Serebral Palsi’li Çocuklarda Refleksoloji Tedavisi

Serebral Palsi’li Çocuklarda Refleksoloji Tedavisi

Medical Park Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Meliha Hafız, Serebral Palsi (beyindeki hasara bağlı olarak gelişen kas yetersizliği) hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Meliha Hafız, “Serebral Palsi, beyinde oluşan hasara bağlı olarak kaslarda meydana gelen hareket bozukluğu olarak tanımlanabilir. Serebral Palsi günlük yaşamı etkileyen hareket, duruş ve zihinsel fonksiyonları etkileyen bir rahatsızlıktır. Epilepsi, hafıza, dil, problem çözme ve öğrenme bozukluğu, algı, davranış problemleri, görme ve işitme problemleri, beslenme, büyüme, dental problemler Serebral Palsi’ye eşlik eden rahatsızlıklardır. Serebral Palsi ne Tür bir Rahatsızlıktır ve kendini nasıl gösterir? Beynin tutulan bölgesine göre değişik tablolarla ortaya çıkabilir, Spastik tip en sık rastlanan tiptir. Spastisite kasların tutuk ve gergin olması demektir. Kaslar beynin hasarlı bölgesinden uygunsuz emirler aldığı için olması gerekenden daha sert olurlar. Bunun dışında atetoid tip, Ataksik tip, yaygın bozukluk şekillerinde de görülebilir. Bu rahatsızlığı geçiren çocuklarda güçsüzlük, eklemlerde sertlik, hareketlerde yavaşlama, titreme ve denge bozukluğu gibi problemler görülebilir” dedi.

SEREBRAL PALSİ’YE YOL AÇAN SEBEPLER NELERDİR?
Seberal Palsi’ye yol açan sebepleri de anlatan Dr. Meliha Hafız, “Seberal Palsi, çok görülen sebep doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalmasıdır. Bunun dışında gebelikte gelişen enfeksiyonlar, doğumu takip eden günlerde bebeğin geçirdiği menenjit gibi ciddi enfeksiyonlar, gebeliğin ilk aylarında, annenin geçirdiği kızamıkçık gibi enfeksiyonlar veya beyin gelişimini engelleyen anormallikler ve yaşamın ilk yıllarında geçirilen kazaların kalıcı beyin hasarına yol açması gibi nedenler olarak sıralanabilir. Serebral Palsi, klinikle konulan bir tanıdır. Muayene edilen çocuğun gelişiminin kronolojik yaşıyla uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Klinik muayene yaparken, motor, postür, denge bozukluğu, algılama, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, epilepsi, kalça çıkığı değerlendirilmelidir. SP tanısını iki yaştan önce koymak zordur, doğrulamak için optimal yaşın 5 yaş olduğu otoriteler tarafından kabul edilmiştir. SP’yi taklit eden metabolik hastalıklara, genetik ve nöro dejaneratif hastalıklara dikkat etmek gerekir. Doğru ve net tanı koymak için Beyin MRG çekilmesi önemlidir” diye konuştu.

Serebral Palsi’nin kalıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Uzman Dr. Meliha Hafız, “Seberal Palsi terimi kalıcı bir rahatsızlığı anlatır. Bu hastalıkla ilgili sorunlar (kas zayıflığı veya gerginliği, istemsiz hareketler) yaşam boyu devam eder. Ancak, çocuk yaş ilerledikçe uygun tedavi yaklaşımlarının katkı ve desteği ile bu sorunlara uyum sağlamayı ve onlarla başa çıkmayı öğrenebilir. Hastanın almış olduğu tedavi, hastalığı tamamen yok etmese de önemli iyileşmeler sağlar. Serebral palsi hastası çocuklarımızın günlük hayatta bağımsız olabilmeleri için ailelerin bu konularda bilinçli olmaları son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

SEREBRAL PALSİ DE TEDAVİ NASIL OLMALIDIR, TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?
Seberal Palsi hastalığının tedavi yöntemlerini de anlatan Dr. Meliha Hafız, “Birincisi fizik tedavi ile erken dönemde (0-3 yaş) kontraktürlerin önlenmesi ve oluşan deformitelerin düzeltilmesidir. İkincisi ise Atelleme, kontraktür önlemek içindir, üçüncüsü ise cerahi yöntemle tedavidir. Serebral Palsi rehabilitasyonu fizyoterapi, iş uğraşı tedavisi, kendine bakım aktiviteleri, konuşma tedavisi, yardımcı cihazlar, adaptiv teknoloji spor ve relaksasyonu içerir. Fizyoterapi erken dönemde başlar ve adolesan dönemi boyunca devam eder. Amacımız normal nöromotor gelişimini sağlamaktır. Fizik tedavi ile Bebeklik dönemde baş ve gövde kontrolünü sağlamak, ileri postür ve denge reaksiyonlarını uyarmak, yürüme döneminde ve okul öncesi spastisite tedavisi, zayıf kasları güçlendirmek, mobiliteyi arttırmak, adolesan döneminde kardiyovasküler sağlığı geliştirmek amaçlanır” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile