SETA Genel Koordinatörü Duran Açiklamasi 'Terörün Tamamen Bitecegi Bir Sürece Girdik'

SETA Genel Koordinatörü Duran Açiklamasi 'Terörün Tamamen Bitecegi Bir Sürece Girdik'

’Küresel Belirsizlik Çaginda Türk Dis Politikasi’ konulu söylesiyle SUBÜ Konusmalari’nin 71’inci konusmacisi olan SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye ve Irak arasinda yeni bir dönemin baslayacagina isaret etti.

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafindan düzenlenen SUBÜ Konusmalari’nin 71’inci konusmacisi ‘Küresel Belirsizlik Çaginda Türk Dis Politikasi’ konulu söylesiyle Siyaset, Ekonomi ve Toplum Arastirmalari Vakfi (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran oldu. Moderatörlügünü SUBÜ Uygulamali Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sinan Esen’in üstlendigi söyleside; bölgesel bazli yasanan çatisma ve gerilimler, sürekli degisen dengeler, siyasi konjonktürdeki dalgalanmalar ve Türkiye’nin yürüttügü diplomatik müzakereler ile dis politikasindaki muhtemel rotalar konusuldu.

“Hem sert hem yumusak güç”

Dünyada belirsizlikler ve bir dizi krizle bogusulan bir süreçten geçildigini kaydeden Duran, “Özellikle pandemiden sonra Rusya ve Ukrayna arasindaki savas durumu Bati ve Rusya arasindaki gerginligi artirdi. Amerika Birlesik Devletleri ve Çin basta olmak üzere büyük güçler arasindaki rekabetler hizlandi. Aralarinda Türkiye’nin de oldugu yükselen güçler ise kendi inisiyatiflerini olusturdu. Böyle bir dönemde çok sayida kriz ve çok sayida riskin olmasi, dünyadaki düzenin bozulmus olmasinin baslica faktörleri. Dis krizlerle bogusan ve ayni zamanda iç türbülanslara cevap vermeye çalisan Türkiye, dünyadaki degiseme de güçlü bir sekilde adapte oldu. Bundaki en önemli etken Cumhurbaskani Erdogan’in güçlü liderligidir. Türkiye hizli hareket edebildigi için krizlere etkili cevaplar verebiliyor. Bu durumu örnekleyecek olursak; Türkiye, Suriye ve Irak’ta tampon bölge olusturdu. Yine Libya’da iç savasi durduran askeri bir varligi oldu. Somali’de Türkiye bir askeri varlik göstererek oranin istikrarina ve ticaretine katki vermeye çalisiyor. Bu örnekleri ortaya koydugumuzda su görünüyor ki Türkiye sert gücünü ve yumusak gücünü ayni anda kullanabilen bir ülke. Türk Hava Yollari, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Is Birligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) ve Yurt Disi Türkler ve Akraba Topluluklari Baskanligi (YTB) gibi kuruluslariyla yumusak gücünü de kullaniyor. Bu sekilde Türkiye ‘Akilli Güç’ denilen bir konumu üretmeye çalisiyor” dedi.



“PKK’yi bitirecek bir sürece girdik”

Izleyicilerden gelen “Cumhurbaskani ile Savunma Bakani Güler’in, yaz aylarinda terörün bitecegine yönelik ifadelerini nasil degerlendirebiliriz?” sorusunu cevaplayan Duran, “Türkiye 2016’dan sonra PKK’nin Suriye ve Irak’ta bir terör koridoru olusturmasini engellemekle ilgili çok açik ve net bir proaktif politika izliyor. Bu politika akabinde Türkiye’de terör olaylarinin ortadan kalktigi, terörün varliginin çok büyük ölçüde yok edildigi bir döneme geldik. Özellikle Irak ve Suriye’deki askeri varligimiz ve operasyonlarimizla bu süreci destekledik. Bu sadece bizim çabamizla olacak bir sey degil. Biz 10-12 kilometrelik bir derinlige girdik. 30-40 kilometre daha girmemiz gerekecek ama bu da yetmiyor. Çünkü biz girdikçe terör örgütü geri çekilerek konumlaniyor. Bu konuyla ilgili hem Bagdat hem Erbil ile görüsmeler devam ediyor. Bu görüsmelerin sonucunda terör örgütünün ortadan kalkacagi bir düzlem olusturulmak isteniyor. Terörün yani sira Türkiye ve Irak arasinda kalkinma ve ekonomik odakli is birliklerinin de yürütülecegi bir döneme girdik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile