Bebeklik çaginin genellikle ilk 3 yilinda ortaya çikan ve hayat boyu devam eden, kisinin etrafiyla sözel ve sözel olmayan sekilde uygun iliski kuramamasi seklinde ifade edilen gelisimsel bir bozukluk olarak tanimlanan otizm ile ilgili olarak Sesimiz Otizm Yasam Dernegi Baskani Sevim Ofluoglu, otizm tanisinda en önemli dönemin bebeklikteki ilk 18 ay olduguna dikkat çekti. Bebeklik döneminde göz temasi kuramama, konusamama veya tekrarlayici konusma, çagrilinca bakmama, dinlememe, komutlari almada zorluk çekmek veya hiç anlamama, dikkat problemi, kisitli ve tekrarlayici davranislar ve iliski kurma ihtiyaci hissetmemeye dikkat edilmesi gerektigini ifade eden Ofluoglu, 22 yasindaki büyük oglu Uygar’in da otizmli oldugunu ve vaktinin büyük bir kismini çocuklariyla geçirdigini ifade etti.
Tam olmasa da eskiye nazaran toplumun daha bilinçli olduguna dikkat çeken Dernek Baskani Ofluoglu, söyle dedi:
“Sivil toplum kuruluslarinin sayisinin artmasi, yazili ve görsel basinin duyuru ve haberleri bu bilincin artmasina önemli oranda katki saglamistir. Bunlarin yani sira sosyal medyanin da payi çok büyük. Çünkü bilgi artik elinizin altinda. Diger önemli bir gelisme ise insanlarin eskiden oldugu gibi çocuklarini eve kapatmiyor olmalaridir. Onlardan utanmak, saklamak yerine sosyal alanlara çikariyorlar. Böylece otizmliler toplumu, toplum da onlari kabul ediyor. Ciddi bir bilinç ve farkindalik olusmus durumda.”
Ofluoglu, dernegin çalismalariyla ilgili de su bilgileri verdi:
“Orta ve üçüncü kademe egitimlerini tamamlamis veya egitim süreci sekteye ugramis otizm spektrum bozuklugu olan genç otizmli bireylerin yasam alanlarina kavusturulmasi, nitelikli ve kapsamli egitim imkanlarinin saglanmasi, sürekli egitimle yasam kalitelerinin arttirilmasi temel hedefimizdir. Otizmli bireylere spor desteginin yani sira, doga ile bütünlesmeleri, yasam becerileri kazanmalari ve topluma entegre olma süreçlerini desteklemek, bu konularda projeler hazirlayarak uygulamaya koymak ve takibini yapmak. Ayrica otizme farkindalik kazandirmak adina çalismalar yapmak ve toplum bilincini arttirmak da temel hedeflerimizin arasinda bulunuyor.”
Ankaralilara “Sesimiz Otizm Farkindalik Konseri” daveti
Ofluoglu, Ankaralilari bu yil 13 Mayis Cuma aksami üçüncüsünü düzenleyecekleri “Sesimiz Otizm Farkindalik Konseri”ne davet etti. Ünlü sanatçi Ahmet Özhan’in da katilimiyla keyifli bir konserin Ankarali sanatseverleri bekledigini belirten Sesimiz Otizm Yasam Dernegi Baskani Sevim Ofluoglu, “13 Mayis 2022 Cuma aksami saat 19.30’da Ankara’da Yenimahalle Belediyesi’nin katkilariyla Nazim Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde farkindalik konserimizi gerçeklestirecegiz. Türk sanat müziginin degerli sanatçisi sayin Ayse Tas ve Her Telden Nagmeler Korosu sesimizi duyurmak adina bu sosyal sorumluluk projesinde bize büyük destek verdiler. Son üç organizasyonumuzu Ayse Tas ve korosu ile yaptik. Yenimahalle Belediyesi’nin ev sahipligi ve Sayin Baskanimiz Fethi Yasar’in destegi ile bu projeyi bir kez daha gerçeklestiriyoruz. Ayrica sponsorlarimiza da katkilarindan dolayi tesekkür ediyoruz. Bu yil degerli sanatçimiz Ahmet Özhan’in da katilimiyla keyifli bir konser Ankarali sanatseverleri bekliyor. ’Sesimiz Otizm Farkindalik Konseri’ ücretsiz olup, tüm Ankaralilari bekliyoruz” diye konustu.
Sevim Ofluoglu, temel amaçlarinin otizmi anlamak ve farkindalik gelistirerek yanlarinda olmak oldugunu ifade ederek, Koro Baskani Aysegül Sanli’nin titiz organizasyonunda 13 Mayis’ta Nazim Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Genco Erkal Salonu’nda sarkilarin otizm için söylenecegini bildirdi.
Sesimiz Otizm Yasam Dernegi Baskani Ofluoglu Açiklamasi 'Otizmde Bebeklikteki Ilk 18 Ay Çok Önemli'
Sesimiz Otizm Yasam Dernegi Baskani Sevim Ofluoglu, 15 yas üstü otizmli bireylere yönelik egitim ve sosyal faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, otizmde bebeklikteki ilk 18 ayin çok önemli oldugunu söyledi.