SETEM, 'Mülteci Çocuklar' Temasıyla Düşündürecek

'2. Koruncuklar İçin B.A.K Liselerarası Senaryo ve Kısa Film Yarışması' bu yıl 'mülteci çocuklar' temasıyla gerçekleştirilecek SETEM Başkanı Güleryüz: 'Mülteci sorunu sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu olmuştur. SETEM bu konuda gençlerin düşünmesini teşvik etmek istiyor' Koruncuk Vakfı Bolluca Çocuk Köyü Koordinatörü Çıtlak: 'Ülke olarak refakatçisi olan ya da olmayan mülteci çocuk sorununu, modern dünya ülkelerinden daha fazla yaşıyoruz ve bu manada ülkemizin ve devletimizin yalnız bırakıldığı inancındayız'

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz, mülteci sorununun sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu haline geldiğini belirterek, 'SETEM bu konuda gençlerin düşünmesini teşvik etmek istiyor.' dedi.

Güleryüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SETEM'in Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimindeki meslek birliklerinden biri olduğunu söyledi.

Yönetmen, senarist ve özgün müzikçilerin telif ve mesleki hakları konusunda, bakanlıkla karşılıklı iletişim halinde olduklarını dile getiren Güleryüz, mesleki konuların geliştirilmesi doğrultusunda hareket ettiklerini vurguladı.

'2. Koruncuklar İçin B.A.K Liselerarası Senaryo ve Kısa Film Yarışması' hakkında da bilgi veren Mehmet Güleryüz, yarışmanın lise öğrencilerinin katılımına açık olduğunu ifade etti.

Sosyal faaliyetlerin gençlerin çevrelerinde yaşanan sorunlara daha duyarlı olmasını, sorumluluk bilinçlerinin yükselmesini sağladığını vurgulayan Güleryüz, 'Biz senaryoları, temalı yapıyoruz. Bunun nedeni, film çekme sürecinin daha geniş zamana yayılmasıdır. Filmlere tema sınırlaması getirirsek, gençler için zorlayıcı olabilir.' diye konuştu.

Yarışmanın ilk düzenlendiği yıl katılımın oldukça yüksek olduğunu belirten Güleryüz, şu bilgileri verdi:

'Türkiye'nin dört bir yanından başvurular geldi. Birinci senaryo bölümünde 'iyilik' teması işlenmişti. Bunun nedeni, toplumda giderek artan şiddet olaylarına tanık olmamızdı. Reyting kaygısıyla televizyonlarda gösterilen dizilerde, toplumsal dokumuzu yaralayan entrika temalarının gençler üzerinde yaptığı olumsuz etki idi. Bu seneki senaryo temamız 'mülteci çocuklar' olacak. Bunun nedeni ise özellikle gençlerimiz üzerinde, zor durumda kalmış, yurtlarını terk etmiş yaşıtlarına karşı empati duygusunu geliştirmektir. Mülteci sorunu sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu olmuştur. SETEM bu konuda gençlerin düşünmesini teşvik etmek istiyor.'

- 'İnsan, film yaparken düşünmeye başlar'

Güleryüz, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı'na İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteğiyle eğitimler verildiğini belirterek, 'Şu an eğitim çalışması yapmıyoruz ama yarışmalar konusunda iş birliğimiz devam ediyor. Gelecekte koşullar oluşursa eğitim çalışmalarına başlarız.' bilgisini verdi.

Gençlerin sinema veya sanatın herhangi bir koluyla ilgilenmeleri için profesyonel olması gerekmediğini söyleyen Güleryüz, bu tür uğraşların da kişisel gelişime sağlayacağı katkıya vurgu yaptı.

Mehmet Güleryüz, İnsanın film yaparken düşünmeye başladığını vurgulayarak, 'Düşüncelerini nasıl aktarabileceğinin yollarını araştırmaya başlar. Yapacağı konuda bilgi sahibi olmak zorundadır. Her film aynı zamanda bir eğitim sürecidir.' dedi.

