'Şerife Bacı' Yolculuğu Başladı

'Şerife Bacı' Yolculuğu Başladı

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 13 kadın, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şerife Bacı'yı anmak için İnebolu'dan Kastamonu'ya yürüyecek.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden İnebolu'ya gelen 13 kadın, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şerife Bacı'yı anmak, onun kış şartlarında İnebolu-Kastamonu arasında yaşadığı sorunları yaşamak ve onun ruhunu yüceltmek için İnebolu Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı okuduktan sonra 105 kilometrelik yürüyüşe start verdi.

Yürüyüş konusunda açıklama yapan grubun başkanı Turizm İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, 'Şerife Bacı'nın ruhunu gelecek kuşaklara tanıtmak için böyle bir yürüyüş düzenledik. Kültür İl Müdürü olarak bu yürüyüşe rehberlik yapıyorum. Her yıl haziran ayında yapılan bu yürüyüş, bu yıl ilk defa 91 yıl sonra 18 ile 21 Şubat tarihleri arasında yapılacaktır. 21 Şubat'ın bizim için önemi, Şerife Bacı'nın o tarihte Kışla Parkı önünde şehit olmasıdır. Dolayısı ile binlerce isimsiz kahramanı ve kadınlarımızıanmak üzere böyle bir yürüyüş gerçekleştirdik. İnşallah bu yürüyüş ile onlara layık olmaya çalışıyoruz. Bugün başlayan yürüyüşü 21 Şubat günü Kastamonu'da bitireceğiz 'dedi.

Daha sonra yürüyüşe geçen kadınlar, İnebolu Yukarı Hatıpbağı Mahallesi üzerindeki İstiklal Yolu yürüyüş güzergahından yürüyerek Turgut Özakman ve İstiklal Yolu Parkı'na geldi.

JANDARMA UYARDI

Turgut Özakman Parkı karşısında bekleyen jandarma ekipleri çok kar yağdığını, yol durumunun çok elverişsiz olduğunu ve zorluk çekeceklerini belirterek gruptan yürüyüşü iptal etmelerini istedi. Ancak yürümekte kararlı olan ekip, jandarma trafik ekibine, eskortluk yapmak isterlerse memnun olacaklarını ve geçişleri sırasında araçların yol üzerinde hızını kesmelerinin yeterli olacağını belirterek yürüyüşe devam etti. ŞERİFE BACI KİMDİR? Milli Mücadele yıllarında, Ulu Önder Atatürk'ün, 'Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da 'sözleriyle önem kazanan 'İstiklal Yolu 'nda savaşan askerlere cephane ulaştırmak için insan üstü çaba sarf eden Şerife Bacı, sert geçen kış şartlarında üzerindeki giysiyi ve yorganını mermilerin üzerine örtmesiyle tarihe geçen bir halk kahramanı olarak biliniyor. Milli Mücadele yıllarında, 1921 yılının Şubat ayının dondurucu soğuğunda İnebolu'ya Sivastopal'dan gelen cephaneleri Ankara'ya ulaştırmak amacıyla 6 aylıkbebeğiyle yola çıkan Şerife Bacı, kağnı arabasındaki cephaneleri ve bebeğini korumak için üzerlerine ince yorganını örttü. Kendisi önde yürüyerek Kastamonu Kışlası'nın önüne kadar gelebilen Şerife Bacı, askerler tarafından sabah ayazında elinde övendiresi ile donmuş halde bulundu. Kağnı arabasında ise top mermilerinin üzerinde ince yorgan, ot yığınlarının arasında ise Şerife Bacı'nın 6 aylık bebeği bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile