Serebral Palside Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Serebral Palside Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Serebral palside erken teshisin hayat kurtardigini belirten Çocuk Nörolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdal Güngör, “Serebral palside erken teshis önem tasiyor. Çocuklari üzerinde gözlemci olan aileler, sorunu erken dönemde fark edebiliyor. Erken fark etmek, tedavinin de erken baslamasini sagladigi için önem tasiyor” dedi.

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkindalik Günü için açiklamalarda bulunan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Nörolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdal Güngör, serebral palside erken teshisin önemine dikkat çekerek ailelerin çocuklarinin gelisimsel hareketlerini incelemesinin önemine degindi.

“Serabral palsili çocuklar bizim için çok önemli”

Serebral Palsi hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Serdal Güngör, “6 Ekim bizim için önemli bir gün, çünkü Dünya Serebral Palsi Günü. Serabral palsili çocuklar bizim için çok önemli. Türkiye’de çok sayida serebral palsili çocuk var. Serabral palsi gelismekte olan beyinde dogum öncesi veya dogum sonrasi dönemlerde ortaya çikabilecek zedelenmeler sonucunda çocukta kalici ancak beyine ilerleyici bir hastalik seklinde olmayan bir hastaliktir. Çocuklardaki karsiligi, motor fonksiyonlarinda kayiplar ve hareketteki bozukluklardir. Hastalar farkli bulgular ile karsimiza gelebilirler. Aileler tarafindan fark edilen bulgular, çocugun yürümesinde aksakliklar, gelisim basamaklarindaki gecikmeler en önemli faktörler içerisinde yer alir” diye konustu.



Serebral palsi nedenleri

Hastaligin ortaya çikis sebeplerine deginen Prof. Dr. Güngör, “Serebral palsi için önemli risk faktörleri var. Beyin anne karninda gelismeye baslar ve dogumdan sonra da gelismeye devam eder. Bu süreçler içerisinde herhangi bir sekilde yasanan sorunlar hastaligi tetikleyebilir. Dogum öncesi annedeki enfeksiyonlar, çogul gebelikler, travmalar, kronik hastaliklar gibi birçok faktör önemli riskler olusturur” dedi.



“Bakim sartlarina dikkat”

Bakim sartlarinin iyilestirilmesi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Güngör, “Dogumun iyi sartlarda yapilmasinin yani sira, gebe takibinin de iyi yapilmasi gerekir. Sadece gebelik döneminde degil, gebelik sonrasi süreç de büyük önem tasiyor. Dogum sonrasi herhangi bir dönemde, bebegin geçirdigi travmalar, kafa içerisinde meydana gelen kanamalar, enfeksiyonlar, dogum sonrasi bebekte tekrarlayan kan sekeri düsüklügü, beyinde olusturacagi sorunlar serebral palsiye neden olabilir” seklinde konustu.



“Erken teshis önem tasiyor”

Serebral palside erken teshisin önemine deginen Prof. Dr. Güngör, “Çocuklari üzerinde gözlemci olan aileler, sorunu erken dönemde fark edebiliyor. Erken fark etmek, tedavinin de erken baslamasini sagladigi için önem tasiyor. Çocugun tedavisi, çocugun ihtiyaçlarina göre hazirlaniyor. Ipuçlarina dikkat etmek lazim. Erken bebeklik döneminde bebeklerde asiri aglama, emme ve yutma bozukluklari, gidalari diliyle disari dogru itme, hareketlerde degisiklikler varsa dikkatli olunmali. Örnegin, bebekler çok hareketlidir. Eger bir bebek bir tarafini hareket ettirirken diger tarafini ettirmiyorsa bizim için bir sorun var demektir. Bebeklerin bezleri degisirken zorluk yasaniyorsa, bacaklar içe dogru çapraz duruyorsa, bu soruna isaret eder” dedi.



“Tedavi, hastaya göre belirleniyor”

Hastalikla birlikte eslik eden sorunlar ve tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Serdal Güngör, “Bu tür bebeklerde görüntüleme yöntemleri bize sadece beynin hangi alanlarinin etkilendigini gösterir. Klinik bulgular da çok önem tasir. Tedavi, hastadan elde edilen bulgulara göre sekillenir. Bu hastalarda eslik eden sorunlar, motor fonksiyon bozukluklari, kas sertlikleri, ortopedik sorunlar, epilepsi nöbetleri, beslenme problemleri ortaya çikabilir. Bunlari takiben kabizlik, uyku bozukluklari, isitme engelleri gibi sorunlar dogabiliyor. Tedavideki temel amacimiz multidisipliner bir yaklasimla gitmek, her seyden önce erken teshis ve dogru tedaviyle sorunlari en aza indirgeyip birçok problemin önlenmesini saglayabiliriz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile