Servislerde Kitap Okunması Projesi Tubitak Proje Yarışmasında Finale Kaldı

Servislerde Kitap Okunması Projesi Tubitak Proje Yarışmasında Finale Kaldı

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nın İstanbul’da yapılan yarı finalinde Sosyoloji alanında Miraç İşbilir ve Esra Nur Turan’ın Ercan Yılmaz danışmanlığında hazırladığı “Öğrencilerin Okul Servisinde Geçirdikleri Zamanın Sosyolojik Analizi” adındaki projesi bölge birincisi olarak finale kaldı.

2011-2012 yılı TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nın İstanbul’da yapılan yarı finaline Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nden üç proje kaldı. Üç proje de kamuoyu oluşturacak etki meydana getirirken Sosyoloji alanında Miraç İşbilir ve Esra Nur Turan’ın Ercan Yılmaz danışmanlığında hazırladığı “Öğrencilerin Okul Servisinde Geçirdikleri Zamanın Sosyolojik Analizi” adındaki projesi bölge birincisi olarak finale kaldı.

Proje okul servislerinde geçen zamanın aşırılığına vurgu yaparken, ‘seyahat süresince neler yapılıyor, geçen vakit nitelikli bir şekilde değerlendiriliyor mu?’ sorularına cevap arıyor. Proje, modern insanda zaman kavramını ve popüler kültürün getirilerini tartışırken bir yandan da servisteki zamanı değerlendirmeye yönelik analiz ve çalışmalar yapıyor.

Proje yürütücü öğrencilerden Esra Nur Turan, “Halk kültüründen, bilimden ve sanattan uzaklaşarak kendisinden başka bir hal alan popüler kültürü özüne getirmek, popüler olanı ‘cep telefonları, bilgisayarlar yahut sosyal paylaşım sitelerinde verimsiz geçirilen zaman’ değil de ‘kitap, müzik, dergi yahut cep telefonu, bilgisayar gibi araçlarla verimli geçirilen zamana’ çevirmek gereklidir” diyerek projelerini özetlerken, popüler kültürün getirilerini hayatımızdan çıkarmak değil, onların yanına, kitabı, dergiyi, nitelikli müziği, düşünmeyi, okumayı ve yazmayı, ‘yaşamayı’ katmak istediklerini ifade ediyor.

Turan, okulda derslerden ve alışılagelmiş çalışma sisteminden ötürü sosyal etkinliklere ve entelektüel kazanıma dair çalışmalara ortam bulunamadığını belirtiyor. Okul servisi daha samimi ve rahat bir hava içerdiğinden uygulamada sıkıntı yaşanmayacağını, aynı zamanda günde iki saat kırk dakika servisle seyahat eden öğrencilerin haftalık matematik dersi saatine denk gelen süreci çöpe atmamalarını önererek, servisi seçtiklerini belirten Turan, “Amaca yönelik faaliyetler hazırlıyoruz. Yalnızca okumayı değil, sanata, kültüre ve bilime dair her şeyi hayata katmak istiyoruz” diye konuştu.

Proje çerçevesinde çeşitli afiş ve sloganlarla servisteki öğrencileri meraklandırmayı ve bilim adamlarını, yazarları, şairleri tanıtan biyografik belgeseller seyrettirerek kayıp zamanı eğitim-öğretim süreci-ne dahil etmeyi hedeflediklerini de ekleyen Miraç İşbilir ise, “Projemiz sergi esnasında birçok taşımacılık firması tarafından uygulanmak istendi. Proje kapsamında örneklem olarak seçtiğimiz servislerin dışına yerleştirdiğimiz sloganlarda insanların dikkatini çekti. İnsanlar servislerde kitap okuyan öğrencilere, projenin detaylarını sormaya başladı.

Çalışmamızın amacına uygun olarak hizmet ettiğini düşünüyorum” dedi.

Sosyoloji dalında birinci olan öğrenciler, Mayıs ayında Ankara’da projelerini tekrar sergileyecekler. Ankara’da da birinciliği hedefleyen proje ekibi çalışmalarını sürdürürken; proje eklemeler ve uygula-malarla faaliyetlerini süslüyorlar .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile