Avrupa Birligi sürecinde 12. fasil olan ’Gida Güvenligi, Veterinerlik ve Bitki Sagligi Politikasi Fasli’nin kapanis kriterleri arasinda çig süt kalitesinin artirilmasina yönelik plan ve rehberlerin hazirlanmasi, isletmelerin modernizasyonu ve paydaslarin bilinçlendirilmesi hükmü yer aliyor. SETBIR, söz konusu hükümden yola çikarak AB Sivil Toplum Diyalogu 6. Programi’ndan hibe almaya hak kazandi. 2021 yilinin nisan ayinda baslayan proje bu yil haziran ayinda sona erecek.
Avrupa ve Türkiye deneyimi üzerine karsilastirmali analize dayali çig sütün kalitesini iyilestirmek için bir yol haritasi gelistirmek ve çig süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenligi sürdürme amacini güden proje için SETBIR, Ankara’da bir otelde “Süt Degerlidir: Tek Ihtiyacimiz Kaliteli Süt” konulu AB Projesi’nin Uluslararasi Ag Kurma Etkinligi düzenledi.
SETBIR Yönetim Kurulu Baskani Isa Coskun ve AB Baskanligi Uzmani Çagla Serim ile Tarim ve Orman Bakanligi, Almanya, Hollanda, Italya, Polonya, Slovenya ve Türkiye’den sektör temsilcilerinin katilimiyla yapilan toplantida, projenin sonuçlari degerlendirildi. AB Baskanligi Uzmani Çagla Serim, yaptigi konusmada Türkiye’nin 23,2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, AB ülkeleri içinde ise 13’üncü sirada yer aldigini söyledi.
Serim, “Ülkemizde 2021 yilinda 10,05 milyon ton inek sütü sanayiye aktarilarak, ambalajli süt ürünlerine islenmistir. Ülkemizde Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onayli 2 bin 496 adet süt isleme tesisi ve 6 bin 116 adet süt toplama merkezi bulunmaktadir” dedi.
SETBIR Yönetim Kurulu Baskani Isa Coskun ise 233 bin ton süt ve süt ürünü ihraç edildigini belirterek, “Bunun karsiligi 487 milyon dolar olmustur. Elbette bu rakam Türkiye gibi büyük bir ülke için yeterli bir rakam degil. Hedeflerimizden bir tanesi de bu rakami daha yukarilara çikarabilmek” diye konustu.
Coskun, Türkiye’de Avrupa Birligi’ne ihracat izni bulunan 30’a yakin, Rusya’ya 8 adet, Çin’e 60’a yakin süt isletmesi bulundugunu kaydederek, “Çig süt kalitesi konusunda 20 yilda ciddi bir ilerleme saglandi ülkemizde. Bu yeterli mi? Degil. Tek amacimiz Avrupa Birligi standardinda süt üretimi yapabilmek. Bunu yapabilmek için de kamu sektörü olsun, özel sektör olsun tüm paydaslarla birlikte çalismak, istisare içinde olmak bir zorunluluk” ifadelerini kullandi.
Coskun, paydaslarin bir araya getirilmesi için öncelikle sektörün yapisal sorunlarinin giderilmesi gerektigine vurgu yaparak, “Hepimizin bildigi gibi maliyet artislari hem tüketici açisindan, hem üretici açisindan hem de biz süt ve süt ürünleri isletmeleri açisindan zor bir dönem tüm dünyada ve Türkiye’de. Güncel olarak çözülmesi gereken sorunlar oldugu gibi yapisal olarak da çözülmesi gereken konular var. Birtakim güncel konularda çözümler verebilirsiniz ama yapisal tedbirler, stratejik önlemler almadiginiz sürece orta ve uzun vadede istenen sonucu elde edemeyiz. Bu yapisal sorunlari çözmemiz gerekiyor. Süt yagi ve protein oranlarini yükseltmemiz, mikrobiyolojik kalitemizi artirmamiz, süt sogutma ve lojistik süreçlerimizi iyilestirmemiz gerekiyor” diye konustu.
Etkinlik, Türkiye’de çig süt kalitesinin iyilestirilmesi için nasil bir yol haritasi çizilmesi gerektigi konusunun tartisildigi panelle devam etti.
SETBIR Baskani Coskun Açiklamasi '2021 Yilinda 487 Milyon Dolarlik Süt Ihracati Yapildi'
Türkiye Süt, Et, Gida Sanayicileri ve Üreticileri Birligi (SETBIR) Yönetim Kurulu Baskani Isa Coskun, 233 bin ton süt ve süt ürünü ihraç edildigini belirterek, “Bunun karsiligi 487 milyon dolar olmustur. Elbette bu rakam Türkiye gibi büyük bir ülke için yeterli bir rakam degil. Hedeflerimizden bir tanesi de bu rakami daha yukarilara çikarabilmek” dedi.