Sinema eleştirmenlerinin, Türkiye'de yeterince kaliteli film olmadığı yönündeki eleştirilerine de değinen Güleryüz, 'Dünyanın her yerinde bu geçerli. Bugün önemli sorunlardan biri de üretilen filmlerin salon bulamamasıdır. Ben son derece iyi filmler yapıldığına da inanıyorum. Bu konuda karamsar değilim.' değerlendirmesinde bulundu.

'Yeşilçam Kültürü'nün, Türk sinema tarihini ortaya çıkardığını belirten Güleryüz, şöyle devam etti:

'Yeşilçam, bir gelenek sinemasıdır. Çok iyi yönetmenler ve görüntü yönetmenleri yetişmiştir. Metin Erksan, Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ömer Kavur bu geleneğin temsilcileridir. Sinema, tekniği ve iletişim araçları değişse bile önemli bir sanattır. Tüm dünyada böyledir ve bir ülkenin yurt dışındaki imajını oluşturur. Liseli gençlerin yarışmamıza katılmasını, hocalarının bu faaliyetleri desteklemesini bekliyorum. Geçen yıl çok iyi filmler geldi. Bazı okullar sinema kolu oluşturmuşlar. Biz de onlara ürünlerini sergileme olanağı sunmuş olduk. Buradan, gelecekte iyi yönetmenler ve iyi sinemacılar çıkabilir. Umut doluyum.'

- 'Ülkemiz, devletimiz yalnız bırakılıyor'

Koruncuk Vakfı Bolluca Çocuk Köyü Koordinatörü Serkan Çıtlak da vakfın 1979'da İstanbul'da kurulduğunu belirterek, 'Vakfın kurup yaşattığı Çocuk Köyleri’ne, korunmaya muhtaç çocuklar yani Koruncuklar geliyor. Vakfımız çocukların bir aile ortamında sağlıklı gelişmeleri, eğitim ve öğretim görmeleri, kişisel yeteneklerini geliştirmeleri, geleceğe hazır ve topluma faydalı bireyler olmaları için çalışmaktadır.' ifadelerine yer verdi.

Çıtlak, yarışmadaki 'mülteci çocuklar' temasına da değinerek, şunları kaydetti:

'Ülke olarak refakatçisi olan-olmayan mülteci çocuk sorununu, modern dünya ülkelerinden daha fazla yaşıyoruz ve bu manada ülkemizin ve devletimizin, yalnız bırakıldığı inancındayız. Sivil toplum olarak üreteceğimiz farkındalık çalışmaları, sorunun doğru tanımlanmasına, anlaşılmasına ve çözümüne katkı sağlayacağına inanıyoruz. Lise öğrencilerimiz yakın gelecekte, toplum içerisinde değişik iş ve meslekleriyle topluma yön verecek nesillerimizdir. Gelecekte sorumluluk üstlenecekleri toplumsal sorunları doğru tanımlamaları için gençlerimizin eğitim süreçlerinde, bu ve benzeri projeler içinde bulunmaları, genç nesiller için fırsat ve bir o kadar da gerekliliktir.'

- Yarışma hakkında

SETEM, Koruncuk Vakfı işbirliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilen yarışmaya tüm lise öğrencileri, 30 dakikayı aşmayan kurmaca filmleriyle katılabilecek.

Senaryolar 'mülteci çocuklar' temalı olurken, aday olacak kısa filmlerde ise tema sınırlaması getirilmedi. Belirlenen filmler, sektörün profesyonelleri tarafından oluşturulacak jüri tarafından oylanacak ve aralık ayında yapılacak ödül töreniyle duyurulacak.

Adaylar, 11 Aralık'a kadar internet üzerinden yarışmaya başvurabilecek.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru katılım koşulları 'www.setemakademi.com veya www.koruncuk.org' adreslerinden edinilebilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile