İzmir'de Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) üyeleri hastalığa dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak için engelli çocuklarla birlikte bisiklet ve motor gruplarıyla yürüyüş düzenledi.
Girne Yunuslar Heykeli'nden başlayarak Karşıyaka İskelesi'ne kadar yürüyen ve üzerilerinde 'Serebral Palsili' yazan tişörtler giyen gruba bisiklet ve motor grupları da eşlik etti.
Serçev Yönetim Kurulu üyesi Şebnem Astarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin 2002 yılında Ankara'da kurulduğunu belirterek, 21 yaşındaki kızının da doğuştan serebral palsi hastası olduğunu söyledi.
Ankara'dan geldiklerini belirten Astarcı, yürüyüşte kendilerine eşlik edenlere teşekkür ederek, 'Amacımız serebral palsinin farkına varılması, böyle bir rahatsızlığın olduğunun bilinmesi. Bir farkındalık yürüyüşü yapmak istedik açıkçası. Buradan Karşıyaka'ya kadar yürüyüp farkındalık yaratacağız.' dedi.
Serebral palsi (beyin felci) hakkında bilgi veren Astarcı, hastalığın doğumdan önce ya da sonra olabileceğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
'Kas kontrol yetersizliğidir. Beyin aslında her şeyi algılıyor ama kaslara iletemiyor. Hastalığın özü bu aslında. Kızım her şeyi anlıyor ama beyin komut veremiyor 'Şu elini kımıldat' diye. Sizde ne kadar çok alıcı olursa o kadar çok verebilirsiniz. Alıcı olmazsa veremezsiniz. Spastik falan deniliyor. Gerizekalılık değil aslında. Uyaranı eksik. Uyaranı uygulayamıyor. Bu çocukların gerçekten eğitilebileceğini ispat edebilmek için okullar yapıyoruz. Herkesin inanması lazım ki yardım edebilsin.'
Hastalık bulunanların ömür boyu tedavi edilmesi gerektiğini dile getiren Astarcı, 'İnsanlar sonuç görmek istedikleri için bizleri görmemezlikten geliyorlar. Biz de buna karşı farkındalık yaratmak istiyoruz.' diye konuştu.
Serebral Palsiye Dikkati Çekmek İçin Yürüdüler
İzmir'de Serebral Palsili Çocuklar Derneği üyeleri, hastalığa yönelik farkındalığı arttırmak için yürüyüş yaptı.