Bilim insanları, doğum sürecindeki yıldızlardan fışkıran ve kuyruklu yıldızlara benzetilen eşsiz cisimlerin saniyede 161 kilometre (saatte 708 bin kilometre) hızla yol aldığını belirtiyor. Elde edilen veriler, Güneş'in de 4,5 milyar yıl önceki doğumu sırasında benzer cisimleri uzaya yaymış olabileceğini gösteriyor.
ABD'nin Houston kentindeki Rice Üniversitesi'nden bilim adamı Patrick Hartigan ve ekibi, 3 genç yıldızın 14 yıl boyunca çekilen Hubble fotoğraflarını inceledi. Eski ve yeni fotoğrafları karşılaştıran ekip, bu süpersonik jet'lerin varlığını ortaya çıkardı. Cisimler, yeni doğan bir yıldızın ilk 100 bin yıllık oluşum sürecinde kendisini gösteriyor.
Dünya'dan yaklaşık 1350 ışık yılı uzaklıktaki Orion Nebula'sında yer alan bir genç yıldıztan fırlamış HH1 ve HH2 cisimleri ile HH46, HH47 ve HH34 cisimlerini keşfeden Hartigan ve ekibi, sesten hızlı gaz fışkırmalarının yıldızların doğumunda ne gibi bir etkisi olabileceğini inceliyor. Araştırma, The Astrophysical Journal'da yayınlandı.
Uzay da sesten hızlı 'gizemli' cisimler görüntülendi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Hubble Uzay Teleskopu, genç yıldızlardan uzayın derinliklerine yayılan ve gazdan oluştuğu düşünülen sesten hızlı cisimler tespit etti.