliğin de markalaşmanın da kalitenin de arkasında eğitim var. Demokrasinin de, hukukun da arkasında eğitim var. Ama bilimsel, sorgulayan, altı çizili yerleri ezberlettiren değil analitik düşünceye önem veren, evrensel değerleri öz kültürümüzle buluşturan gerçek bir eğitim. Biz, komitelerimiz, meclisimiz ve yönetimimizle sadece İçel için değil, bölgemiz ve ülkemiz için üretmeye, çözüm sunmaya, çözümün parçası olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Serdengeçti Açıklaması 'Gündemin Vakit Kaybedilmeden Siyasetten Ekonomiye Dönmesi Gerekiyor'
Eski Merkez Bankası Başkanı, EPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü ve TOBB Yönetim Kurulu Danışmanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye gündeminin vakit kaybedilmeden siyasetten ekonomiye dönmesi gerektiğini belirterek, yapısal reformların hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.