Türkiye’de turizm otoriterleri tarafindan ziyaret edilmesi tavsiye edilen 10 selaleden birisi olan ve dagin eteginden çikan 40 ayri kaynagin yaklasik 15 metreden dere yatagina döküldügü Tomara Selalesi Tabiat Parki, kademeli normallesme süreciyle birlikte ziyaretçi akinina ugruyor.
Dagdan çikan 40 ayri kaynagin dökülmesi sonucu olusan ender selalelerden birisi olan efsaneleriyle ünlü Tomara Selalesinden buz gibi akan suyun olusturdugu serinlik vatandaslari ferahlatiyor.
Hem selalenin döküldügü noktada hem de costurdugu dere boyunca ziyaretçiler bu serinligi iliklerine kadar hissederken dere yataginda binlerce yildir gürül gürül çaglayarak buz gibi akan süt rengindeki köpük köpük sular Türkiye’nin dört bir yanindan gelen ziyaretçileri essiz manzaralar sunuyor.
“Adana’dan geldik, burasi bizim için adeta cennet”
Suyun muhtesem seremonisini dinlemek isteyenlerin duragi olan Tomara Selalesine Adana’dan ailesiyle birlikte gelen Ogulcan Küçükgöze, “Siran’da önceki yillarda 2 yil okumustum. Ailemizle Karadeniz turuna çiktik ve buraya da özellikle gelmek istedik. Burada enfes bir dogal güzellik var. Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer. Annemler ilk defa geldi ve çok begendiler burayi. Biz Adana’dan geldigimiz için özellikle serinligi bizi etkiliyor. Burasi bizim için adeta cennet. Yapisinin bozulmamasi ve dogal güzelligi beni çok etkiledi. Dogasiyla oynanmamasi da çok önemli. Burasi gezilip görülmesi gereken bir yer” dedi.
“Sicaktan kavrulurken buraya geldik selalenin önünde neredeyse üzerimize hirka alacak duruma geldik”
Bursa’dan gelen Semih Bayram ise “Gezmek amaciyla yaklasik 15 gündür buralardayim. Tomara Selalesini çok begendik. Harika bir havasi var ve suyu çok güzel. Selalenin döküldügü noktada ayaklarimizi suya soktuk. Dagdan müthis bir serinlik geliyor. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer. Sicaktan kavrulurken buraya geldik selalenin önünde neredeyse üzerimize hirka alacak duruma geldik. O derece serinlik var burada. Ben Bursa’dan geldim ve çok memnun kaldim, yolu düsen herkesi buraya beklerim” diye konustu.
Tomara Selalesi Tabiat Parki isletmecisi Abdulbaki Kara ise zor 2 yili geride biraktiklarini ve 1 Temmuz’dan itibaren baslayan kademeli normallesme sürecinden son derece umutlu olduklarini söyledi.
“Vatandaslarimiz geride birakilan zor günlerin acisini çikariyor”
Insanlarda eve kapanmanin verdigi bunalimin sonucu gezme hissiyatini çok iyi gözlemlediklerini ifade eden Kara, “Alanimiz ziyaretçi dolmaya basladi.
Biz 1 Haziran’dan beri açigiz ama pazar günleri kapaliydik. Artik vatandaslarimiz geride birakilan zor günlerin acisini çikariyor. Biz bu sürecin dolu dolu geçecegini ümit ediyoruz. 1 Haziran’dan bugüne aldigimiz tur rezervasyonlari da bunun en büyük göstergesi. Bugün itibariyle küçüklü büyüklü Türkiye’nin muhtelif sehirlerinden 9 tur firmasi Tomara Selalesi Tabiat Parkina geliyor. Bu bizim için ve bölgemiz açisindan çok büyük bir kazanim. 2019 yilinda elde ettigimiz 200 bin ziyaretçi sayisini bu normallesmeyle birlikte bu sezon da yakalayacagimizi ümit ediyoruz” dedi.
“Karadenizin bir turizm cenneti olma yolunda ilerliyoruz”
Türkiye genelinde bütün destinasyonlarda pandemi nedeniyle ziyaretçi sayisinda durgunluk yasandigini dile getiren Kara, “Ziyaretçilerimizin sagligini önemseyerek ve Covid-19 tedbirlerinin tamamini alarak onlar için harika bir ortam hazirladik. Buraya gelenler memnuniyetini bize sik sik dile getiriyor. Karadeniz’in bir turizm cenneti olma yolunda ilerliyoruz. Her geçen gün bu noktaya daha hizli bir sekilde ilerliyoruz. Tüm dogaseverleri, selale severleri bekliyoruz. Bugün 35 derece hava sicakligi var ama selalede suyun oldugu bölgeye indiginizde üsüyorsunuz. Bu serinligi, bu dogal havayi teneffüs etmek isteyen herkesi Tomara Selalesi Tabiat Parkimiza bekliyoruz” seklinde konustu.
Gümüshane’nin en önemli turizm rotalarindan birisi olan ve geçtigimiz yillarda yolu sicak asfaltla kaplanan, kamu ve özel sektör yatirimlariyla bes yildizli tesislere kavusan Tomara Selalesi Tabiat Parkinda selalenin karsisinda cam seyir terasi da yer aliyor. Tomara Selalesi Gümüshane il merkezine 105, Siran ilçe merkezine 20 kilometre uzaklikta, yörede “Kirk Gözeler” adiyla biliniyor.
Serinlemek Isteyen Tomara Selalesi'nin Yolunu Tutuyor
Gümüshane’de sicak havadan bunalan vatandaslar Siran ilçesinde bulunan ve 40 gözeli selale olarak adlandirilan Tomara Selalesi Tabiat Parkina akin ediyor. Kademeli normallesme süreciyle birlikte Tomara, serinlemek isteyenlerin ugrak yeri oluyor.