Sertdemir Açiklamasi '2021'De Türkiye'de Gazete Ve Dergi Sayisi Bir Önceki Yila Göre Yüzde 6 Azaldi'

Sertdemir Açiklamasi '2021'De Türkiye'de Gazete Ve Dergi Sayisi Bir Önceki Yila Göre Yüzde 6 Azaldi'

Medya sektöründe çesitli çalismalari bulunan ve farkli alanlarda yazilar kaleme alan Asli Sertdemir, 2021’de Türkiye’de gazete ve dergi sayisinda önceki yila göre yüzde 6 azaldigini söyledi.

Medya sektöründe kendisine yer bulan ve farkli alanlarda yazilar yazan Asli Sertdemir, 2021 yili gazete ve dergi istatistiklerinden bahsetti. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) istatistiklerine göre Türkiye’de gazete ve dergi sayisinin 2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 6 azaldigini belirten Sertdemir, ‘’TÜIK, 2021 yilina dair yazili medya istatistiklerini açikladi.

Bu istatistikler, yazili medyanin duruma dair net bilgiler elde etmemizi sagladi. Gazete ve dergi sayisinin bir önceki yila göre yüzde 6 azaldigini gözler önüne seren TÜIK istatistikleri, gazete ve dergi sayisinin 4 bin 460 oldugunu gösterdi. Bunun yani sira belirtilen yayinlarin yüzde 53,6’sinin dergiler oldugunu da söylemek mümkün’’ dedi.



2021’de gazete ve dergilerin toplam tiraji 925 milyon oldu

Farkli konularda yazilar yazan ve bu yazilari okuyuculariyla paylasan Asli Sertdemir, yazili medya istatistiklerine dair açiklamalarina söyle devam etti:

‘’Konuyla ilgili paylasilan istatistikler, gazete ve dergilerin yillik tirajinin yüzde 7,2 azaldigini gösteriyor. 2021 yili ile 2020 yilini karsilastirdigimizda, gazete ve dergilerin tiraji 2020 yilina göre yüzde 7,2 azalmis durumda. Ayrica 2021 yilinda gazete ve dergilerin toplam tirajinin 925 milyon 56 bin 17 oldugunu görüyoruz. Bunun yüzde 95,3’ünü de gazeteler olusturuyor. Gazetelerin sadece yüzde 21,4’ü aylik yayimlaniyor. Bununla birlikte gazetelerin yüzde 28,2’si haftalik yayimlaniyor. Dergilerin yüzde 21,6’si ise üç aylik olarak yayimlanmakta olup yüzde 17,1’nin 6 aylik olarak yayimlandigi bilinmekte. TÜIK tarafindan açiklanan istatistiklerde dergilerin yüzde 16,7’sinin sektörel/mesleki içerikli yayin yaptigi gözlemleniyor. Dergilerin 14,9’u akademik yayin yapmakla birlikte yüzde 8,7’sinin edebiyat/tarih içerikli oldugunu ifade etmek mümkün. Gazetelerin yüzde 90,3’ün siyasi-haber-güncel içerikli yayin yapiyor. Ayrica Basin Ilan Kurumunun idari kayitlarindan gelen bilgiler, gazete ve dergilerde yayimlanan resmi reklamlarin toplam bedelinin bir önceki yila göre yüzde 34,7 oraninda arttigi da gözlemleniyor. Reklam giderleri bu artisla birlikte 612 milyon 655 bin 609 lira oldu. Elde edilen istatistikler, gazete ve dergilerin güncel durumuna dair detayli ve dogru bilgi edinmemizi mümkün kiliyor. Bu nedenle istatistikleri detayli bir sekilde analiz etmek oldukça önemli.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile